Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej

Godfather7 - odnośnie pompy jestem bardzo zadowolony

początkowo chcialem zamontować zbiornik gazu podziemny 2700 l i kolektory lecz po przeanalizowaniu za i przeciw wolalem dołożyć już w sumie nie tak dużo i zamontować pompe

co do pompy - mam Buderus WPS-K 9,1 KW - z dodatkowym buforem 500l na ogrzewanie (ponoć obniża koszty ogrzewania), do tego mam kolektory pionowe na glebokość 185 m (razem na trzy odwierty), mam wszedzie w domu podłogówkę, również w garazu podłogówka ale wieksze odstepy od rurek ( w tym roku nie dawalem ogrzewania na garaż a zawsze byla dodatnia temperatura, dodatkowo mam drabinki w łazienkach zamontowane,

ekipa bardzo sprawna wpadli zrobili wszystko migiem, za calosc z instalacją wody w domu wyszlo cos okolo 76 tys zl, czy duzo troszke jest lecz analizujac cala gazownie i kolektory to by wyszlo cos kolo 30 tys wiec o okolo 10/15 tys mniej niz pompa - no a gaz swoje kosztuje noi jest problematyczny, co jakis czas trzeba zamawiac gaz do zbiornika, noi bardziej niebezpieczny

Odnośnie Reku i GWC - to tak - gwc zrobiłem sam z rury kanalizacyjnej - i o dziwo się sprawdza, reku mam Brink Renovent 400 - na rurach elastycznych - dużo różnych opinii czytałem słyszałem, na ten moment nie stwierdzam jakichkolwiek problemów z tym związanym, lecz wilgotność powietrza jest dość niska, po zamieszkaniu poczytalem wiecej o rekuperatorach i wyszlo że ma prawo wysuszać powietrze, lecz można dobrać ponoć z innym wkładem który to zniweluje, reasumując - polecam Reku i gwc - caly czas świeże powietrze co jest fajne :)

Pozdr

Więc nie pozostanie mi nic innego jak kupować projekt i do dzieła.

Bardzo chciałbym zobaczyć ten projekt w realu czy w okolicach RAWICZ, WROCŁAW, POZNAŃ, LESZNO, OSTRÓW jest ktoś "sympatyczy" kto pozwolił by mi obejżeć ten projekt i podizelić się swoimi uwagami. Bardzo mi na tym zależy bo jest to mega inwestycja a wasze doświadczanie i uwagi mogą mieć ogromne znaczenie i pozwolą uniknąć ewentualnych błędów.

Pozdrawiam wszystkich Aleksandrowiczów.:)

witam jak chcesz możesz podjechać to porozmawiamy ja po za murami zewnętrznymi i gola więźba całość zrobiłem sam więc mogę conieco o tym projekcie powiedzieć szczegóły np pryw. [email protected] okolice wrocławia pozdrawiam

Dziś mieliśmy okazję obejrzeć Olę dzięki uprzejmości Artura (Laszu) z Józefowa k. Otwocka za co serdecznie dziękujemy. Decyzja podjęta także do roboty:), dom jest po prostu idealny, wręcz piękny. Jeszcze raz dziękujemy.

PS. Artur podpytam o tą płytę elewacyjną z Kronopolu jeśli tylko robią to damy radę coś "załatwić"

Witam, wyceniono nam w jednej firmie stan surowy otwarty, robocizna+materiały - 180 tys. brutto.Czy to dużo,czy normalnie? Wiem ze ściany parotherm 24, dachówka Braas. Powiedzieli nam w tej firmie ze spokojnie zmieścimy sie ze stanem surowym zamkniętym w tym co jest podane na stronie horyzontu- czyli ok 220 tys ( ale tam cena netto). Co Wy na to?

witam jak chcesz możesz podjechać to porozmawiamy ja po za murami zewnętrznymi i gola więźba całość zrobiłem sam więc mogę conieco o tym projekcie powiedzieć szczegóły np pryw. [email protected] okolice wrocławia pozdrawiam

Dzięki wielkie odpisze na priv.

Tak zostałem pochłonięty ogrodzeniem że nie zaglądałem tu przez ostatnie dni.

Chciałem nawiązać trochę do ogrodzenia i podać pewne informację których na początku jak zaczynałem je planować w internecie mi trochę brakowało.

Postaram się podać konkrety finansowe i czasowe:

1. Wyznaczenie poziomu i linii ogrodzenia:

Tą czynność przeprowadziłem samodzielnie ustawiając pożyczony niwelator laserowy który zamontowałem na statywie od aparatu i ustawiłem centralnie na środku działki. Przy kamieniach granicznych wbiłem listwy utrzymując pion. W dniu w którym wyznaczałem poziom było ostre słońce i laser z niwelatora nie był widoczny na słupku więc wzrokowo patrząc na niwelator i mając przed sobą słupek widząc błysk lasera zaznaczyłem punkt na słupki. Obracając statywem wyznaczyłem wszystkie narożnikowe i pośrednie punkty na wbitych listewkach.

2. Po wyznaczeniu wszystkich punktów określiłem w którym miejscu powinna przypaść podmurówka. Ja zdecydowałem się na podmurówkę o wysokości 25cm. Ze względu na to że po sprawdzeniu niwelatorem tył działki był niższy o 10cm postanowiłem w przedniej części wkopać podmurówkę 10cm w ziemie aby w tylnej części leżała na niej.

Czyli w przedniej części działki sznurek do gruntu miał 15cm a w tylnej 25cm.

3. Wiercenie otworów.

Do tego celu wykorzystałem ręczną wiertnicę o średnicy 30cm. miałem do wywiercenia 47 otworów robiąc to popołudniami po pracy zajęło to około 15 godzin. Kilka otworów kopałem łopatą i taż nie jest to zły sposób teraz po czasie myślę że łopatą było by chyba szybciej.

Otwory wykonywałem na głębokość 60cm.

4. Zalewanie słupków

Dużo czytałem na temat zalewania słupków i prawdę mówiąc nic z tego nie wynikło. Posłuchałem rady starego fachowca który doradził mi aby kupić półsuchy beton wsypać do otworu wstawić słupek ubić jakimś ubijakiem i gotowe.

Tak też zrobiłem. Przeliczyłem wszystkie otwory dla 47 słupków czyli Otwór fi 30cm na głębokość 60cm daje nam:

47 x (3,14x(15cmx15cm)x60cm) dla ułatwienia zamieniamy na metry czyli 47x(3,13x0,0225x0,6) = 1,99m3 betonu

Zamówiłem więc 2 kubiki betonu B15 półsuchy w cenie 246zł za 1m3

Transport przywiózł mi pierwszy kubik o godzinie 9:00 a drugi o godzinie 12:00

Na słupku od góry zaznaczyłem pisakiem kreski w odległości 158cm

Po wsypaniu betonu w otwór wstawiałem słupek (60X40 L2200 ocynk) tak aby kreska wyrównała się ze sznurkiem

I tak leciałem przez całą działkę. Jak na końcu wypadał mi krótki panel to dzieliłem dwa ostatnie przęsła aby nie było dużej różnicy.

Po osadzeniu słupków przyszedł czas na podmurówkę z łącznikami. Pierwsze wkopywane ostatnie na gruncie. Z podmurówką miałem spore problemy ponieważ firma w której kupiłem podmurówkę pod panele przywiozła mi za długie o 8cm płyty a później okazało się że innych nie mają i nieźle się wkurzyłem. Zabrali płyty do siebie i wszystkie musieli przycinać. Widziałem w twarzach pracowników przerażenie ale nie było innego wyjścia.

Reszta poszła sprawnie i zalanie wszystkich słupków oraz montaż podmurówek wykonaliśmy w 3 osoby przez 11 godzin.

Pozostało mi jeszcze zamontowanie podmurówek które trzeba dociąć na wymiar oraz montaż samych paneli ogrodzeniowych.

W najbliższych dniach zakończę ogrodzenie i wstawię zdjęcia już gotowego ogrodzenia.

Poniżej kilka informacji dotyczących kosztów gdyby ktoś chciał takie ogrodzenie zamontować:

1. Panele - 45szt (49zł szt.)

2. Podmurówka - 45szt ( 29zł szt)

3. Łączniki 45szt ( 9,5złszt)

4. Słupek z obejmami i daszkiem 45szt ( 48zł szt)

5. Beton 2 kubiki (246zł kubik)

6. Furtka z słupkami 350zł

Oczywiście po budowie sam front mam zamiar wykonać inny.

Kilka fotek:

DSC_0586.jpgDSC_0587.jpgDSC_0595.jpgDSC_0596.JPGDSC_0598.JPG

http://imageshack.us/a/img153/9756/dsc0606r.th.jpg

http://imageshack.us/a/img713/9016/dsc0608dq.th.jpg

Edytowane przez jakub5525

Weekend majowy jest bardzo aktywnie wykorzystywany na montaż ogrodzenia działki gdzie powstanie kolejna Aleksandra Modern.

Ogrodzenie już wykonane trwało to parę dni i obyło się bez fachowców. Może dlatego że uznaje starą zasadę która brzmi:

Jeśli chcesz aby coś było dobrze zrobione - zrób to sam:)

http://imageshack.us/a/img838/4549/dsc0648tf.jpg

http://imageshack.us/a/img838/365/dsc0649p.jpg

http://imageshack.us/a/img197/1125/dsc0641z.JPG

http://imageshack.us/a/img46/6932/dsc0646ol.jpg

dsc0649p.jpg

dsc0648tf.jpg

dsc0641z.JPG

witam wszystkich,

śledze forum od dawna i przyznam że łatwiej czytać niż coś sensownego napisać:yes:

na początku 2014 planujemy rozpocząć budowę aleksandry, czy byłby ktoś tak miły i pokazał nam swoją:) jesteśmy z okolic warszawy od strony mińska mazowieckiego. domek jest super jednak jak widać warto zobaczyć i posłuchać kogoś doświadczonego w tym temacie:cool:

Edytowane przez zuzia3664

Fundamenty czekają u nas od jesieni. Liczymy, że 15.05 ruszymy dalej z budową. Przyłączam się do prośby zuzia3664 chętnie obejrzę realną ALEKSANDRĘ i posłucham rad bardziej doświadczonych z okolic W-wy. Jeśli ktoś znajdzie dla nas chwilę proszę o kontakt.

Pzdr Marcin

Witam po przerwie :)

pytanie do tych co już wybudowali i zrobili lany strop.

Czy mieliście obliczenia z Horyzontu na taki właśnie strop.

Jeśli ktoś posiada jakieś materiały proszę o pomoc w tej sprawie.

Nam rysunki i obliczenia zrobił kierownik budowy (w cenie bycia kierownikiem budowy :) ) - niestety nie mam ich, są u kierownika budowy. Na pewno budowlańcy się o to pytali i dostali - więc polecam zapytać się kierownika budowy - on w końcu odpowiada za budowę..

dlaczego przestraszonych..???::):):)patrząc na różnice w budowie, cenach i sposobach aranżacji, ilości różnych pytań...:):)mały strach się pojawia przynajmniej u nas..:):):)Czy naprawdę nikt nie chciałby się pochwalić swoją aleksandrą...??:):):)i doradzić młodym mało doświadczonym..|??z dobrego serca..:):):)

dlaczego przestraszonych..???::):):)patrząc na różnice w budowie, cenach i sposobach aranżacji, ilości różnych pytań...:):)mały strach się pojawia przynajmniej u nas..:):):)Czy naprawdę nikt nie chciałby się pochwalić swoją aleksandrą...??:):):)i doradzić młodym mało doświadczonym..|??z dobrego serca..:):):)

Taki strach to przy każdym domu się pojawi:-) To jest niestety wydanie kilku stówek i niezależnie od tego jaki dom się buduje takie problemy będą zawsze. No chyba, że konto masz wypchane jak Bill Gates :-D

Pytania ogólne:

1. Czy ktoś robił dach tak jak w projekcie z gontu bitumicznego i jakie koszty takiego dachu wyszły? Z tego co sobie sam porównuję to różnicy między dobrym gontem a dachówką raczej dużej nie ma.

2. Gdy już mowa o dachówce - pech chce, że te które nam się podobają mają minimalny kąt dachu powyżej 20 stopni. Jak rozwiązaliście ten problem? Zmiana dachówki na taką z odpowiednim kątem czy jakieś inne rozwiązanie np. wodoszczelne foliowanie itp?

Pozdr.

A.

Pewna alternatywa dla Aleksandry.

Projekt ten zaciekawił mnie dlatego że fajnie została rozwiązana część rekreacyjna dokładnie w tylnej części domu.

Proszę o komentarz dla tego rozwiązania:D

http://img.extradom.pl/extradom/projekt%20domu/24224/render/zd0_big695/resize%24695-695-2

http://img.extradom.pl/extradom/projekt%20domu/24224/render/big695/resize%24695-695-2

Projekt to Rodrigo z Archipelagu :mad: teraz mam dylemat... Alekandra czy Rodrigo:bash:

Dla mnie najpiękniejsza Aleksandra, bardzo, bardzo mi się podoba!!!! Przyłączam się do pytania o deski na elewacji, a także interesuje mnie, czy góra domu - nad gzymsem - ma inny odcień niż dół?

Witam!

Jestem "nowa" na forum, choć czytam je już od dawna :) Mamy zamiar z mężem budować Aleksandrę moderm b. Na początek mamy jednak problem. Kąt nachylenia dachu w projekcie wynosi 20 stopni a w naszym planie zagospodarowania musi być od 30 do 45. Nie chcemy zmieniać projektu, ponieważ "zakochaliśmy się w Oli :)

Proszę o pomoc!!! Czy ktoś z Was zmieniał kąt nachylenia dachu do 30 stopni???? Jeśli tak, to z jakimi kosztami to się wiąże??? Proszę też o zdjęcia, jestem ciekawa jak bardzo wpływa to na bryłę budynku???

Pozdrawiam wszystkich, liczę na pomoc :)