Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakiej wysokości blat kuchenny?

Tomek Waw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aktualnie mam na wysokości 90 cm i to wcale nie jest za wysoko. W domu będę miała 95 cm. Wszystko zależy, jakiego kto jest wzrostu. Ja mam 170 cm i ptzrebuję blat dość wysoko. Ten co najczęściej pracuje przy blacie, powinien stanąć w najwygodniejszej pozycji, symulując np. krojenie i trzeba zmierzyć odległość od podłogi do rąk. Zresztą blat w różnych miejscach może być w zależności od przeznaczenia (zlewozmywak. kuchnia blat roboczy) na różnych wysokościach. Bardzo ciekawie to wygląda.

A może ktoś już używa obniżony blat przy kuchni ( jakieś kilkanaście cm niżej niż tzw. norma). Czytałam, że ułatwia to "zaglądanie do garów" :wink: Jak jest w praktyce?

Może i to "zadziała" ale tylko wtedy jak nie przewidujesz nad kuchenką wyciągu, ani pochłaniacza. Oba te urządzenia działają wtedy, gdy wiszą na określonej wysokości nad kuchenką, więc albo będziesz obijał sobie głowę, albo wyciągu oparów praktycznie nie będzie.

Ja mam pytanie do Zielonej - na jakiej wysokości masz blat i parapet.?

Blat na wysokości 84 cm, a parapet o grubość płyty wyżej. Meble były robione na zamówienie i dopasowywane do wysokości parapetu. Mogliśmy również zrobić blat na równym poziomie z parapetem, ale ja wolałam takie jak na zdjęciu rozwiązanie.

• 8 months później...
A może ktoś już używa obniżony blat przy kuchni ( jakieś kilkanaście cm niżej niż tzw. norma). Czytałam, że ułatwia to "zaglądanie do garów" :wink: Jak jest w praktyce?

Może i to "zadziała" ale tylko wtedy jak nie przewidujesz nad kuchenką wyciągu, ani pochłaniacza. Oba te urządzenia działają wtedy, gdy wiszą na określonej wysokości nad kuchenką, więc albo będziesz obijał sobie głowę, albo wyciągu oparów praktycznie nie będzie.

dokladnie mam nizej i rzeczywiscie jest wygodniej ale nie mam nic ponad

W internecie znalazłam informację (potwierdzoną w firmie, która robi nam kuchnie), że wierzchnia płaszczyzna blatu powinna być 15 cm poniżej zgiętego łokcia osoby, która najczęściej z tego blatu korzysta. Trzeba oczywiście w czasie mierzenia uwzględnić wysokość obcasów obuwia, w którym zwykle chodzi się po domu.

Tak się składa, że ja mam 174 cm wzrostu a mój mąż 196, a oboje korzystamy z kuchni właściwie w takim samym stopniu. Poszliśmy na kompromis i ustaliliśmy wysokość blatu na 96 cm.

Przymierzaliśmy się już do takiego blatu i wygląda OK.

a ja odwroce pytanie.

Mam w wynajetym mieszkaniu lade barowa, ale na poziomie 86cm, takim samym jak blaty kuchenne. Kupilem w IKEI drewniane krzeselka barowe,a le sa za wysokie i sie niewygodnie je przy ladzie.

Musze je skrocic i tu jest wlasnie pytanie.

Jaka powinna byc roznica w cm miedzy poziomem krzeselka i poziomem blatu, aby wygodnie sie jadlo?

pozdrawiam

barthus

• 2 months później...
Czy będzie odpowiedni dla kobiety słuszniejszego wzrostu (1,71)? Teraz w domu mam ok. 85 cm i jest trochę za nisko. Te 90 cm idealnie wpasowuje mi sie pod okno - nie trzeba będzie nic skuwać. Czy ktoś też ma blat na takiej wysokości? Jak to się użytkuje? (i od razu prosiłabym o podawanie własnych wymiarów) :D