Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich. Potrzebuje rady ,mianowicie chodzi o wieniec który ma być zaszalowany i wylany nie tylko na grubość stropu ale + 38 cm nad górny poziom stropu. Żeby wszystko było jasne przedstawiam z grubsza sytuacje: Dom parterowy z użytkowym poddaszem ,strop teriva ,niby wszystko ok ale jak zaszalować wieniec od wewnątrz ,górą można zbić obydwa szalunki wewnętrzny i zewnętrzny dołem bądz środkiem skręcić szpilami gwintowanymi ,ale czy szalunek wewnętrzny nie będzie oddzielał w pewien sposób stropu od wieńca i czy beton nie popłynie dołem z zaszalowanego wieńca na strop w końcu nie będzie tak szczelny a beton jak wiemy ma parcie. Trzeba by najpierw lać strop a potem wieńce ale jakoś mi się to nie widzi. W projekcie jest tak: Bloczek stropowy teriva + nadbeton to + - 24/25cm a wysokość wieńca to 62cm i ma być w pełni lany wraz ze stropem, proszę o pomoc może ktoś robił lub widział tak szalowane wieńce z góry dziękuje i pozdrawiam.

Jaki wewnętrzny szalunek? Przecież to ma być razem ze stropem? Wszędzie robi się obmurowanie wkoło na wysokość stropu. Nie wykonuje się szalunku.

Czytanie ze zrozumieniem to problem :(

czek stropowy teriva + nadbeton to + - 24/25cm a wysokość wieńca to 62cm i ma być w pełni lany wraz ze stropem

No więc tak, herakles radzi mi abym podmurował, można by podmurować jedna warstwą bloczka np. gazobetonu 12 położonego na płasko i na tym wieniec kotwiony punktowo do stropu a raczej do tz. dolnego wieńca w jakichś odstępach czterema drutami 12 ,widziałem coś takiego i da się to zrobić, taniej nie będzie ale za to łatwiej. Ale szczerze jestem tego samego zdania co jajmar a żeby jednak lać z żelbetu ale nadal nie wiem jak by to zaszalować?

• 2 months później...

musisz mocno przymocować szalunek zewnętrzy

do szalunku zewnętrznego przymocuj prętami gwintowanymi szalunek wewnętrzny

zrób to na sztywno tj.nakrętki i podkładki również wewnątrz szalunku

do szalunku wewnętrznego przymocuj daske na płask

tą deske z szalunkiem wewnętrznym przymocuj na trójkąty

ta deska na płask powinna powstrzymać ucieczke betonu

i oczywiście ta deska nad docelowym poziomem stropu

o wylewanie się nie bój, jak zalejesz strop i wieńce do poziomu wierzchu stropu, to zanim wylejesz tę górną częśc wieńca ten beton na dole już na tyle stężeje że nie będzie takiej możliwości, by wylało się po zalaniu świeżej mieszanki. Zobacz jak się np. schody wylewa.

Tak jak wick doradził zrób porządne szalunki, a możesz też wylewać etapami- najpierw do poziomu stropu, potem górę, i nic się nie stanie byle by były strzemiona wypuszczone.