Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odliczenia ulgi budowlanej

Gość psxpsx

Recommended Posts

Gość psxpsx

przystępuję do składania PITów i mam problem które wydatki są kwalifikowane do odliczenia:

- wydanie dziennika budowy (na przyłącza)

- projekt przyłączy + uzgodnienia

- sprawdzanie kominów przez kominiarza

- wanny, sedesy, baterie...

- drzwi wejściow i wewnętrzne

- bramy garażowe i wjazdowe na posesję

- instalacja alarmowa

- instalacja centralnego odkurzacza

dodatkowo kiedy budowę należy uznać za zakończoną i zgłosić do Gminy. Jakie trzeba mieć papiery na wypadek inspekcji?

dzięki, pozdrawiam

Wszystkie te rzeczy możesz odliczyć, tylko pamiętaj o jednym - muszą to być faktury vatowskie, a nie rachunki!!

Możesz nawet odliczyć wydanie mapki przez starostwo!

Ostatnio też się dowiedziałam, że jeśli w łazience wbuduję w ścianę lustro to i je mogę odliczyć.

Pamiętaj wszystko zależy od twojego inspektora, który bedzie Cię kontrolował, ale podstawą są FAKTURY VAT!!!!!!!!

Aha, jeszcze pytałeś o zgłoszenie do Gminy. Sprawdź co masz napisane w pozwoleniu na budowę. W moim jest punkt, że inwestor nie obowiązany uzyskać pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego, w pozostałych przypadkach zgłaszach do odpowiedzniego organu zgłoszenie o zakończeniu budowy i po 14 dniach (jeśli gmina nie wniesie sprzeciwu) mieszkasz oficjalnie.

Ale wszystko to powinieneś mieć w pozwoleniu na budowę.

Korekta do wypowiedzi Didi - nie jest konieczna faktura Vat. Może być zwykły rachunek. Warunkiem odliczenia jest wystawienie dowodu zapłaty przez podmiot gospodarczy będący podatnikiem podatku VAT , nie korzystającym ze zwolnienia od tego podatku

Podstawa prawna art. 27a ust. 6 pkt 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych

Pozdrawiam

Uwaga! Jeśli ktoś jest vatowcem to wystawia Faktury Vat, a nie rachunki.

Drogi Gościu! - niekoniecznie. Jest tu pewien niuans prawny

Vatowcami są zarówno Zakład Energetyczny jak i Zakład Gazowniczy.

Masz od nich fakturę vat za dokonanie przyłącza? Jestem na 100% pewien, że nie. A dlaczego? Usługa dokonania przyłacza nie jest objęta podatkiem Vat W związku z tym nie można tej usługi uwidocznić na fakturze vat. Faktura Vat może dotyczyć tylko i jedynie towarów i usług objętych stawką podstawową Vat, stawkami obniżonymi, stawką "0" oraz zwolnionymi.

Podobnie jak ty rozumuje niestety część (mam nadzieję, że nieliczna) urzędników skarbowych i dlatego też kilkoro z Forumowiczów miało niepotrzebne problemy z odliczeniem od podatku wydatków związanych z przyłączami.

A ja dokonałam odliczeń przyłączy elektycznych na podstawie faktur z energetyki. Będąc na kontroli pan inspektor powiedział, że wiedzą, iż część urzędów odmawia uznania tego odliczenia, ale ten urząd wychodzi z założenia, że bez tego przyłącza nie można dalej budowć! Dlatego można odliczyć to przyłącze

Didi - z pewnością nie były to Faktury lecz Rachunki a najprawdopodobniej tylko jeden rachunek.

I odmawia nie urząd lecz "niedoinformowany" niestety urzędnik z którym miało się pecha mieć styczność. Niemniej zapewniam, że odwołanie się na piśmie od opinii słownej tego urzędnika spowoduje uznanie kosztów przyłącza za koszt podlegający odliczeniu od podatku w ramach ulgi budowlanej. Osoby które z powodu błędnej informacji udzielonej przez urzędnika nie odliczyły kosztów przyłącza a mają jeszcze "niewykorzystany" limit ulgi budowlanej mogą dokonać korekty zeznania rocznego i załącznika Pit-D za lata ubiegłe. Przepisy nie precyzują jak głęboko w czasie może sięgać korekta. Wobec tego limitu czasowego brak. Potwierdzają to opinie prawne specjalistów od prawa podatkowego - liczne publikacje np. w Gazecie Prawnej.

Pozdrawiam

• 1 month później...
Dlaczego mialoby być za późno. Rozpoczęłam odliczanie w 2000 roku, odliczając kwotę wkładu do spółdzielni bud.-mieszk. To taka mała spółdzielnia i tak naprawdę każdy załatwia swoje sprawy. W 2003 udało się załatwić wszytkie pozwolenia oraz zakończyć projekt. To chyba za 2003 rok, ktory jest rokiem przedostanim, w którym mogę odliczać faktury, moge odliczyć projekt. Nie wiem skąd mi się to wzięło, ale wydawało mi się nie można odliczać projektu, z tego też co wiem , nie można odliczać ogrodzenia i geodety oraz studni. czy tak?

Chciałem się cofnąć w korektach aż do 1999 r. i poodliczać sobie wszystko, co przez te lata myślałem, że nie można odliczać (projekt, bo kupiłem przed pozwoleniem na budowę, przyłącza). Ale mnie pani w US poinformowała, że naślą mi kontrole. Poza tym musiałbym korygować każde następne zeznanie (zmienia się kwota odliczeń na lata następne). Zrezygnowałem - jeszcze coś znajdą? Czasem spokój jest lepszy niż te kilkaset zł, które odzyskam za parę lat (na razie i tak mam niewykorzystanych kwot odliczeń na ładnych parę lat).

Pzdr

agu - zasadą jest, że US uwzględnia (w ramach praw nabytych) tylko te odliczenia które są kontynuacją odliczeń związanych z inwestycją rozpoczętą (i odliczoną) przed dniem ustania obowiązywania tzw dużej ulgi budowlanej.

Jeżeli udowodnisz, że zakup projektu jest kontynuacją już rozpoczętej (i odliczonej) ulgi to OK.

Co do studni (o ile woda będzie wykorzystywana do celów mieszkalno-bytowych) i geodety (wytyczenie budynku, mapka inwentaryzacyjna) to te koszty także można odliczyć.

• 2 weeks później...