wiaq 21.01.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Witam wszystkich aleksandrowiczów! Nikogo z Was nigdy nie spotkałem ale mam wrażenie jakbym Was znał już od długiego czasu... To efekt lektury całego wątku o aleksandrze modern na tym forum - prześledziłem wasze wpisy i znam wasze budowy. Ale najważniejsze to to, że planujemy z żoną dołączyć do tej grupy i również uwikłać się w przyjemność i trud budowy tego fajnego projektu. Aby nie męczyć Was szczegółowymi pytaniami zadam na razie tylko jedno najważniejsze i skierowane przede wszystkim do tych, którzy już siedzą przed kominkiem w swojej Oli popijając grzane winko. Powiedźcie mi czy, zakładając drobne zmiany w projekcie - głównie nieduże powiększenie garażu, wentylację mechaniczną z rekuperacją ale bez GWC,podłogówkę na całym dole i dodatkowe okno (ale nie balkonowe) w salonie na dole jest szansa aby się zmieścić w 500 tysiącach z tym domkiem? To bardzo istotna dla mnie kwestia i prosiłbym o w miarę możliwości szczerą odpowiedź.. Oczywiście gdyby ktoś okazał się na tyle gościnny i pozwolił rzucić okiem na swoją Olę to będziemy niezmiernie wdzięczni - planujemy budowę w Tychach ale jesteśmy mobilni. Czekam na info (może być na priva) i serdecznie wszystkich pozdrawiam i życzę wytrwałości w dokończeniu waszych pięknych domków! jest, ale to zależy od jakości materiałów na zewnątrz oraz tego co założycie sobie w środku. A to temat długi i szeroki, a jak wiadomo jak sie robi dla siebie chce się jak najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prene 21.01.2013 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Witam wszystkich aleksandrowiczów! Nikogo z Was nigdy nie spotkałem ale mam wrażenie jakbym Was znał już od długiego czasu... To efekt lektury całego wątku o aleksandrze modern na tym forum - prześledziłem wasze wpisy i znam wasze budowy. Ale najważniejsze to to, że planujemy z żoną dołączyć do tej grupy i również uwikłać się w przyjemność i trud budowy tego fajnego projektu. Aby nie męczyć Was szczegółowymi pytaniami zadam na razie tylko jedno najważniejsze i skierowane przede wszystkim do tych, którzy już siedzą przed kominkiem w swojej Oli popijając grzane winko. Powiedźcie mi czy, zakładając drobne zmiany w projekcie - głównie nieduże powiększenie garażu, wentylację mechaniczną z rekuperacją ale bez GWC,podłogówkę na całym dole i dodatkowe okno (ale nie balkonowe) w salonie na dole jest szansa aby się zmieścić w 500 tysiącach z tym domkiem? To bardzo istotna dla mnie kwestia i prosiłbym o w miarę możliwości szczerą odpowiedź.. Oczywiście gdyby ktoś okazał się na tyle gościnny i pozwolił rzucić okiem na swoją Olę to będziemy niezmiernie wdzięczni - planujemy budowę w Tychach ale jesteśmy mobilni. Czekam na info (może być na priva) i serdecznie wszystkich pozdrawiam i życzę wytrwałości w dokończeniu waszych pięknych domków! Oczywiście, że jest szansa się zmieścić. Dokonałem dokładnie takich zmian o których piszesz i jakbym przyciął trochę kosztów na etapie wykończenia domu to byłaby szansa aby się zmieścić w tej kwocie. Tak jak napisał Wiaq, wszystko zależy od materiałów których będziesz używał do budowy, wykończenia itp. Ja wychodzę z założenia, że lepiej poczekać jak nie ma kasy niż zrobić coś na siłę po taniości i patrzeć na to później. Jak odległość nie stanowi problemu to zapraszam do obejrzenia. Jak coś to pisz na priv. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beess 22.01.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Pytanie do osób, które w dolnej łaziencę mają toaletę i umywalkę po jednej stronie: gdzie wygospodarowaliście miejsce na papier toaletowy i czy się sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prene 22.01.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Pytanie do osób, które w dolnej łaziencę mają toaletę i umywalkę po jednej stronie: gdzie wygospodarowaliście miejsce na papier toaletowy i czy się sprawdza? Wbrew pozorom to duży problem My w końcu kupiliśmy stojak stojący ze szczotką wc i w górnej części jest miejsce na rolkę papieru. Wygodne to nie jest, a i ciężko utrzymać w czystości. Jeżeli nie chce się wiercić w szafce pod umywalkowej to chyba nie ma innego wyjścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 23.01.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Czy ktoś z Was drodzy forumowicze montował okna w warstwie ocieplenia? Czy spotkaliście się z takim sposobem i jak to przekłada się na stabilność osadzonych okien? może ktoś jest wstanie napisać o swoich doświadczeniach. Stosował ktoś ciepłe parapety z XPS. niweluje to podobno mostki termiczne. Czy warto to zastosować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati_23 24.01.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Czy ktoś z Was drodzy forumowicze montował okna w warstwie ocieplenia? Czy spotkaliście się z takim sposobem i jak to przekłada się na stabilność osadzonych okien? może ktoś jest wstanie napisać o swoich doświadczeniach. Stosował ktoś ciepłe parapety z XPS. niweluje to podobno mostki termiczne. Czy warto to zastosować?? Nie montowaliśmy okien w warstwie ocieplenia natomiast mamy parapety XPS i powiem szczerze że jest to wg mnie super rozwiązanie. Oczywiście życie pokaże jaki jest efekt ale dla mnie rewelacja. Dlaczego? Po pierwsze łatwiej jest uzyskać szczelność (profil okienny wchodzi na ten tzw. "Ciepły parapet) oraz przy tak dużych i ciężkich oknach nacisk rozkłada się równomiernie (nie ma problemu że są źle rozłożone klocki dystansowe, czy są źle podparte lub jest ich za mało) i możliwość "wypaczenia" się okna z tego powodu (podparcia) jest zminimalizowana. Oczywiście jak w każdym przypadku trzeba uważać na detale no i połączenie trzeba (wg mnie oczywiście) "uzbroić" w taśmę rozprężną + np. klej odpowiedni do styro. Dodatkowo użyliśmy do montażu (zamiast pianki) taśmę rozprężną Illbruck Trio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 24.01.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Nie montowaliśmy okien w warstwie ocieplenia natomiast mamy parapety XPS i powiem szczerze że jest to wg mnie super rozwiązanie. Oczywiście życie pokaże jaki jest efekt ale dla mnie rewelacja. Dlaczego? Po pierwsze łatwiej jest uzyskać szczelność (profil okienny wchodzi na ten tzw. "Ciepły parapet) oraz przy tak dużych i ciężkich oknach nacisk rozkłada się równomiernie (nie ma problemu że są źle rozłożone klocki dystansowe, czy są źle podparte lub jest ich za mało) i możliwość "wypaczenia" się okna z tego powodu (podparcia) jest zminimalizowana. Oczywiście jak w każdym przypadku trzeba uważać na detale no i połączenie trzeba (wg mnie oczywiście) "uzbroić" w taśmę rozprężną + np. klej odpowiedni do styro. Dodatkowo użyliśmy do montażu (zamiast pianki) taśmę rozprężną Illbruck Trio. Czy powiększaliście otwory okienne w stosunku pierwotnych wymiarów?? Dostawca okien poinformował mnie że należy powiększyć otwór okienny o 8cm. Mati_23: jak masz otwierane te okna bez podziału? klamkę masz u góry czy zboku okna?? Jest to okno uchylne czy rozwierno uchylne? Edytowane 24 Stycznia 2013 przez innabajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati_23 24.01.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Czy powiększaliście otwory okienne w stosunku pierwotnych wymiarów?? Dostawca okien poinformował mnie że należy powiększyć otwór okienny o 8cm. Mati_23: jak masz otwierane te okna bez podziału? klamkę masz u góry czy zboku okna?? Jest to okno uchylne czy rozwierno uchylne? Okna są tylko uchylne gdyż powierzchnia nie pozwala wykonać ich w innej technologii bez utraty gwarancji a poza tym zdrowy rozsądek podpowiada że próba otworzenia takowego niestety może się źle skończyć. Oczywiście zdaję sobie sprawę iż umycie tych okien na górze będzie problematyczne ale od czego są drabiny (teraz tak mówię ale jak żona wyśle mnie na górę to nie będę takim optymistą ) lub oczywiście można je ew. wypiąć z zabezpieczeń i położyć w pokoju (druga osoba musi trzymać skrzydło). Jest to oczywiście mega nie praktyczne ale cóż...estetyka przeważyła. Klamka jest u góry gdyż znowu pojawił się temat gwarancji której producent udzielił tylko przy takim rozwiązaniu. Jeśli chodzi o kwestię wielkości otworów to faktycznie trzeba wziąć poprawkę 6-7cm (w przypadku Vetrexa) na wysokość parapetu oraz trzeba pamiętać o tym iż podłoże pod parapet trzeba przed montażem wypoziomować (dochodzą kolejne cm) gdyż nie ma później za dużej możliwości aby dokonać korekty (tylko niewielka klejem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajab 24.01.2013 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Dziś dostałam wycenę bez HST i HS z ciepłym montażem naliczyli mi 33500zł. Wydaje mi się że dużżżooo. Wysokość okien podnieśliśmy do 2,40m Czy możesz przesłać mi bardziej szczegółową wycenę??? Będę bardzo wdzięcznaNa priv lub mogę podać maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 25.01.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Dziś dostałam wycenę bez HST i HS z ciepłym montażem naliczyli mi 33500zł. Wydaje mi się że dużżżooo. Wysokość okien podnieśliśmy do 2,40m Czy możesz przesłać mi bardziej szczegółową wycenę??? Będę bardzo wdzięczna Na priv lub mogę podać maila Jakiej firmy dostaliście oferte? U mnie cena oscyluje w granicy 30 tyś bez ciepłego montażu. Do wyceny dwie przesówki PSK. Zdecydowanie taniej można znaleźć produkcje garażowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pooley 25.01.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Nam wyszlo sporo wiecej, bo ok 37 tys., ale z HST (to duze 4x2,3m, reszta okien normane). Wszystkie okna 3 szybowe na profilach Veka - Oknoplast Profil Termic 90.U nas cena podyktowana byla tym troche, ze wszystkie okna maja okucia WK2, kolor obustronny Winchester i cieply montaz (taka tasma na okolo okna pod styropian klejona), a pod kazdym oknem taka listwa dodatkowa uszczelniajaca i wzmacniajaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajab 25.01.2013 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 no właśnie a ja nie mam przesuwanych podniosłam na 2,40m i ciepły montaż i wycenili mi na 33 500zł hmmmm okna VEKA profil ALPHALINECo wy na to??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajab 25.01.2013 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 VEKA profil ALPHALINE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati_23 27.01.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Dziś dostałam wycenę bez HST i HS z ciepłym montażem naliczyli mi 33500zł. Wydaje mi się że dużżżooo. Wysokość okien podnieśliśmy do 2,40m Czy możesz przesłać mi bardziej szczegółową wycenę??? Będę bardzo wdzięczna Na priv lub mogę podać maila W załączeniu przesyłam moją specyfikację, ja zapłaciłem za taką konfigurację 36k z tym że 6k to sam montaż (taśma rozprężna o której wcześniej pisałem + ciepły parapet). Profil VEKA Alphalinie V90 + dwukomorówka (trzyszybówka) + poszerzenia profilowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pooley 27.01.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Wiaq no nie! z 400-500 to się liczyłam, ale żeby mieć poniżej 300 to niemożliwe ( Oj tam oj tam... co tam niemozliwe, u nas grudzien wyszedl ok 250 zl , a w styczniu jeszcze mniej. A w domu caly czas 23 stopnie A to przeciez pierwszy sezon, nastepny powinien byc ekonomiczniejszy Edytowane 27 Stycznia 2013 przez pooley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beess 27.01.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Oj tam oj tam... co tam niemozliwe, u nas grudzien wyszedl ok 250 zl , a w styczniu jeszcze mniej. A w domu caly czas 23 stopnie A to przeciez pierwszy sezon, nastepny powinien byc ekonomiczniejszy No to faktycznie,nie pozostaje mi zatem nic innego tylko pogratulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajab 27.01.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) MATI 23 bardzo dziękuję za takie szczegóły czy możesz jeszcze sprawdzić czy masz takie same parametry szkło U=0,6 NATOMIAST PROFIL OPISYWANY NA WYCENIE JAKO LISTWA PROSTA CZARNA U=0,9 Po Twojej wycenie z trzema oknami PSK widzę, że cena jaką zaproponował mi sprzedawca jest wygórowana. Rozumiem że zamawiałeś okna w swoich okolicach? W którym roku? pozdrawiam Edytowane 29 Stycznia 2013 przez kajab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 28.01.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Nam wyszlo sporo wiecej, bo ok 37 tys., ale z HST (to duze 4x2,3m, reszta okien normane). Wszystkie okna 3 szybowe na profilach Veka - Oknoplast Profil Termic 90. U nas cena podyktowana byla tym troche, ze wszystkie okna maja okucia WK2, kolor obustronny Winchester i cieply montaz (taka tasma na okolo okna pod styropian klejona), a pod kazdym oknem taka listwa dodatkowa uszczelniajaca i wzmacniajaca Myślałem że wybrałeś okna MS, chyba coś źle przeanalizowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pooley 28.01.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Myślałem że wybrałeś okna MS, chyba coś źle przeanalizowałem a moze cos sie przejezyczylem (przeklawiaturowalem? ), czesto cos w pospiechu pisalem, to sie moze walnalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaq 29.01.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 no właśnie a ja nie mam przesuwanych podniosłam na 2,40m i ciepły montaż i wycenili mi na 33 500zł hmmmm okna VEKA profil ALPHALINE Co wy na to??? ja wybralem avante, ale ofertę na VeKA Alphaline miałem na 33700, nie pamietam czy był tam ciepły montaż, bez HST, 2 suwanki uchylno przesuwne, jedno dodatkowe okno w salonie jako witryna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts