Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakiej wysokości blat kuchenny?

Tomek Waw

Recommended Posts

Generalnie istnieje tendencja w meblowaniu kuchni coby różnicować wysokości !

Zlewozmywak wyżej, żeby się nie pochylać ( od czego zmywarka ? )

a kuchenka niżej żeby łatwiej w gary zaglądać :D

Najlepiej stanąć i metodą prób i błędów wybrać "idealną" wysokość !

Ostatecznie to Ty masz tam rządzić ! I na Twoich warunkach.

Pozdro

J

ERGONOMIA !!!

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wyczytałąm gdzieś, że blat powinien być 15 cm poniżej łokcia (przy zgiętej ręce). Ale trzeba też uwzględnić wysokość obuwia domowego.

Ja mam blat na wysokości 94 cm (przy wzroście 174 - moim i 196 - męża). Jeszcze nie wiem, jak mi się będzie pracować - przetestuję go za jakieś 2 tygodnie.

w którymś muratorze, chyba z listopada zeszłego roku, pokazane sa wysokości, na jakich powinny znajdować się meble kuchenne, czyli - ljeśli masz ok. 170 cm wzrostu, to 90-94 wys. blatu będzie idealna, jak zresztą napisała większość poprzedników (zresztą sama tak mam). jeśli chodzi o zmywarkę to powinna być wyżej, jakies 40-45 cm od podlogi, żeby przy wkładaniu naczyń nie schylac sie za mocno - no chyba że koniecznie musisz umieścic ja pod blatem roboczym. podobnie piekarnik - tez wyżej, bo wcale nie musi byc pod płytą z palnikami, a płyta - rzeczywiście niżej, jak pisali poprzednicy.

• 1 month później...
Wyczytałąm gdzieś, że blat powinien być 15 cm poniżej łokcia (przy zgiętej ręce). Ale trzeba też uwzględnić wysokość obuwia domowego.

Ja mam blat na wysokości 94 cm (przy wzroście 174 - moim i 196 - męża). Jeszcze nie wiem, jak mi się będzie pracować - przetestuję go za jakieś 2 tygodnie.

I jak ?

Jestem na etapie zamawiania kuchni i sie zastanawiam nad wysokością. Ja mam 173 a mąż 194. Za minimum przyjeliśmy 90cm i zastanawiam się czy nie podwyższyć o te 4-5cm?

I jak ?

Jestem na etapie zamawiania kuchni i sie zastanawiam nad wysokością. Ja mam 173 a mąż 194. Za minimum przyjeliśmy 90cm i zastanawiam się czy nie podwyższyć o te 4-5cm?

Odpowiadam trochę z opóźnieniem ale za to mam już całkiem spore doświadczenie.

Dla mnie 94 cm blat jest świetny. Tyle tylko, że chodzę po domu w klapkach z mniej więcej 3 centymetrowymi obcasami. Tak więc względna wysokość wychodzi około 90 cm.

• 4 months później...

A u mnie pow 40 cm różnicy we wzroście 157 i 198 to już sam nie wiem na jakiej wysokosci powienien być blat.

Chyba jednak na niższej bo ja za często do kuchni nie zagladam ;)

A tak na poważnie to jak wygląda taki blat na różnych wysokościach? Co robicie z tą boczną scianką która powstaje przy różnicy wysokości blatów ?