Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam strop lany i zdecydowałem, że nie będę go tynkował tylko zrobię sufit podwieszany.

Poszedł profil obrysowy dookoła każdego pomieszczenia i następnie co 40 cm poszedł profil główny zamocowany na esach do sufitu.

Odległość od sufitu do dolnej części profila głównego wynosi około 4 cm.

Na strop od góry z racji nieużywanego poddasza pójdzie minimum 15 cm ocieplenia.

Zastanawiam się czym i w jaki sposób ocieplić sufit od środka???

Proszę Was o propozycje w jaki sposób oraz czym to ocieplić, dając coś między profile i jak to ocieplenie zamocować.

Tak to wygląda ten stelaż.

podwieszany..jpg

Edytowane przez PliP

Ocieplenie w tym miejscu nie ma sensu.Lepij zwiększyć ocieplenie na stropie ,a jeśli z wełny to pod nią folia.

Ocieplenie i owszem - brak sensu ale wygłuszenie to inna sprawa.

Jak sobie Plip puści muzykę typu umc-umc-umc to mu sufit odpowie tram-tram tram lub chociaż tylko cyk-cyk-cyk a to już wk... jest

Taki sufit to pudło rezonansowe...

Taki sufit to pudło rezonansowe...

No i sytuacja się klaruje-

W salonie może kiedyś będzie kino domowe więc warto cały sufit wygłuszyć- montując np wełnę aby zapełnić to pudełko.

Tylko, ze jak ją najlepiej mocować???? bowiem ponad profile niewiele wejdzie- pozostaje tylko przestrzeń między profilami.

Proszę o praktyczne rady.

Jakie jeszcze pomysły z zapełnieniem tej pustki - może tak dla jaj wkleić wytłaczanki od jaj :)

No i sytuacja się klaruje-

W salonie może kiedyś będzie kino domowe więc warto cały sufit wygłuszyć- montując np wełnę aby zapełnić to pudełko.

Tylko, ze jak ją najlepiej mocować???? bowiem ponad profile niewiele wejdzie- pozostaje tylko przestrzeń między profilami.

Proszę o praktyczne rady.

Jakie jeszcze pomysły z zapełnieniem tej pustki - może tak dla jaj wkleić wytłaczanki od jaj :)

...welnę najlepiej do izolacji akustycznych np.Rockton docinać z lekkim naddatkiem (jak zawsze) wkładać pomiędzy profile... jak się nie trzyma to kleić po szerokości taśmą pakową - taką zwykłą do kartonów. Słabo się trzyma zatłuszczonych profili ale powinno wystarczyć do czasu położenia płyt.

...wytłoczki od jaj kleimy oczywiście na sufit i ściany... na podłogę zalecam wykładzinę z długim i miękkim włosiem... ewentualnie można zastosowac rozwiązanie jak w kabinie bezechowej.

słabej jakości ta fotka :(

• 2 years później...
Podczepię się pod temat bo mam podobny problem.Sufit podwieszany mam na poddaszu.Ocieplenie między krokwiami mam do szczytu, chciałbym dodatkowo ocieplić sam sufit.czy jest sens kłaść ocieplenie na sufit i czym najlepiej to zrobić??Czy lepiej zrobić to wełną prasowaną czy lepiej wełną z rolki??Jaką grubością - 10 czy 15??