Leman 24.04.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Witam,W mojej miejscowości planowane jest podłączenie domów do kanalizacji. Prawdopodobny termin realizacji ok. 2 lat. Natomiast ja robiąc remont muszę jakoś zrobić szambo i tu moje pytanie.Co jest wymagane do podłączenia kanalizacji? Jakiś zbiornik, czy od razu idzie z rury do kanalizacji? Myślę, żeby wybudować jakieś małe szambo i się pomęczyć przez te dwa lata ale tak, żeby nie było problemów z podłączeniem do kanalizacji później.Może macie jakieś ciekawe rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 24.04.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Ścieki idą bezpośrednio do kanalizacji (po drodze powinna być jeszcze studzienka rewizyjna), jak planowany termin jest ok 2 lat to liczyłbym lekko 4-5 lat na podłączenie do sieci kanalizacyjnej, na twoim miejscu wybudowałbym jednak szambo dostosowane do liczby zamieszkujących dom ludzi (dość duże koszty wywozu ścieków) a nie budowałbym małego szamba lub pomyślał bym na przydomową oczyszczalna ścieków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jen77 05.05.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 tez mam zamiar zrobić tymczasowe szambo, dopóki mi nie zrobią kanalizacji. Przy dwóch dorosłych osobach jaki powinnam zrobić zbiornik i co jaki czas musiałabym go opróżniać, wiem że każdy inaczej zużywa, ale jakie to mogą być uśrednione ilości? Chodzi o zbiornik szczelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 05.05.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Przy dwóch osobach zamontowałbym zbiornik przynajmniej 2000 l, a wywóz nieczystości zależy od ilości zużywanej wody itd. więc trzeba się liczyć z tym, że opróżnianie zbiornika trzeba będzie zlecać co 2-4 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.05.2010 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Jak kupowałem działkę lat temu 5 - to moja gmina miała wybudować kanalizację do max dwóch lat , jak wybudowałem dom i robiłem odbiór budynku to inwestycja kanalizacyjna miała ruszyć lada miesiąc , już mieszkam prawie 3 lata - jak dobrze pójdzie to budowa kanalizy rozpocznie się w tym roku i skończy w 2011 roku - jak dobrze pójdzie ...Też na początku myślałem zakupić małe szambo i pomęczyć się te dwa lata - i dobrze że tego nie zrobiłem - kupiłem pełnowymiarowe szambo / 12m3 / i użytkuję je spokojnie bez męczarni i cotygodniowego jego wypompowywania już kilka lat - i jeszcze kilka pewnie będzie - a jak kanalizę mi wreszcie wybudują i podłączą to do tego zbiornika odprowadzał będę deszczówkę .../ rodzina 4 osobowa /. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jen77 11.05.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Jak kupowałem działkę lat temu 5 - to moja gmina miała wybudować kanalizację do max dwóch lat , jak wybudowałem dom i robiłem odbiór budynku to inwestycja kanalizacyjna miała ruszyć lada miesiąc , już mieszkam prawie 3 lata - jak dobrze pójdzie to budowa kanalizy rozpocznie się w tym roku i skończy w 2011 roku - jak dobrze pójdzie ... Też na początku myślałem zakupić małe szambo i pomęczyć się te dwa lata - i dobrze że tego nie zrobiłem - kupiłem pełnowymiarowe szambo / 12m3 / i użytkuję je spokojnie bez męczarni i cotygodniowego jego wypompowywania już kilka lat - i jeszcze kilka pewnie będzie - a jak kanalizę mi wreszcie wybudują i podłączą to do tego zbiornika odprowadzał będę deszczówkę ... / rodzina 4 osobowa /. Pablitoo, a co ile musisz oprózniać to szambo 12m3, ja bym chciała zakopać szambo 6m3, ale boje się, że będzie za małe - jest nas dwoje ( na większe to mam mało miejsca na działace z przodu domu, a z tyłu za dalko do wyjścia rury kanalizacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 11.05.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Pablitoo, a co ile musisz oprózniać to szambo 12m3, ja bym chciała zakopać szambo 6m3, ale boje się, że będzie za małe - jest nas dwoje ( na większe to mam mało miejsca na działace z przodu domu, a z tyłu za dalko do wyjścia rury kanalizacyjnej U nas 4 osobowa rodzina - zużywamy miesięcznie około 7-8m3 wody - siłą rzeczy więc produkujemy taką samą ilość ścieków - a opróżniamy zbiornik raz na miesiąc gdyż u nas w gminie jest szambowóz o pojemności 7m3 - raz czy dwa razy zamówiłem szambowóz 12m3 - wówczas wypompowałem zbiornik raz na mniej więcej 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EK1719503426 12.05.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Zainwestuj w przydomową oczyszczalnię ścieków i nie mają prawa zmusić Cię potem do przyłączenia się do kanalizacji jeśli oczyszczalnia spełnia wymagania. Ja właśnie ten temat przerabiam, dostałem pozwolenie z gminy niestety w Urzędzie Powiatowym trzeba zgłosić nowe warunki zabudowy razem z planem lokalizacyjnym, co się równa dodatkowa kasa + około 3 miesięcy załatwiania, ale mam nadzieję, że warto. Czas pokaże wybrałem oczyszczalnie Poliplast - mają najwięcej certyfikatów unijnych:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jen77 14.05.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Zainwestuj w przydomową oczyszczalnię ścieków i nie mają prawa zmusić Cię potem do przyłączenia się do kanalizacji jeśli oczyszczalnia spełnia wymagania. Ja właśnie ten temat przerabiam, dostałem pozwolenie z gminy niestety w Urzędzie Powiatowym trzeba zgłosić nowe warunki zabudowy razem z planem lokalizacyjnym, co się równa dodatkowa kasa + około 3 miesięcy załatwiania, ale mam nadzieję, że warto. Czas pokaże wybrałem oczyszczalnie Poliplast - mają najwięcej certyfikatów unijnych:) buduje dom w Krakowie i na moim terenie gmina nie zgodzi się na przydomową oczyszczalnię ścieków to po pieerwsz,po drugie mam gliniastą ziemie na działce i w związku z powyższym koszt takiej inwestycji byłby bardzo wysoki. Gdybym nie miała opcji ze kiedyś będzie kanalizacja robiona przez gminę, i miałabym możliwość zrobienia oczyszczalni to pewnie bym tak zrobiła, ale na razie myśle o tymczasowym szambie - pomęczęczymy się ze dwa lata ze zwykłym szambem i tyle, ale za to potem będę mieć spokój, projekt budowy i pozwolenie na budowę kanalizacji już jest , więc mam nadzieję że dłużej niż 2 lata nie będziemy czekać. Dziekuję wszystkim za odpowiedzi, wygląda na to , że przy 2-osobowej rodzinie te 6m3 powinno wystarczyć, a na moim terenie za wywóz ścieków nie chcą nie wiadomo ile, więc te opłaty przebolejemy na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leman 17.05.2010 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Widzę po waszych wypowiedziach, że nie mam wyboru. Buduję szambo.W związku z tym pytanko. Co załatwić? Jakieś pozwolenia itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 17.05.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 http://www.muratordom.pl/pozostale/archiwum/kiedy-pozwolenie-a-kiedy-zgoszenie,138_1516.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.05.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Widzę po waszych wypowiedziach, że nie mam wyboru. Buduję szambo. W związku z tym pytanko. Co załatwić? Jakieś pozwolenia itp? Jak ja załatwaiłem odbiór budynku w PINB / Kraków / do odbioru szamba wystarczyło oświadczenie kierownika budowy o szczelności zbiornika plus zaświadczenie o montażu zbiornika. Oczywiście jak masz to można dołączyć atest na zbiornik - ja miałem i dołączyłem. To wszystko co było potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jen77 01.09.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Pablitoo ale wcześniej trzeba chyba zgłosić budowę szamba?, chyba ze miałeś je już zaprojektowane w zagospoadrowaniu działki i dałeś razem z całym projektem do pozwolenia na budowę. Ja np do pozwolenia na budowę maiłam tylko projekt domu bez usytuowania szamba na działce, bo projekty mediów robiłam dopiero później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.09.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 (edytowane) Pablitoo ale wcześniej trzeba chyba zgłosić budowę szamba?, chyba ze miałeś je już zaprojektowane w zagospoadrowaniu działki i dałeś razem z całym projektem do pozwolenia na budowę. Ja np do pozwolenia na budowę maiłam tylko projekt domu bez usytuowania szamba na działce, bo projekty mediów robiłam dopiero później Pare uwag co do eksploatacji szamba: 1. Sprawdz jeszcze, jakimi samochodami dysponuje firma/firmy ktora to szambo bedzie od Ciebie wybierac. Na moim terenie jest kilka firm, czesc z nich stosuje stawke za m^3 sciekow i nie wazne jakim samochodem przyjada, mniejsze firmy (tansze od lokalnego monopolisty MZO) maja jeden rodzaj samochodu i biora kwote za kurs, nie wazne czy napelnia beczke do polowy czy cala 2. Dostep do posesji. Male tansze firmy wymagaja u nas platosci gotowka na miejscu, co oczywiste jest najczesciej ciezkie do zrealizowania jesli jestes w pracy. Duze, (rzeczone MZO) moze Ci przyslac fakture poczta, ale wtedy musza sami sie dostac na posesje, wzglednie miec wyprowadzona na zewnatrz posesji (np w fundamencie ogrodzenia), zlaczke z rura ktora siega do szamba. Wtedy nie musza wchodzic na posesje. To zwlaszcza polecam, bo nie beda Ci rury z cieknacym z niej gownem ciagnac po dzialce :-/ Ja na 2 osoby uzytkuje 6m^3. Praktycznie tylko prysznic, pralka, zmywarka 2-3razy na tydzien. Trzeba wywozic co 4-5tygodni. Dzisiaj bralbym wieksze (10-12m^3). Wzialem 6 bo tez miala byc kanalizacja "lada moment", hehe, a pewnie nas wogole nie podalcza bo sie wypieli. marcin Edytowane 2 Września 2010 przez Jastrząb . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jen77 03.09.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Jastrząb dzięki za informację, biorę jednak szambo 6m3, większe jednak nie bardzo mi się zmieści od tej strony domu. Buduję dom w Krakowie wiec z wyborem firm wybierających szambo nie powinnam mieć chyba problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts