Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt instalacji

unblack

Recommended Posts

Witam

Może temat niezwiązany dokładnie z profilem tego forum, ale proszę o pomoc.

Jakie muszę spełniać warunki, jeżeli chciałbym otworzyć biuro projektów i wykonywać projekty w zakresie:

1)sieci wodociągowych

2)sieci kanalizacyjnych

3)instalacji gazowych

4)centralnego ogrzewania

5)kotłowni

6)wentylacji

7)klimatyzacji

Skończyłem Politechnikę na wydziale Inżynierii Chemicznej i Procesowej-to może być troszkę zwodnicze, ale obliczenia w zakresie wymiany masy i ciepła, przepływów, hydrauliki, obliczeń ciśnieniowych aparatury (zbiorniki ciśnieniowe, kotły etc.), przemiany fazowe, a także projekty układów pompowych i obliczenia termiczne mieszkań/pomieszczeń etc. są w programie nauczania tej uczelni. Ponadto posiadam 5-cio letnie doświadczenie w projektowaniu instalacji technologicznych w zakładach chemicznych. Mam tu na myśli projekty i obliczenia w zakresie, o którym wspomniałem powyżej - pracuję w biurze projektowym projektującym instalacje dla różnych zakładów.

Chciałbym wiedzieć jakie muszę posiadać uprawnienia, abym mógł dla domów mieszkalnych, średniej wielkości obiektów przemysłowych, handlowych i innych wykonywać projekty instalacji wspomnianych w punktach od 1) do 7).

Próbowałem uzyskać informacje na innych forach ale odpowiedzi często były sprzeczne i sam już nie wiem jak to jest.

Jeżeli nie wiecie jakie muszę spełniać wymagania, to może wiecie gdzie można takie informacje uzyskać? Oczywiście o sprawach związanych z założeniem DG i rejestracją firmy doskonale wiem.

Pozdrawiam