Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Artcook, ja mam 4 m z kawałkiem, więc pomyśl, że zawsze może być gorzej :)

Ja też mam taką działkę, że zależało mi, by przesunąć dom jak najbardziej do przodu kosztem podjazdu. Teraz wiem, że to był jednak błąd i przy okazji przestrzegam innych, by planując położenie domu koniecznie (jeżeli mogą) zostawili miejsce by samochód stanął na podjeździe i by było możliwe omijanie go bez problemu.

Ja mogę wręcz tylko wjechać do garażu i tyle. Rozwiązałam to w ten sposób, że po lewej stronie, bezpośrednio przy garażu mam drugą bramę i wykostkowany odcinek na dwa samochody. Na co dzień my tam staniemy, a w przypadku gości - goście.

Mam zdjęcie, gdzie widać jak to wygląda, i jaka olbrzymia jest ta moja działka:

http://images49.fotosik.pl/1760/6a5ddffe3b69b4f1m.jpg

Podsumowując, nie należy się przejmować, nie da się uniknąć błędów.

Do tych którzy ogrzewają dom gazem . Jakie macie rachunki za gaz ? U nas temp 21 w dzień i 20 w nocy średnio za 1 miesiąc wychodzi około 470 zł uśredniając ostatnie 3 miesiące. Pozdrawiamy

MonDav jaką masz wentylacje? mechaniczną czy grawitacyjną. ciekawe czy rodzaj wentylacji znacząco wpływa na koszty ogrzewania.

Jakie okna zamontowałeś?

Ja jestem na etapie planowania, i zastanawiam się czy wentylacja mechaniczna oraz wyśrubowane parametry okien wpłyną na koszty ogrzewania.

Może porównamy koszty ogrzewania różnych systemów w nawiązaniu do zamontowanych okien, wentylacji i ocieplenia :)

Jest ktoś chętny :)

Ja dopiero dostałam dwa rachunki, są na poziomie ok. 600 złotych. Już kiedyś pisałam. Gaz ziemny. Wentylacja grawitacyjna. Okna poszukam, bo nie pamiętam, ale bez wielkiego szału. U nas ogólnie założyliśmy, by jak najmniej dodatkowych instalacji na prąd, a ewentualnie więcej zapłacimy za gaz. Myślę, że trochę spadnie, bo mieliśmy uszkodzoną bramę garażową i nam się nie domykała, ale też nie wierzę by różnica była znaczna.

Nie wiem czy różnica między Modern A i B ma duże znaczenie?

Myślę że ciężko będzie porównać, bo trzeba by otrzymywać też takie same temperatury w domu... my np mamy zazwyczaj 23 stopnie ;) żonka bardzo ciepłolubna ;) Wiec ciężko będzie porównać. Tym bardziej, że u nas ogrzewanie poniekąd prądem ;)

Dobrze się składa że korzystamy z różnego rodzaju energii do ogrzania domu :) takie porównanie pozwoli nam wyciągnąć wnioski jaki rodzaj ogrzewania jest dla nas korzystniejszy i nie mówię tu tylko o kosztach ale też usługowości danego systemu.

Jeżeli zbierzemy informacje na temat rodzaju ogrzewania, zastosowanego ocieplenia oraz średniego współczynnika przenikania ciepła dla okien.

Taka wiedza umożliwi nam "budującym" podjęcie świadomej decyzji co wybrać i czy warto inwestować w"nowe technologie" ? zapewne warto to roić ale lepiej mieć tą pewność :)

z braku czasu wcześniej nie udało mi się wrzucić żadnych zdjęć ale nadrabiam zaległości i wrzucam kilka fotek z wnętrza.

co do inteligentnego domu to polecam FIBARO sprawuje się nieźle a przede wszystkim jest tani i bezprzewodowy co powoduje że można go rozbudowywać w nieskończoność bez ingerencji w żadne elementy budynku a nawet przenieść do innego budynku w razie potrzeby.

co do ogrzewania to uśredniona wartość z ostatnich 3 miesięcy to 420 zł ( sieć ciepłownicza z elektrowni) plus GWC z tym że metraż naszej rozbudowanej aleksandry to 200 m2.

https://picasaweb.google.com/100509938352211608074/OstatnioZaktualizowane?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPqM0Pmeh9naKw&feat=directlink

z braku czasu wcześniej nie udało mi się wrzucić żadnych zdjęć ale nadrabiam zaległości i wrzucam kilka fotek z wnętrza.

co do inteligentnego domu to polecam FIBARO sprawuje się nieźle a przede wszystkim jest tani i bezprzewodowy co powoduje że można go rozbudowywać w nieskończoność bez ingerencji w żadne elementy budynku a nawet przenieść do innego budynku w razie potrzeby.

co do ogrzewania to uśredniona wartość z ostatnich 3 miesięcy to 420 zł ( sieć ciepłownicza z elektrowni) plus GWC z tym że metraż naszej rozbudowanej aleksandry to 200 m2.

https://picasaweb.google.com/100509938352211608074/OstatnioZaktualizowane?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPqM0Pmeh9naKw&feat=directlink

Można wiedzieć ile cie wyszło wykonanie inteligentnej instalacji i jakie funkcjonalności uzyskałeś ? :) ja będę sterował sterownikiem PLC po kabelkach.

ps. link nie działa

Instalacje można zacząć od zakupu samej centrali (2000 zł) i jednego "pimpka" (250 zł) który będzie mógł sterować np dwoma źródłami światła jeżeli są na jednym obwodzie zasilajacym. Ja mam zainstalowane 8 pimpkow które steruje ogrzewaniem, oświetleniem w salonie na schodach i korytarzu, alarmów i drzwiami wejściowych a do tego klawiaturę bezprzewodowa przy wejściu. Wszystko kosztowało w granicach 5000 zł z montażem. Do tego zamierzam dokupić pimpka do automatyki przybramowej bramy garażowego i do samochodu. Możliwości jest nieskończoność wiele a do tego sceny które można robić pozwalają robić niezłe rzeczy.

Wklejam link raz jeszcze

https://picasaweb.google.com/100509938352211608074/OstatnioZaktualizowane?authuser=0&feat=directlink

Edytowane przez sniatek