Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za dzialke trzyarowa?

madd

Recommended Posts

Prosze o pomoc ile moge zaplacic za trzyarowa dzialke budowlana?

Sytuacka wyglada nastepujaco.

Przed nasza osmioarowa dzialka sa trzy malutkie dzialki budowlane - kazda po trzy ary i kazda ma osobnego wlasciciela.

Jedna - tuz przy drodze juz kupilismy od gminy za 9 tysiecy. Do tych dwoch kolejnych nie ma dojazdu.

Ostatnio odezwala sie wlascicielka srodkowej, trzyarowej. Mam do niej podjechac za tydzien i zupelnie nie wiem ile moge jej zaproponowac za ta dzialke.

Nikt inny tej dzialki nie kupi, bo ani sie wybudowac na tych trzech arach, ani dojechac (graniczy z nasza - osmioarowa).

Myslalam, zeby zaproponowac kolo tryzech tysiecy, nie za malo?

Ceny działek zależą od lokalizacji oraz popytu.

Jeśli jednak będzie za mało, to może być tak, że kobieta się zaprze, postawi obskurny garaż, albo zasadzi cebulę i wtedy Tobie będzie bardziej zależało na kupnie niż jej na sprzedaży.

Jeśli Ci się ta akcja uda, to oczywiście będzie w sam, ale obawiam się, że za mało.

A po ile za metr są działki w okolicy? Ona pewne myśli dostać z 70% tego.

Dla wyjasnienia - kobieta w naszej wsi ma w sumie okolo 2 hektarow ziemi w roznych kawalkach, z tym, ze od kilku ladnych lat przebywa w zakladzie spokojnej starosci. Kilka lat temu tam u niej bylam ale absolutnie nie chciala sprzedawac, tydzien temu zadzwonila jakas pani stamtad i powiedzila, ze kobieta sie zdecydowala sprzedac. Cos tam bredzila o rzeczoznawcy.

Mysle, ze i tak pewnie kase za to wezmie ten dom (a przynajmniej czesc).

A okolica Krakowa - 20 km do centrum, dlatego takie ceny. Tylko nie wiem czy dzialke trzyarowa nieatrakcyjna dla nikogo (poza mna ;-) ) mozna traktowac tak samo jak budowlana.

A te dwie działki (1 i 2) nie mają przypadkiem służebności przejścia (przejazdu) dla 2 i 3 ?

A nawet jeśli nie mają, to może być i tak, że ktoś kiedyś ustanowi drogę konieczną.

To też musisz brać pod uwagę.

Zerknelam w papierzyska - teoretycznie kawalek drogi, takiej dwumetrowej jest wydzielone z dzialki numer trzy. Do kazdej z nich moze byc dojazd z drogi glownej, powiatowej.

Ja tez mam zamiar kupic, bo jestem po slowie z wlascicielem. Ale tu tez jest problem, bo on nie ma przeprowadzonej sprawy spadkowej po swojej ciotce...

Plus minus sprawdzilam ceny u nas - dzialki budowlane od 10 tysiecy za ar

Rolne - od 500 zlotych za ar