Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom z płaskim dachem

Gość Barbara 17

Recommended Posts

Gość Przekorek

Wada jest zaleganie śniegu, wody i syfu (liscie, etc) - czyli ryzyko przecieku. Mieszkałem w bloku, miałem z góry widok na przedszkole - z płaskim dachem właśnie. Czego tam nie było na dachu.... Konieczne raz w roku wchodzenie i generalne czyszczenie.

Zalet nie znam.

W moim starym domu pokrycie było z papy. Gdy na czas się nie posmarowało (1-2 lata) to przeciekało, zatykały się studzienki spływowe, wyglądało nieciekawie. A największy problem był z izolacyjnością cieplną. Położyłem na to folię EPDM, styropian oraz wartswę dociskową - czyli normalny dach odwócony. Jest ciepło, wygląda łądnie i najważniejsze, że przez najbliższe 50 lat nie powinienem miec z tym kłopotu. Nowy dom buduję na działce w lesie (no prawie). Przyglądałem się sąsiadom jak jesienią co tydzień latali na około domu i wybierali liście i igły z rynien, jak z zieleniały im dachówki (pewnie marnej jakości?). Dlatego mój nowy dom będzie miał płaski dach - tym razem zielony. Jak spadną na niego liście to też dobrze - będzie kompost :). A jak będę miał szczęście to już nigdy w życiu nie będę się zajmował dachem - no chyba, że przekroczę setkę. I nie będę się zatanawiał nad wyborem koloru dachówki.

Zaleta jest wyglad. Sa domy do ktorych pasuja tylko plaskie, badz prawie plaskie dachy. Rzeczywiscie, w dobie PRLu i wszechobecnej kostki Gomulkowskiej, dach tego typu nie prezentowaly najtrwalszych rozwiazan. W dzisiejszych czasach nie ma z tym absolutnie zadnych problemow. Sa cale systemy do budowy stopodachow wentylowanych i niewentylowanych. Dokladnosc wykonania i uzycie nowoczesnych technologii sprawi, ze unikniesz klopotow z przeciekaniem i innymi tego typu historiami. Producenci godni polecenia to: Deitermann, Sika, Dyckerhoff. Nie rezygnuj z marzen.

Gość Barbara 17
Skorpionko i Gościu : miód na moje serce.Uroda miejsca sąsiadująca architektura oraz fakt ,ze to miejsski duży dom ma być jak najbardziej przemawiają za płaskim dachem i elewację i okna juz mam w głowie.Ale zastanawiam sie ...może powiedz Skorpionko lub odeślij do swojego wątku jak masz zbudowany dach?Jak ocieplony jak się sprawuje z jakich materiałów .Słowem wszystko co o dachu mnie żywo interesuje.A dopytuję ponieważ dostaje od architektów sprzeczne informacje .B