Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

salsa ewy i pawła- komentarze

ewula83

Recommended Posts

garaż jest wydłuzony i zrównany z domem z tyłu- czyli powiększone jest pomieszczenie gospodarcze. jeszcze nie wiemy czym bedziemy ogrzewać. marzy nam sie pompa ciepła ale nie wiem czy na marzeniach sie nie skończy. przy tych cenach...

tak więc na wszelki wypadek wolelismy powiększyc pomieszczenie gospodarcze( a raczej kotłownie) na wypadek gdybyśmy mieli jednak grzać węglem.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 months później...

Cięzko mi powiedziec ile wydalismy na dach. Drzewo na więźbe mamy z własnego lasu, tak samo deski . Na tartak wydalismy coś koło 1000.

Z tego co pamietam to na odeskowanie dachu potrzeba niecałe 8 m3 desek. Ale to na nasz dach który jest w porównaniu z innymi sporo większy. Na papę szacuję ok 1300 zł. Do tego papiaki (gwoździe) i podkładki po dnie to kwota ok 400 zł.

Jeśli chodzi o samo pokrycie dachu to do końca sie nie zdecydowalismy. Mąz woli blachodachówkę bo tańsza i lżejsza. Ale mi zawsze mazyła się dachówka. No i po ostatniej wizycie w składzie budowlanym gdzie pani pokazała nam śliczna dachówkę robena antracytowa angabowana która jest sporo lżejsza w porównaniu z innymi dachówkami a jednocześnie troszkę większa znów powróciło moje mazenie. Tym bardziej że widziałam dach własnie z ta dachówką. Jest po prostu piękny. Niestety jak na razie kosztów nie znam. Ale mamy wysłać tej pani rzuty dachu i ma nam zrobic całą wycenę dachówki i blachodachówki więc w przyszłym tygodniu powinnanm coś więcej wiedzieć.

• 3 months później...
Lada moment zaczynamy kłasc elektryke i hydraulikę. Większosc kabli juz wcześniej kupiliśmy. Byliśmy na budowie żeby rozplanować rozłożenie kabli ale niestety nie jest to takie proste.

Z kąd mam wiedzieć hdzie ulokować te wszystkie gniazdka, włączniki i przełączniki..

Siedzę cały czas nad projektem i kombinuję - gdzie będzie w przyszłości stała choinka a gdzie jakaś lampa. Straszne!!!

U mnie to trwało 1,5 dnia :) .I w trakcie jeszcze dodatkowe zmiany i pomysły.Nie przejmuj się za bardzo bo i tak zawsze będzie mało,albo nie tam gdzie zajdzie potrzeba :)

• 3 weeks później...
Kredyt bierzemy w pekao sa. Jeśli chodzi o warunki to dokładnie poznamy je dopiero w momencie gdy będzie przyznany nam kredyt. Wtedy tez ustalimy na jaka kwote ostatecznie go bierzemy, ile lat i z jakim oprocentowaniem. Ale na chwilę obecną wydaje mi się, że było jakoś podobnie jak u ciebie

Dzięki za informację, czekamy cały czas na pogodę bo mamy do zalania schody do piwnicy, czeka tez poddasze do wymurowania i tak liczymy że koniec czerwca dach. Kredyt chcieliśmy wziąć na koniec maja, początek czerwca bo trzeba zamówić wcześniej okna i potem wiadomo centralne, elektryka. AAa i jeszcze posadzki w garażu ufff kupa roboty a pogoda łaskawa też nie jest:/, ale zobaczymy. Wrzucaj fotki z prac postępowych na budowie bo na pewno będę zaglądać:D. A jeszcze mam pytanko a patrzeliście w getinbanku? rozmawialiśmy z babką od nich to oprocentowanie mieli 5,5. Warunki niby korzystniejsze jak patrzeliśmy po ratach ale jeszcze zamierzamy to sprawdzić dokładniej.

pozdrawiam.

• 2 months później...
  • 5 months później...
  • 1 month później...
  • 2 years później...