Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konserwator zabytków....

timmy

Recommended Posts

Witam wszystkich zainteresowanych . Problem jaki mnie delikatnie mówiąc "przytłacza" jest następujący :

Jak długo można czekać na opinie konserwatora zabytków ; miesiąc , dwa miesiące... czy ktoś miał styczność z tą instytucja proszę o swoje spostrzeżenia jak i podzielenie się doświadczeniem.

Rozwinięcie wątku....

Planuje modernizacje domu i jego przebudowę. Zleciłem wykonanie projektu pracowni architektonicznej, wraz z architektem dopracowaliśmy koncepcje niemal do perfekcji.

Wszystko było pięknie do czasu gdy otrzymałem informacje że dom jest ;świadectwem kultury materialnej z lat i 30 XX wieku w stylu skromnego modernizmu-

I jako takie podlega opiece konserwatora zabytków.

Obecne czekam już trzeci miesiąc na wydanie opinii przez konserwatora zabytków, odnośnie dwóch przedstawionych mu wcześniej koncepcji przebudowy i do chwili obecnej cisza.

Pozdrawiam

Ps; z początkiem maja minie 60 dni roboczych oczekiwania na odpowiedź..

Kazdy urzad ma na odpowiedz do 30 dni, chyba ze występują nieprzewidziane okolicznosci i wtedy musi ja wydac w najszybszym możliwym terminie.

Przyznam, ze jak dla mnie nawalilo biuro projektowe. U nas zawsze najpierw sprawdzamy warunki zabudowy, ew. plan miejscowy, konsultujemy możliwości przebudowy z konserwatorem i dopiero wtedy zabieramy sie za konkretne projektowanie. Tutaj niestety robione to bylo od tylu.

[ moderowano - reklama ]

Dom znajduje się na terenie śląska :-) . Odnośnie urzędu to już przestaje wierzyć w jakiekolwiek 'szybkie" terminy :-(.

Co do biura projektowego to nie mam żadnych pretensji; byłem poinformowany że dom znajduje się pod ochroną konserwatora zabytków i że jest konieczność konsultacji odnośnie wszelkich zmian , a projekt (a raczej koncepcje) uzgodnić z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków.

Konsultacje również były prowadzone oczywiście bez entuzjazmu po stronie konserwatora ale to już wole przemilczeć.

A czy to wszystko było robione od tyłu to trudno mi już cokolwiek powiedzieć.

Ps. Nikt nie mówił że będzie łatwo... ale też nikt nie mówił że będzie aż tak ciężko.

Dzięki Małgoś za wsparcie.

W połowie marca został złożony wniosek o ustalenie stanu sprawy. Z urzędu miasta otrzymałem odpowiedź że nadal czeka na opinie konserwatora dopiero po jej otrzymaniu otrzymam od urzędu finalną odpowiedź odnośnie możliwości dalszego planowania inwestycji.

pozostaje mi tylko czekać ... i czekać.....

• 1 month później...

Jesli mozna to przylacze sie do tematu.Miasto wojewodzkie ,osiedle, budynek 2pietrowy ,powojenny ze stropodachem, 6mieszkan na pietrze.Podobno budynek podchodzi pod ochrone konserwatora ( jaki jest jej zakres to nie wiem ), nie ma MPZP ustalonego (podobno sie ‘robi’ ).Chcialbym rozebrac dach ,nadbudowac pietro i przykryc nowym dachem.

Jakie sa szanse ze konserwator zabytkow sie zgodzi na cos takiego oraz co robic przy ewentualnej decyzji odmownej ? Budynek sam w sobie nie wyroznia sie nieczym szczegolnym , cale osiedle to budynki z lat 50tych i 60tych jakie mozna znalezc w wielu miejscach . Jaka jest droga dzialania ? Arch-bartek podaje ze najpierw rozmowa z urzednikami a potem koncepcja .Ale przeciez decyzja musi byc wydana w oparciu o jakas koncepcje ,poprawcie mnie jesli sie myle.

Arch –bartek jesli mozez przyblizyc temat to bede wdzieczny.

• 3 weeks później...

Tramp na twoim miejscu pierwsze kroki skierował bym do urzędu miasta po wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Jeżeli budynek stoi to powinni jakieś zapisy posiadać, jeżeli "podobno" podchodzi pod ochronę konserwatora. Obecnie weszła nowelizacja ustawy o ochronie zabytków z dnia 8 czerwca ;

art3. W stosunku do obiektów budowlanych oraz obszarów niewpisanych do rejestru zabytków, a ujętych w gminie ewidencji zabytków objętych ochroną pozwolenie na budowę lub rozbiórkę obiektu budowlanego wydaje właściwy organ w uzgodnieniu z wojewódzkim konserwatorem zabytków.

I na mój chłopski rozum wszelkie ewentualne wnioski czy koncepcje należy składać do wydziału budownictwa w UM gdzie zamieszkujesz. i tam "zaczerpnąć języka"

Jeżeli obok stoi budynek podobny do którego chcesz nawiązać może to działać na twoją korzyść .

Pozdrawiam