bisia 26.04.2010 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Dysponuję własnym ujęciem wody, w której niestety jest bardzo dużo żelaza. Mam zamontowany zestaw filtrów i zmiękczacz, ale ma wydajność odpowiednią na użytek domowy dla kilku osób. Jedyne co mogę zastosować dla wody do ogrodu to 300 litrowy zbiornik z napowietrzaniem, w którym wytrąca się pierwsza część żelaza.Ogród mam spory (ponad 1000m2) i oczywiście chciałabym mieć automatyczne nawadnianie. Jak można zrobić taka instalację, jakie urządzenia zastosować, żeby było dobrze pod względem eksploatacji (żeby nie zapychały się dysze/dziurki w rurkach lub łatwo można to było czyścić) oraz najważniejsze - żeby zminimalizować ryzyko pojawienia się brązowych nalotów na trawie, roślinach i elewacji?Temat dość pilny, bo chciałabym się za to zabrać, a nie chcę, żeby mi wykonawcy wciskali swoje usługi i sprzęt zapewniając, że na pewno będzie tak, jak chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 26.04.2010 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Mam twardą wodę, żelazo raczej w normie to to miejska woda.Nie stosowałem żadnych dodatkowych filtrów i na razie jest ok. Wydaje mi się że nie musiosz nic kombinować. Ustaw tylko tak spryskiwacze aby nie dawało po ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 26.04.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Jeżeli nie ma piasku w wodzie to bez problemu system będzie funkcjonować możesz zamontować jakiś filtr siatkowy ale ja uważam za zbędny , większość zraszaczy ma własne filtry jedynie przy linii kroplującej można coś zamontować i tak jak napisał NOTO nie lać po ścianach a na trawie i roślinach nic się nie pojawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bisia 27.04.2010 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 (edytowane) piasku w wodzie na pewno nie będzie, ale żelaza może być jeszcze sporo (po krótkim odstaniu woda robi się trochę żółta). A co można by zamontować przy linii kroplującej? Edytowane 27 Kwietnia 2010 przez bisia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 28.04.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Bez przesady z wodą żelazo jest większym problemem przy gotowaniu niż podlewaniu jeżeli jesteś pewna że w wodzie nie będzie piasku to nic nie montować podłączyć i podlewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Majda 29.04.2010 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Dobrym sposobem na pozbycie się nadmiaru żelaza jest dobrze natlenić wodę przed użyciem i pozwolić rdzy osadzić się przed wtłoczeniem jej do rur. W tym filmiku czas 7:10 zaczyna się gadka o właśnie takim problemie (woda tak bogata w żelazo, że przyczyniała się do śmierci ryb w stawie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts