Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy ktoś buduje metodą trójwarstwową?? z zewnętrzna warstwą klinkieru??

Jakie macie doświadczenia?? Ile to kosztuje i czy nie żałujecie?? Proszę o porady i jakieś ciekawostki bo na wiosnę zaczynam budowę i zastanawiam się nad metodą trójwarstwą :

1. porotherm

2. wełna minerlna

3. klinker

Acha słyszałam, że wełna w takim wypadku jest zbyteczna?? Co o tym myślicie??

dzięki

https://forum.murator.pl/topic/14212-wszystko-co-wiecie-na-temat-klinkieru/

My zaczynamy w maju murowanie wysokiej piwnicy klinkierem /beton k.-styropian- klinkier/, mamy ten sam problem, bo nie wiemy ktorego producenta wybrac, chyba zdecydujemy sie na Wienerberga, poniewaz ceny (i kolorystyka) sa do zaakceptowania. Cena jednej sztuki to ok. 1,60 do 2,00 zl. Nie wiem tez jeszcze ktore hurtownie w naszej okolicy sprzedaja w/w produkty. Uwazam, ze na caly dom jest to inwestycja droga.

Jak prezentuja sie tez brazowe okna w elewacji z klinkieru? Watpliwosci jest masa i mam nadzieje do maja je rozwiazac.

https://forum.murator.pl/topic/14212-wszystko-co-wiecie-na-temat-klinkieru/#findComment-227036

1. Zaprawa do klinkieru obowiązkowo - polecam Bolix i Sopro. Jak ktoś wam powie że plastyfikator zamiast wapna się sprawdzi to jest to bujda nakołach.

2. Klinkier - musicie popatrzyć u ludzi i popytać czy się nie łuszczy. Ja mam najdroższy Wienerbeger Silesja i trochę odłazi. Kiedyś w Muratorze była opisana sprawa Robena z tym samym problemem. Ja widziałem klinkiery firm CRH klinkier (stosunkowo niedrogi) i ABC klinkergruppe i bardzo ładnie się prezentowały mimo że trochę już poleżały.

3. Na budowie bezwzględnie zabezpieczony w foliach trzymać i układać z kilku palet na raz, bo nawet w ramach jednej partii są problemy z odcieniami.

4. Najlepiej wybrać firmę wyspecjalizowaną tylko w klinkierach jak np. firma klinkier p. Grzelaka ze Stargardu Szczecińskiego. Robią szybko czysto, sprawnie i systemowo. Produkują mało odpadów. Poza tym mają własne układy z producentami i mogą wam materiały z dobrym rabatem dostarczyć.

5. Kotwy nierdzewne lub ocynk.

Zastosowanie się do powyższych i wybranie specjalistycznej firmy gwarantuje, że klinkier będzie wyglądał super i nie będzie tych okropnych wykwitów nawet zimą na które nie mogę patrzyć. Praca ekipy specjalisycznej (nabicie kotew, wełna i klinkier z puszkami odprowadzającymi wilgoć kosztuje od 80-110 złotych m2. Naprawdę warto

https://forum.murator.pl/topic/14212-wszystko-co-wiecie-na-temat-klinkieru/#findComment-227288