worobiej 23.04.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Witam, w 2009 roku kupiłem mieszkanie od dewelopera. Lokal nade mną został kupiony po mnie.W marcu 2010 roku zdziwiłem się, gdy zaraz nad oknami mojego mieszkania zostały zamontowane dwa wielkie klimatyzatory.Zdenerwowałem się, gdyż mam mieszkanie na parterze, z ogródkiem, z którego nie będę miał komfortu korzystania. Druga sprawa, że klimatyzatory są umieszczone zaraz nad oknami mojej sypialni. Moje pytanie:Osoba instalująca klimatyzatory twierdzi, iż dostała pozwolenie na ich instalację od dewelopera (inna sprawa, że ta zgoda została spisana dopiero teraz z datą wsteczną).Nasza wspólnota ukonstytuowała się dopiero w styczniu roku 2010. Czy deweloper miał prawo decydować o częściach wspólnych budynku, jeśli w momencie wydawania pozwolenia na instalację tych klimatyzatorów większa ilość udziałów w budynku była już wykupiona przez prywatne osoby? Będę wdzięczny za odpowiedź.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina81 26.04.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Witam, w 2009 roku kupiłem mieszkanie od dewelopera. Lokal nade mną został kupiony po mnie. W marcu 2010 roku zdziwiłem się, gdy zaraz nad oknami mojego mieszkania zostały zamontowane dwa wielkie klimatyzatory. Zdenerwowałem się, gdyż mam mieszkanie na parterze, z ogródkiem, z którego nie będę miał komfortu korzystania. Druga sprawa, że klimatyzatory są umieszczone zaraz nad oknami mojej sypialni. Moje pytanie: Osoba instalująca klimatyzatory twierdzi, iż dostała pozwolenie na ich instalację od dewelopera (inna sprawa, że ta zgoda została spisana dopiero teraz z datą wsteczną). Nasza wspólnota ukonstytuowała się dopiero w styczniu roku 2010. Czy deweloper miał prawo decydować o częściach wspólnych budynku, jeśli w momencie wydawania pozwolenia na instalację tych klimatyzatorów większa ilość udziałów w budynku była już wykupiona przez prywatne osoby? Będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam tak, tę sprawę można ruszyć tylko drobna uwaga: wspólnota mieszkaniowa powstaje z mocy prawa zresztą znalazłam Ci fajny artykuł na ten temat: http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/8625,kiedy_i_jak_powstaje_wspolnota_mieszkaniowa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worobiej 27.04.2010 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Dziękuję za artykuł. Pozdrawiam tak, tę sprawę można ruszyć tylko drobna uwaga: wspólnota mieszkaniowa powstaje z mocy prawa zresztą znalazłam Ci fajny artykuł na ten temat: http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/8625,kiedy_i_jak_powstaje_wspolnota_mieszkaniowa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts