Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Też się nad takim rozwiązaniem zastanawiałem ale zrezygnowałem. Przekonały mnie argumenty że mozna mieć ścianę cieplejszą taniej więc teraz będzie solbet 24cm + 20 cm styropianu. Mimo to w toku dyskusji wyszło że ściana 36 cm z solbetu nie jest złym rozwiązaniem. Spełnia normy i to wystarczy. Na przeciętnym projekcie przy zastosowaniu ściany solbet + ocieplenie oszczedzasz 1000 - 2000 zł. więc w stosunku do kosztów budowy tyle co nic. Na ogrzewaniu stracisz rocznie jakieś 300 - 500 zł przy solbecie 36cm. Też kwota do zaakceptowania (oczywiście to rzecz względna). Jedyna rzecz jakiej bym sie obawiał w solbecie 36cm to fakt że w narożnikach ściana może się zbyt wyziębiać, może się tam skraplać wilgoć, grzyb potem itp. Gdzieś na forum były wykresy że w takich miejscach może dojść do przemarzania ściany jednowarstwowej o granicznej wartości U. (norma U - poniżej 0.3, ściana solbet 36cm U około 0.29). Lepiej jak już to jakies 42 cm ale to znowu większy koszt.

No tak 42 koszt + strata metrażu.

Dodatkowo jak tutaj perm wyliczył 36 jest droższe w postawieniu i droższe w użyciu.

Osobiście o grzyba i tym podobne sprawy bym się nie martwił, bo podobno cała sprawa z "własnych życiem" ścian, że tak to ujmę, to tylko bajeczka mydląca oczy.

W każdym bądź razie na ogół lepiej docieplić, raczej nie traci się na tym.

Jedyna rzecz jakiej bym sie obawiał w solbecie 36cm to fakt że w narożnikach ściana może się zbyt wyziębiać, może się tam skraplać wilgoć, grzyb potem itp. Gdzieś na forum były wykresy że w takich miejscach może dojść do przemarzania ściany jednowarstwowej o granicznej wartości U. (norma U - poniżej 0.3, ściana solbet 36cm U około 0.29). Lepiej jak już to jakies 42 cm ale to znowu większy koszt.

Jak się to zrobi dobrze (w sensie docieplenia wieńców i nadproży), to nie będzie przemarzania i grzyba. Wszystko zależy od czegoś, czyli inwestujesz w dobry materiał zainwestuj w odpowiednich budowlańców.

Jedyna rzecz jakiej bym sie obawiał w solbecie 36cm to fakt że w narożnikach ściana może się zbyt wyziębiać, może się tam skraplać wilgoć, grzyb potem itp.

Co do powyższego, to troszkę się zainteresowałem i znalazłem informacje, że coś takiego nie ma miejsca, co jest wyliczone za pomocą programu Acradia Termo, więc absolutnie nie trzeba się o to martwić, tutaj Solbet nas nie zawiedzie.

Żeby grzyb w ogóle miał szanse powstać muszą zostać spełnione nierealne w tym przypadku warunki, mianowicie wewnętrzna powierzchnia ściany powinna mieć temp. poniżej 12 stopni przez dłuższy okres czasu.

A jak już wspomniałem w innym temacie producent takiej rangi jak Solbet nie pozwoliłby sobie na narażanie się na nieprzyjemności z powodu takiej głupoty i nie oferowałby materiału do budowy jednowarstwowej.

O grzyba możemy się nie martwić :)

co jest wyliczone za pomocą programu Acradia Termo, więc absolutnie nie trzeba się o to martwić

A u mnie program liczy, że średnio z psem mamy po trzy nogi. mam się martwić?

Każde obliczenia teoretyczne zakładają określone warunki. Jeśli jesteśmy pewni, że są one spełnione to można liczyć na takie obliczenia, ale jeśli nie jesteśmy pewni wszystkich warunków (a w praktyce nigdy nie jesteśmy) to lepiej bazować na doświadczeniach innych niż obliczeniach w programie.

A u mnie program liczy, że średnio z psem mamy po trzy nogi. mam się martwić?

Każde obliczenia teoretyczne zakładają określone warunki. Jeśli jesteśmy pewni, że są one spełnione to można liczyć na takie obliczenia, ale jeśli nie jesteśmy pewni wszystkich warunków (a w praktyce nigdy nie jesteśmy) to lepiej bazować na doświadczeniach innych niż obliczeniach w programie.

No tak, tylko na takiej samej zasadzie można przyczepić się do opinii innych ludzi. Mieszka gdzie indziej, kto inny murował, inna wolgotność, inaczej żyją w środku, cokolwiek. Generalnie to są zrobione obliczenia, które dają pozytywny wynik no i tak jak mówiłem, porządne firmy nie ryzykowałyby strat z powodu takiej głupoty. Jak dla mnie to jest to jeszcze jedna bajka.