Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o opinie na temat wykonania ścian fundamentowych z keramzyto-betonu. Bloczki keramzytowe maja wymiary 24x24x38, nie chłoną wilgoci i nie wymagają docieplenia.

teraz jest reklama w tv ,MATEMATYKA -po prostu daj to do obliczenia,parametr izolacyjny ok. ale jeszcze wytrzymałościowy - pobierz ze strony producenta parametr i daj konstruktorowi ,chyba powie CI z marszu.

• 3 months później...

Dołączę się do wątku. W projekcie mam zaplanowane ściany piwnic z bloczków keramzytowych. Po rozmowie z kilkoma fachowcami trochę się zniechęciłem do tego rozwiązania, bo mi mówili: "a, Panie, to za słabe jest, żeby całą chałupę udźwignąć". Sugerowali robienie ścian monolitycznych. Ale w sumie doszedłem do wniosku, że skoro architekt zaprojektował takie rozwiązanie to powinno działać. Tym bardziej, że warunki gruntowe mam dobre - woda gruntowa nisko, dom na szczycie górki. A zależy mi do dobrym dociepleniu pomieszczeń w piwnicy. Keramzyt wydaje się do tego bardzo dobry.

Mimo wszystko wciąż zbieram opinie na temat tego budulca. Jakby ktoś miał doświadczenia, dajcie znać.

Jak jest w projekcie to zostało (prawdopodobnie) przeliczone i nie ma problemów.

Moją wątpliwość wzbudza raczej porowatość materiału a nie jego wytrzymałość. Jeśli bloczek ma przeznaczenie fundamentowe to nie będzie żadnego problemu. Polecałbym jednak produkty renomowanych firm. Bo tam systemy kontroli jakości nie dopuszczają bubli. A ze źródła nie pewnego mogą być rzeczywiście "słabe".