Łukasz789 25.04.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) Dzisiaj rodzice mieli spotkanie z elektrykiem . Niestety albo stety byłem przy tym .Jak dla mnie jest kilka niejasności.I dlatego pytam Was drodzy forumowicze. I teraz moje pytanie są takie. Na tym forum dostałem radę , że przy robieniu elektryki , choćby nie było pieniędzy , lub na razie byłoby to względne robi się okablowanie instalacji alarmowej. Przekazałem rodzicom , oni przyznali temu racje , ale gościu nawet o tym nie myślał i przyznał racje tyle ,że z tego co tutaj słyszałem te dwie instalacje puszcza się koło siebie a ten chce je puścić osobnymi drogami. ( pominę tutaj ,że gościu jakoś do wiadomości nie chciał przyjąć ,że chcemy tylko okablowanie a on się już rozkręcił na całego). Akurat był znajomy i zapytał się elektryka ile bierze za gotowy alarm , powiedział mu bardzo dobrą cenę bo 2000-3000zł. Jak to jest z tym rozprowadzaniem alarmu idzie w tym samym miejscu co prąd czy nie??Zdziwiło mnie to ,że do alarmu potrzebna jest druga skrzynka. Druga rzecz facet chce zrobić w każdym pokoju , który będzie wyłożony drzewem , czujniki czadu. Czy jest to potrzebne???Trzecia rzecz facet prawie ,że wmusił montowanie halogenów w każdym schodzie ( podświetlane stopnie) co sądzicie o tym pomyśle. Jak dla mnie jest on średni , bo koszty okładania pójdą w górę.Napisałem tutaj to ,żeby sprawdzić , czy mam dobre odczucie czy złe. Więc proszę o każde komentarze , co sądzicie o pomysłach tego elektryka.Cena z jego usługi chyba znosna 45zł za punkt +skrzynka w domu (150zł) +poprawienie skrzynki (1000zł). Edytowane 25 Kwietnia 2010 przez Łukasz789 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 26.04.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 masz caly dział poswiecony m.in. takim zagadnieniom, np. poczytaj lub zadaj pytanie tu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?42275-Prawie-wszystko-o-szeroko-rozumianej-elektryce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts