Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej

Za kilka dni mam montaż kuchni i sprzetów i tak sie ocknałem troche nie w pore, jesli chodzi o plyte indukcyjna i piekarnik, ale po kolei.

W kuchni w miejscu gdzie bedzie kuchenka i piekarnik jest kostka z 5 przewodami (3 fazy + N + PE). Chodzi o to ze caly czas myslalem ze plyta potrzebuje 3 faz, w instrukcji pisze (TEKA IR641), ze potrzeba L1 i L2, wiec L3 zostałby dla piekarnika (AEG Competence 5941), i tu moje pytanie. Nigdzie nie moge znalezc informacji czy piekarnik potrzebuje 3 faz czy jednej, wg mnie jednej, a jesli tak to jak sprawa wygladalaby z przewodami N i PE czy obydwa te urzadzenia moga korzystac jednoczesnie z zera i ochrony pporazeniowej?

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

do Tommek82

jeżeli płyta ma możliwość działania na 2ch fazach to kolega SMOK ma rację

ale najrozsądniej 3fazy pod płytę L1L2L3 , N i PE obowiazkowo

a piekarnik musisz losowo wybrać do której fazy podłączyć (najmniej obciążonej, metodą prób i błędów) i oczywiście N i PE

najlepszy rozwiązaniem jest osobny obwód na piekarnik (ale to, jak będziemy budować drugi raz:):):)

i tak sie ocknałem troche nie w pore jak większość:):):)

Pozdrawiam

Staszek 1/2 Marioli

Witam.

Jestem w fazie wykańczania mieszkania i tak się składa, że mam identyczny przypadek, co więcej planuje zakup takiej samej płyty indukcyjnej. Moje pytanie - jeżeli chciałbym puścić piekarnik na osobnym obwodzie to czy kabel 3x2,5mm wystarczy czy powinienem użyć jakiegoś innego??

OK, sorki, nie doczytałem uważnie, że pytasz o sam piekarnik. Do piekarnika 3x2,5mm2 spokojnie wystarczy. Czy robić osobny obwód - nie musi być zupełnie osobny, niemniej warto w kuchni mieć ze dwa osobne obwody i np. na jednym piekarnik i czajnik elektryczny, na drugim mikrofalkę, lodówkę, zmywarkę.

J.

• 9 months później...

Jakakolwiek puszka z przykręcanym dekielkiem, np. taka:

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcScSfH3PrKDvO36K5PqEo_Z7P38x9FjO8Q6_46z2YTJ2L9DfWH3

A jeśli pytasz o to, czym zakończyć przewód wprowadzany do kuchenki, to najlepiej niczym. On tam jest łączony wprost na zaciski.

J.

Jakie przekroje zastosować do płyty indukcyjnej i czym to zakończyć?

Przewód 5x2,5.

Koniecznie przewód typu linka, najlepiej w gumie z dużym zapasem 1,5-2m (piekarnik).

Puszka hermetyczna nadtynkowa z kostką skręcaną śrubkami.

Staraj się nie wykorzystywać dławika kablowego z góry, wykorzystaj te z boku i z dołu.

Chodzi o wilgoć, która może po przewodzie spływać do środka puszki.

Końcówki przewodu albo zaciskane albo pobielone cyną albo starannie skręcone i przykręcone do kostki.

Podłączasz, uruchamiasz, dosuwasz sprzęt do ściany i zapominasz :)

Przewód 5x2,5.

Koniecznie przewód typu linka, najlepiej w gumie z dużym zapasem 1,5-2m (piekarnik).

Cenne uwagi.

A jeśli piekarnik jest w zabudowie i w innym miejscu niż płyta kuchenna to można zastosować przewód 3x2,5 zakończony w puszcze PK60 i typowe gniazdo podtynkowe (z klapką)

Rozumiem, że jeśli piekarnik jest trójfazowy to stosujemy to samo rozwiązanie co w przypadku płyty kuchennej

Tak ale ja może jeszcze nie wiele widziałem ;) ale jakoś nie udało mi się zabaczyć piekarnika do użytku domowego na 3 fazy. Piec do wypiekania pizzy - owszem ale chyba takowego nie masz zamiaru montować?