Jerzysio 09.01.2005 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Generalnie istnieje tendencja w meblowaniu kuchni coby różnicować wysokości ! Zlewozmywak wyżej, żeby się nie pochylać ( od czego zmywarka ? ) a kuchenka niżej żeby łatwiej w gary zaglądać Najlepiej stanąć i metodą prób i błędów wybrać "idealną" wysokość ! Ostatecznie to Ty masz tam rządzić ! I na Twoich warunkach. Pozdro J ERGONOMIA !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 09.01.2005 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 ja mam blat na 90cm polaczony z parapetem przy moim wzroscie 181cmCo prawda kucharz ze mnie zaden i rzadko cokolwiek robie w mojej "kuchni" ale ta wysokosc jest dla mnie optymalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IH 09.01.2005 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Wyczytałąm gdzieś, że blat powinien być 15 cm poniżej łokcia (przy zgiętej ręce). Ale trzeba też uwzględnić wysokość obuwia domowego.Ja mam blat na wysokości 94 cm (przy wzroście 174 - moim i 196 - męża). Jeszcze nie wiem, jak mi się będzie pracować - przetestuję go za jakieś 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.01.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 u mnie blat jest na wysokosci 90 cm...sprawuje sie bardzo dobrze,nie trzeba byc zgarbionym, jest wygodnie.10cm powyzej jest parapet.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 10.01.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Teraz blat mam na wysokości 85 cm i będę chciała go podnieść do 90 cm bo tak chyba będzie wygodniej. Teraz muszę się za bardzo pochylać i to mi przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piskosch 13.01.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 U nas blaty w kuchni sa na dwoch roznych wysokosciach:1. Glowny roboczy pod oknem na wysokosci 93 cm, ze zlewozmywakiem2. Boczne na wysokosci 85 cm z kuchnia gazowa. Ja mam 179, żonka 173. Rozwiazanie to sie sprawdza, szczegolnie wygodnie pracuje sie przy wyższym blacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea3 18.01.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Mam blaty na wys.92cm,zmywarka i kuchenka86cm przy wzroscie 170cm i uważam że jest to bardzo wygodne.W niemickich katalogach znalazłam standardowe meble w 4 wysokościach a także róznych głębokosciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 18.01.2005 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 w którymś muratorze, chyba z listopada zeszłego roku, pokazane sa wysokości, na jakich powinny znajdować się meble kuchenne, czyli - ljeśli masz ok. 170 cm wzrostu, to 90-94 wys. blatu będzie idealna, jak zresztą napisała większość poprzedników (zresztą sama tak mam). jeśli chodzi o zmywarkę to powinna być wyżej, jakies 40-45 cm od podlogi, żeby przy wkładaniu naczyń nie schylac sie za mocno - no chyba że koniecznie musisz umieścic ja pod blatem roboczym. podobnie piekarnik - tez wyżej, bo wcale nie musi byc pod płytą z palnikami, a płyta - rzeczywiście niżej, jak pisali poprzednicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 27.02.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Wyczytałąm gdzieś, że blat powinien być 15 cm poniżej łokcia (przy zgiętej ręce). Ale trzeba też uwzględnić wysokość obuwia domowego. Ja mam blat na wysokości 94 cm (przy wzroście 174 - moim i 196 - męża). Jeszcze nie wiem, jak mi się będzie pracować - przetestuję go za jakieś 2 tygodnie. I jak ? Jestem na etapie zamawiania kuchni i sie zastanawiam nad wysokością. Ja mam 173 a mąż 194. Za minimum przyjeliśmy 90cm i zastanawiam się czy nie podwyższyć o te 4-5cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 27.02.2005 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 U nas 92 cm i tak samo bedzie w nowym domu.Tylko plyta nizej, zeby mi bylo wygodnie w garnkach mieszac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 04.03.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 Właśnie zamówiliśmy projekt kuchni. Blat na wys 90 cm. Obaj jesteśmy dosyć wysocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 04.03.2005 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 właśnie przerabiam te kwestię . Blat z plytą chce zrobić ok. 85 cm ... pozostale blaty 92 cm. Nie jestem wysoka ( 163 cm ) ale mam nadzieję ,że te wysokości będą ok ( nie miałam jeszcze takiej wysokości roboczej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 06.03.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Właśnie parę dni temu był u mnie projektant kuchni i doradził do naszego wzrostu (maz 186, ja 173) blat na wysokości 90. I tak chyba zostanie. Standardowe 85 to dla mnie było za mało, przy dłuższym staniu przy blacie bolał mnie kręgosłup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 06.03.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 U nas różnica wzrostu jest duża 32cm, więc blaty raczej przystosowane do mnie.Będę mieć pod jedną ścianą blat bez szafek obniżony do 70cm, aby pracować przy nim na siedząco. Z tej różnicy wzrostu wszystkie lustra mamy wysokie lub uchylne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosiek 08.03.2005 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 U mnie będzie około 95 cm (172cm wzrostu). Z tego właśnie względu w trakcie budowy toczyłam batalie z mężem o ilośc pustaków pod oknem, bo chciałam miec parapet w kuchni połączony z blatami. No i udało się, nie będę schylać się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IH 09.03.2005 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Wyczytałąm gdzieś, że blat powinien być 15 cm poniżej łokcia (przy zgiętej ręce). Ale trzeba też uwzględnić wysokość obuwia domowego. Ja mam blat na wysokości 94 cm (przy wzroście 174 - moim i 196 - męża). Jeszcze nie wiem, jak mi się będzie pracować - przetestuję go za jakieś 2 tygodnie. I jak ? Jestem na etapie zamawiania kuchni i sie zastanawiam nad wysokością. Ja mam 173 a mąż 194. Za minimum przyjeliśmy 90cm i zastanawiam się czy nie podwyższyć o te 4-5cm? Odpowiadam trochę z opóźnieniem ale za to mam już całkiem spore doświadczenie. Dla mnie 94 cm blat jest świetny. Tyle tylko, że chodzę po domu w klapkach z mniej więcej 3 centymetrowymi obcasami. Tak więc względna wysokość wychodzi około 90 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc27 18.07.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 na jakiej wysokości montować blat w kuchni?Chciałbym znać wysokość na jakiej powinien być zamontowany blat tak ażeby można było obudować np zmywarke.Z góry dziękuję za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adass 18.07.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 stare meble mialy blat na 85cm....nowe maja 90cm sprzet wolnostojacy ma 85cm a do zabodowy 82-87cm a nie podales jaka masz zmywarke wiec sam musisz zdecydowac jaka wysokosc wybrac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc27 18.07.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 czy te wysokości blatu podajecie razem z grubością blatu? czy blat jest juz wliczony w tą wysokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milimetr198 19.07.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 A u mnie pow 40 cm różnicy we wzroście 157 i 198 to już sam nie wiem na jakiej wysokosci powienien być blat. Chyba jednak na niższej bo ja za często do kuchni nie zagladam A tak na poważnie to jak wygląda taki blat na różnych wysokościach? Co robicie z tą boczną scianką która powstaje przy różnicy wysokości blatów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts