Tomek Waw 02.02.2004 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 No właśnie. Mi wyhcodzi, że powinienem mieć na 87 cm. W takim razie na jakiej wysokości macie swoje blaty kuchenne (górny obrys) i co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 02.02.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Aktualnie mam na wysokości 90 cm i to wcale nie jest za wysoko. W domu będę miała 95 cm. Wszystko zależy, jakiego kto jest wzrostu. Ja mam 170 cm i ptzrebuję blat dość wysoko. Ten co najczęściej pracuje przy blacie, powinien stanąć w najwygodniejszej pozycji, symulując np. krojenie i trzeba zmierzyć odległość od podłogi do rąk. Zresztą blat w różnych miejscach może być w zależności od przeznaczenia (zlewozmywak. kuchnia blat roboczy) na różnych wysokościach. Bardzo ciekawie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 02.02.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Ja mam 84 i dla mnie 167 jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 02.02.2004 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 U mnie jest 85 cm. Oboje z żoną mamy po jakieś 180 cm wzrostu. Blat roboczy może być, ale mycie garów w zlewie jest trochę uciążliwe. Następną razą zrobiłbym jakieś 10 cm wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek Waw 02.02.2004 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Dzięki za odpowiedzi. Tak naprawdę to też wolę wyżej, ale blat prawie dochodzi do parapetu, który jest na 87 cm. Wydaje mi się, że lepiej jak będą na jednej wysokości, ale może się mylę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 02.02.2004 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 U mnie blat wchodzi we wnękę okienną w miejscu parapetu i podoba nam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 02.02.2004 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 95 cm - i (jak Metal) zlew chętnie jeszcze bym podniósł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 03.02.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Tomek WawU mnie blat kuchenny jest trochę niżej niż parapet.Ja bardzo chwalę sobie to rozwiązanie.Zdjęcie http://foto.onet.pl/upload/31/64/_139700_n.jpgJest zaznaczona część robocza blatu i część parapetowa, parapet jest zrobiony z tej płyty co blat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 03.02.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 A może ktoś już używa obniżony blat przy kuchni ( jakieś kilkanaście cm niżej niż tzw. norma). Czytałam, że ułatwia to "zaglądanie do garów" Jak jest w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 03.02.2004 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 A może ktoś już używa obniżony blat przy kuchni ( jakieś kilkanaście cm niżej niż tzw. norma). Czytałam, że ułatwia to "zaglądanie do garów" Jak jest w praktyce? Może i to "zadziała" ale tylko wtedy jak nie przewidujesz nad kuchenką wyciągu, ani pochłaniacza. Oba te urządzenia działają wtedy, gdy wiszą na określonej wysokości nad kuchenką, więc albo będziesz obijał sobie głowę, albo wyciągu oparów praktycznie nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek Waw 03.02.2004 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Ja mam pytanie do Zielonej - na jakiej wysokości masz blat i parapet.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 03.02.2004 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Ja mam pytanie do Zielonej - na jakiej wysokości masz blat i parapet.? Blat na wysokości 84 cm, a parapet o grubość płyty wyżej. Meble były robione na zamówienie i dopasowywane do wysokości parapetu. Mogliśmy również zrobić blat na równym poziomie z parapetem, ale ja wolałam takie jak na zdjęciu rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fili_P 07.10.2004 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 A może ktoś już używa obniżony blat przy kuchni ( jakieś kilkanaście cm niżej niż tzw. norma). Czytałam, że ułatwia to "zaglądanie do garów" Jak jest w praktyce? Może i to "zadziała" ale tylko wtedy jak nie przewidujesz nad kuchenką wyciągu, ani pochłaniacza. Oba te urządzenia działają wtedy, gdy wiszą na określonej wysokości nad kuchenką, więc albo będziesz obijał sobie głowę, albo wyciągu oparów praktycznie nie będzie. dokladnie mam nizej i rzeczywiscie jest wygodniej ale nie mam nic ponad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 10.10.2004 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Ja mam 173 mąż 178 dziecko 164 i blaty będą na 95 ( chociaż pierwotnie miały być na 100 - jednak do 95 nóżki do mebli są jeszcze w cenie tradycyjnej a powyżej to już nietypówka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 11.10.2004 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 u mnie blat jest na wysokosci 90 cm i jest ok ( mam 164 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzia28 11.10.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 U mnie przy wzrostach 174 i 186cm blat jest na 90 cm. Bardzo dobra dla nas wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 13.10.2004 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Ze względu na wzrost (ponad 190) chciałbym ok.105-110 cm.Na etapie murowania podniosłem okno w kuchni.Ale czy to się uda?W tej chwili mamy ok.90-93cm i 15min zmywania czuję cały kręgosłup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IH 19.10.2004 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 W internecie znalazłam informację (potwierdzoną w firmie, która robi nam kuchnie), że wierzchnia płaszczyzna blatu powinna być 15 cm poniżej zgiętego łokcia osoby, która najczęściej z tego blatu korzysta. Trzeba oczywiście w czasie mierzenia uwzględnić wysokość obcasów obuwia, w którym zwykle chodzi się po domu.Tak się składa, że ja mam 174 cm wzrostu a mój mąż 196, a oboje korzystamy z kuchni właściwie w takim samym stopniu. Poszliśmy na kompromis i ustaliliśmy wysokość blatu na 96 cm. Przymierzaliśmy się już do takiego blatu i wygląda OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barthus 20.10.2004 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 a ja odwroce pytanie. Mam w wynajetym mieszkaniu lade barowa, ale na poziomie 86cm, takim samym jak blaty kuchenne. Kupilem w IKEI drewniane krzeselka barowe,a le sa za wysokie i sie niewygodnie je przy ladzie. Musze je skrocic i tu jest wlasnie pytanie. Jaka powinna byc roznica w cm miedzy poziomem krzeselka i poziomem blatu, aby wygodnie sie jadlo? pozdrawiambarthus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 09.01.2005 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Czy będzie odpowiedni dla kobiety słuszniejszego wzrostu (1,71)? Teraz w domu mam ok. 85 cm i jest trochę za nisko. Te 90 cm idealnie wpasowuje mi sie pod okno - nie trzeba będzie nic skuwać. Czy ktoś też ma blat na takiej wysokości? Jak to się użytkuje? (i od razu prosiłabym o podawanie własnych wymiarów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts