Magda i Marek 25.04.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Witam, skyszalem ostatnio ze piec gazowy kondensacyjny to sciama i ze lepiej kupic zwykly piec gazowy. Moj wojek ma taki piec i mowil mi ze u niego on i tak pracuje na wyzszych parametrach i tej sprawnosci nie osiaga... Czy taki piec ma najwieksza sprawnosc np te 107 procent czyli de factotylko 7 procent wiecej od niekondensacyjnego - czy w calym zakresie temperatur czy tylko na niskich parametrach? Co myslicie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 25.04.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 w całym zakresie ma wyzszą sprawnosc , a to ze pracuje u kolegi w ten sposób to wina instalacji którą ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 25.04.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Zwykły kocioł na gaz ma 92-94% a kondensat wtemp. zasilamia do 65 oC 107-109 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Marek 26.04.2010 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 nic nie ma sprawnosci wiekszej od 100% tak na marginesie:)podawanie sprawnosci w skali ponad 100 jest tylko w odniesieniu do czegos np do pieca tradycyjnego. oczywiste jest ze rzeczywista sprawnosc obu piecy jest ponizej 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 26.04.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Ten temat wałkowany był 1000 x, wiesz lepiej to kup zwykły piec . Ja pisałem o kotle a nie piecu. ( dla niektorych to mała różnica ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Marek 26.04.2010 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 jesli ty twierdzisz ze cos ma sprawnosc >100% to na pewno wiem lepiej od ciebie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 26.04.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Jak rozróżnisz wartość opałową od ciepła spalania (słome od siana) to bedziesz w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Marek 26.04.2010 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 sorry ale mi nie pomogles na postawione pytanie....ja buduje dom i interesuja mnie konkretytak czy owak dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adas1719506764 26.04.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 1. piec kondensacyjny o sprawności 107% wcale nie ma sprawności większej o 7% od zwykłego. Ma o wiele większą, bo te 100% sprawności to teoretyczny punkt odniesienia -> odsyłam do google po teorię2. piec kondensacyjny ma największą sprawność w pewnym zakresie temperatury -> odsyłam do google po teorię. Ogólnie wszystko o co pytasz zostało już dawno napisane w internecie (wystarczy AŻ poszukać), nie musisz zakładać kolejnego wątka bo nie odkryjesz nic nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Marek 26.04.2010 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 ALEZ dziekuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 26.04.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Magda i MarekMyślę, że te wykresy Was zaineresują: http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view_dylematy/id,409/Itemid,39/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Marek 26.04.2010 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Dzieki bardzo - cos takiego mnie wlasnie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 26.04.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Witam, skyszalem ostatnio ze piec gazowy kondensacyjny to sciama i ze lepiej kupic zwykly piec gazowy. Moj wojek ma taki piec i mowil mi ze u niego on i tak pracuje na wyzszych parametrach i tej sprawnosci nie osiaga... Czy taki piec ma najwieksza sprawnosc np te 107 procent czyli de facto tylko 7 procent wiecej od niekondensacyjnego - czy w calym zakresie temperatur czy tylko na niskich parametrach? Co myslicie? Pozdrawiam Kotły kondensacyjne mają większą sprawność od tradycyjnych a sprawność ta jest różna i zależna od parametrów pracy kotła im niższe tym sprawność wyższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Marek 27.04.2010 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 kurcze ale na tej stronie www co podal SAMM jest na wykresach wrecz odwrotnie:( - im mniejsze obciazenie kondensata tym sprawnosc wyzsza...mozesz to skomentowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 27.04.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 dokładnie tak jak napisał niezły, im niższa temperatura powrotu tym większa sprawność,i wcale się to nie kłóci z wykresem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 27.04.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 by wykorzystywać w pełni kocioł kondensacyjny zakładać należy ogrzewania płaszczyznowe pracujące z zasady na niższe parametry, jednak nawet dla ogrzewań tradycyjnych (grzejniki) pracujących z zasady na wyższe parametry także opłaca się stosować kondensat, najlepiej sterowany od tak zwanej krzywej grzewczej. ważne też jest by patrzeć na zakres modulacji takiego kotła i dobrać ją odpowiednio do budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 27.04.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 bardzo mało jest w zimie dni ponizej -15 ,stosują regulator pogodowy który jest niezbedny przy kotle kondensacyjnym ,kocioł i tak pracuje na niskich parametrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.04.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Tak, i dlatego kocioł kondensacyjny może całkiem nieźle chodzić z tradycyjną (wysokotemperaturową) instalacją grzewczą w ocieplonym domu. Bo tam przez większość roku temperatura wody zasilającej będzie na tyle niska, by zjawisko kondensacji mogło zachodzić. Oczywiście lepiej, by kondensat był podłączony do instalacji ogrzewania podłogowego. A w ogóle to w wątku naturalnie mowa nie o piecu kondensacyjnym, tylko o kotle kondensacyjnym. Piece kondensacyjne też istnieją, ale to coś zupełnie innego. Jak ktoś nie wierzy, zapraszam do czytania: http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/piece-kondensacyjne/ U nas mało popularne, bo u nas tradycyjnie popularne jest ogrzewanie wodne a nie powietrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Marek 29.04.2010 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Rozumiem ze "roznica" miedzy piecem a kotlem jest taka sama jak miedzy dzwigiem a winda:)Bo jak ktos wsiada do windy w bloku to tak naprawde wsiada do dzwigu...Jednak wszyscy mowia winda:)Dla mnie wazne zeby jedno i drugie dzialalo jakkolwiek sie to fachowo nazywa.Dzieki za wyjasnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 29.04.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Aby zrozumieć o czym w przepisach piszą należy znać różnicę pomiędzypiecem i kotłem. Piec jest urządzeniem produkującym ciepło wykorzystywane bezpośrednio.Kocioł natomiast produkuje nośnik ciepła, na przykład parę wodną lub gorącą wodę.Tak więc zwykła koza jest piecem ale gdy do niejdodamy wężownicę do grzania wody to stanie się kotłem. Tak samo zwykłykominek to piec, ale gdy dodamy do niego płaszcz wodny to już podobnokocioł. Łączę pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts