Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dużo żelaza w wodzie i autoamatyczne nawadnianie - jak zrobić?

Recommended Posts

Dysponuję własnym ujęciem wody, w której niestety jest bardzo dużo żelaza. Mam zamontowany zestaw filtrów i zmiękczacz, ale ma wydajność odpowiednią na użytek domowy dla kilku osób. Jedyne co mogę zastosować dla wody do ogrodu to 300 litrowy zbiornik z napowietrzaniem, w którym wytrąca się pierwsza część żelaza.

Ogród mam spory (ponad 1000m2) i oczywiście chciałabym mieć automatyczne nawadnianie.

Jak można zrobić taka instalację, jakie urządzenia zastosować, żeby było dobrze pod względem eksploatacji (żeby nie zapychały się dysze/dziurki w rurkach lub łatwo można to było czyścić) oraz najważniejsze - żeby zminimalizować ryzyko pojawienia się brązowych nalotów na trawie, roślinach i elewacji?

Temat dość pilny, bo chciałabym się za to zabrać, a nie chcę, żeby mi wykonawcy wciskali swoje usługi i sprzęt zapewniając, że na pewno będzie tak, jak chcę.

Jeżeli nie ma piasku w wodzie to bez problemu system będzie funkcjonować możesz zamontować jakiś filtr siatkowy ale ja uważam za zbędny , większość zraszaczy ma własne filtry jedynie przy linii kroplującej można coś zamontować i tak jak napisał NOTO nie lać po ścianach a na trawie i roślinach nic się nie pojawi

Dobrym sposobem na pozbycie się nadmiaru żelaza jest dobrze natlenić wodę przed użyciem i pozwolić rdzy osadzić się przed wtłoczeniem jej do rur.

W tym filmiku czas 7:10 zaczyna się gadka o właśnie takim problemie (woda tak bogata w żelazo, że przyczyniała się do śmierci ryb w stawie).