Gość Barbara 17 02.02.2004 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Chcę zbudować dom z niemal płaskim dachem.Jakie są wady /zalety takiego dachu.Myśle tu o stropodachu wentylowanym.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Przekorek 02.02.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Wada jest zaleganie śniegu, wody i syfu (liscie, etc) - czyli ryzyko przecieku. Mieszkałem w bloku, miałem z góry widok na przedszkole - z płaskim dachem właśnie. Czego tam nie było na dachu.... Konieczne raz w roku wchodzenie i generalne czyszczenie.Zalet nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markos 02.02.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 W moim starym domu pokrycie było z papy. Gdy na czas się nie posmarowało (1-2 lata) to przeciekało, zatykały się studzienki spływowe, wyglądało nieciekawie. A największy problem był z izolacyjnością cieplną. Położyłem na to folię EPDM, styropian oraz wartswę dociskową - czyli normalny dach odwócony. Jest ciepło, wygląda łądnie i najważniejsze, że przez najbliższe 50 lat nie powinienem miec z tym kłopotu. Nowy dom buduję na działce w lesie (no prawie). Przyglądałem się sąsiadom jak jesienią co tydzień latali na około domu i wybierali liście i igły z rynien, jak z zieleniały im dachówki (pewnie marnej jakości?). Dlatego mój nowy dom będzie miał płaski dach - tym razem zielony. Jak spadną na niego liście to też dobrze - będzie kompost . A jak będę miał szczęście to już nigdy w życiu nie będę się zajmował dachem - no chyba, że przekroczę setkę. I nie będę się zatanawiał nad wyborem koloru dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.02.2004 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Zaleta jest wyglad. Sa domy do ktorych pasuja tylko plaskie, badz prawie plaskie dachy. Rzeczywiscie, w dobie PRLu i wszechobecnej kostki Gomulkowskiej, dach tego typu nie prezentowaly najtrwalszych rozwiazan. W dzisiejszych czasach nie ma z tym absolutnie zadnych problemow. Sa cale systemy do budowy stopodachow wentylowanych i niewentylowanych. Dokladnosc wykonania i uzycie nowoczesnych technologii sprawi, ze unikniesz klopotow z przeciekaniem i innymi tego typu historiami. Producenci godni polecenia to: Deitermann, Sika, Dyckerhoff. Nie rezygnuj z marzen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 02.02.2004 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Podpisuję się pod wypowiedzią gościa.W moim domu jest płaski dach i przynajmniej na etapie budowy nie miałam problemów i nie przeżywałam horrorów.Problemu upatruję raczej w dopasowaniu płaskiego dachu do stylistyki bryły budynku,ale o to niech martwią się architekci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Barbara 17 02.02.2004 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Skorpionko i Gościu : miód na moje serce.Uroda miejsca sąsiadująca architektura oraz fakt ,ze to miejsski duży dom ma być jak najbardziej przemawiają za płaskim dachem i elewację i okna juz mam w głowie.Ale zastanawiam sie ...może powiedz Skorpionko lub odeślij do swojego wątku jak masz zbudowany dach?Jak ocieplony jak się sprawuje z jakich materiałów .Słowem wszystko co o dachu mnie żywo interesuje.A dopytuję ponieważ dostaje od architektów sprzeczne informacje .B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts