Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam sredecznie.

Prosił bym o porade dotyczącą montażu ościeżnicy dzwiowej w sciance z regpisu.

Musze wydzielić z dużej kuchni "kawałek" na inne pomieszczenie,i stąd moj problem.

W jaki sposób zamontowac najlepiej i najłatwiej oscieżnice drewnianą do profili UA,bo spotkałem sie z 3 sposobami:

-za pomocą kotw po 2-3 na strone+pianka montażowa,

-sama pianka(dla mnie strasznie liche rozwiązanie) :) ,

-listwy drewniane mocowane do profilu,dopiero pozniej do listew ościeżnica,

Z góry dzięki za odpowiedz.

nie chodzi o materiał tylko czy opasująca czy zwykła?

Ale zarówno w jednym jak i w drugim wypadku daruj sobie kotwy, dyble i tym podobne, dajesz rozpórki na górze, w środku i na dole i pianujesz pianą montażową. W przypadku ościeżnic opasujących (np. PORTA system) na gorze, w środku i na dole, w przypadku ościeżnicy pełnej najlepiej po całości

CI co nie wierzą że tak się to robi i nawet trzaskanie drzwiami nie wyrywa ościeżnicy niech dalej żyją w przeświadczeniu że niezbędne są kotwy, dyble, gwoździe, drut kolczasty czy inne dziwne materiały ;)

• 2 weeks później...

Jednym ze sposobów jest przykręcenie ościeżnicy wkrętami, ale od środka ściany, tj kiedy jest jeszcze ona nie obrobiona płytą.

Ale nie polecam, bo nijak się nie da tego zdemontować bez zniszczeń.

Ościeznice opaskującą do lekki skrzydeł zaleca się tylko pianować, ale.. wkręt /śruba dany pod uszczelkę nie zaszkodzi. Ja przynajmniej staram się kręcić śruby (ale też z wyjątkami). Jak już - to po 3 śruby na stronę wystarczy.