twister718 26.04.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Mam pytanie do brukarzy ktorzy ukladaja kostke granitowa, wiadomo ze bruk granitowy uklada sie kostka po kostce i kazda jedna dobija sie z osobna, praktykowal ktos zrobienie podbudowy i tak jak przy ukladaniu zwyklej kostki betonowej, sciagniecie planu i ukladanie jedna za druga a potem calosc dobicie zageszczarka? ciekawi mnie czy wtedy czasem sie nie porozchodzi ta kostka. Bede wdzieczny za kazde uwagiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 04.05.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Owszem robi sie tak... zagędszczarka jedzie się dopiero po zasypaniu fug, ale zdarza się, że troche sie fugi rozchodzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 05.05.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Kostkę granitową najlepiej układa się łukami. Robisz brzegi z większych kostek - najlepiej murowane na warstwie betonu z drutem, i wzmocnione betonem z zewnątrz.Jak ci to już zwiąże układasz łuk ("w poziomie") z kostek i dobijasz go z boku. Kostki wzajemnie się klinują.http://www.bruk-ogrod.pl/obr/bruk-ogrod-1.jpgFugi zasypuj miałem kamiennym a nie piaskiem - ma on ostre krawędzie i ładnie się klinuje pomiędzy kostkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 12.05.2010 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Dziekuje za rady, bardzo sie przydadzaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyposaza 02.07.2010 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Mam pytanie dot. cen. Chodzi o cenę kostki granitowej szarej 9/11 cm ok 22 ton i 4/6 cm ok 3 ton. Interesuje mnie cena zarówno w Warszawie, jak i u producenta w Strzegomiu i cena transportu do Warszawy. Druga sprawa to cena ułożenia w.w. kostki na ok 100 m2. Jeżeli ktoś ostatnio kupował lub ściągał dla siebie, poproszę o informacje. Dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 14.07.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Mam pytanie dot. cen. Chodzi o cenę kostki granitowej szarej 9/11 cm ok 22 ton i 4/6 cm ok 3 ton. Interesuje mnie cena zarówno w Warszawie, jak i u producenta w Strzegomiu i cena transportu do Warszawy. Wiem gdzie można kupić po 190zł / 1t . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyposaza 14.07.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Wiem gdzie można kupić po 190zł / 1t . To puść wiadomość na priv. Dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 15.07.2010 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 (edytowane) . Edytowane 5 Sierpnia 2010 przez seba_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 18.07.2010 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Po 190zl/tona to raczej tylko w strzegomiu i to normalna cena przy wiekszych ilosciach, a jesli chcesz nieregularna kostke to troszke taniej nawet kupisz, ale to pozniej policza ci wiecej za jej ukladanie. cene w warszawie latwo przeliczyc, dodaj cene transport kostki (do lodzi krzykneli mi 1500zl za 25 ton to rownowartosc jednego kursu pelnego auta, a inni producenci ze strzegomia krzykneli 2,5zl/km, to w sumie na jedno wychodzi) i dolicz sobie to ze sprzedajacy tez cos zarabia na tym. wiec lepiej od producenta kupowac. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 11.06.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Witam. Panowie podepnę się pod temat żeby nie zakladac nowego postu, mam takie pytanie kupilem kostke granitowa cieta-lupana i nie wiem która strona maja mi ja ulozyc brukarze cieta czy lupana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Impress 16.06.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 układa się tą którą chcesz żeby była ułożona: - jeśli ciętą mają małe pole do manewru i powierzchnia po każdym deszczu jest cholernie śliska - o zimie nawet nie wspominam - powinno się układać stroną łupaną w górę - kostką cięto łupana jest kostką niepełnowartościową bo nie ma tak dobrych właściwości klinujących co pełna łupanka, chyba że robi się fugę betonową - w takim przypadku jest to wszystko jedno Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 16.06.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Ok, dzięki za odp. zobaczę co powiedzą jeszcze brukarze przy układaniu, i ta cieta strona jest bardzo matowa na dodatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BPM 18.06.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Mam pytanie do brukarzy ktorzy ukladaja kostke granitowa, wiadomo ze bruk granitowy uklada sie kostka po kostce i kazda jedna dobija sie z osobna, praktykowal ktos zrobienie podbudowy i tak jak przy ukladaniu zwyklej kostki betonowej, sciagniecie planu i ukladanie jedna za druga a potem calosc dobicie zageszczarka? ciekawi mnie czy wtedy czasem sie nie porozchodzi ta kostka. Bede wdzieczny za kazde uwagi Pozdrawiam Nie można ściągnąć planu ponieważ kostki są różnej wysokości - powinna być włożona tak, aby gęstość podłoża roboczego pod każdą kostką była podobna (tzn. nie za mocno dobita, nie za lekko -... lecz w sam raz) Po tak ułożonej nawierzchni śmiało można przejechać zagęszczarką (około 90kg) wcześniej wmiatając w fugi mieszankę cementowo-piaskową. Zagęszczanie należy przeprowadzać na mokro. Po zagęszczeniu, umyć i poprawić ewentualne przesunięcia kostki. Ostateczna fuga - mleczko granitowe (należy zamulić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 18.06.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 cośtam-cośtam Odpowiedź na post sprzed czterech lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BPM 18.06.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Odpowiedź na post sprzed czterech lat? ups... dzięki - z rozpędu nie zwróciłem uwagi Następnym razem będzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 18.06.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 ups... dzięki - z rozpędu nie zwróciłem uwagi Następnym razem będzie lepiej Już jest lepiej, zamiast reklamy, wykopalisko archeo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 20.06.2014 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 to ja też skorzystam i podczepię się pod temat mam położoną kostkę brukową posypana jest kruszywem - i wykonawca mówi, że ma sobie tak leżeć i się wchłaniać jakiś czas czy to jest ok, zgodne ze sztuką? była juz szczotkowana, wykonawca mówi, ze jeszcze kilka razy będą wpadac i szczotkować a mnie zastanawia, czy to tak ma być? pomóżcie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 20.06.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Tak ma być. Ciesz się, że będą wpadać, bo zazwyczaj olewaja i nie wpadają. A inwestor posuwa ze szczotą i browarem cały beton Kruszywo to ma na celu zaklinowanie kostki i ustabilizowanie jej. Oczywiście nie powinno to trwać dłużej niż tydzeń, bądź dwa. Możesz zadzwonic po tygodniu i przypomnieć o sobie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 21.06.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Tak ma być. Ciesz się, że będą wpadać, bo zazwyczaj olewaja i nie wpadają. A inwestor posuwa ze szczotą i browarem cały beton Kruszywo to ma na celu zaklinowanie kostki i ustabilizowanie jej. Oczywiście nie powinno to trwać dłużej niż tydzeń, bądź dwa. Możesz zadzwonic po tygodniu i przypomnieć o sobie Pozdrawiam. Bardzo dziekuję za pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts