Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kto zna wymiary pod ogrz. podłogowe??

orasje

Recommended Posts

Witam. Prosze podanie, jakie są zalecany grubości jastrychu i styropianu i innych elementów w instalacji ogrz. podłogowego-wodnego w piwnicy. TZN. mam wylaną podłoge w piwnicy /chudziak/-teraz chcę położyć ogrzewanie a więc: styropian 10 cm /?/, wylewka pod rurki .....cm, wylewka nad rurki.....cm, posadzka 1.5 cm-czy coś jeszcze??. A więc razem od chudziaka powino być ile??. Pytam też z tego powodu bo zastanawiam się, jaka powinna byc wysokość drzwi mierzona od wylewki chudziaka. Teraz jest to 227 cm do górnej krawedzi drzwi, czy nie za mało? Prosze o doswiadczenia. Dzięki

Witam. Jeśli masz już wylany chudziak to poprostu rozłóż styropian na to folia aluminiowa (czy jakoś to się tak nazywa) i rozkładasz rurki w zależności jak ciepło chcesz mieć ale co około 15cm wystarczy, i jedna pętla średnio około 45 metrów bieżących rurki. na to wylewka 5cm i ewentualnie płytki razem z klejem do 1,5cm. otwór na drzwi powinien być około 206 cm - mówię tu o drzwiach porta z ościeżnicami obejmującymi. Poza tym zależy co to jest za pomieszczenie w tej piwnicy i do czego ma służyć. Jeśli ma być to pralnia suszarnia to jak najbardziej pomysł z podłogówką jest dobry ale jeśli to ma być jakieś inne użytkowe pomieszczenie to wolałbym grzejniki. szubko się nagrzewają i łatwiej jest ustawić żądaną temperaturę.

do 1950

Myślę że zamiast takich komentarzy lepiej by było napisać coś na temat i ewentualnie sprostować moją wypowiedź jeśli gdzieś się myliłem.

Fachowcem nie jestem ale całkiem ciemny w tym temacie również, więc tyle ile mniej więcej wiem to mogę powiedzieć.

Witam. Jeśli masz już wylany chudziak to poprostu rozłóż styropian na to folia aluminiowa (czy jakoś to się tak nazywa) i rozkładasz rurki w zależności jak ciepło chcesz mieć ale co około 15cm wystarczy, i jedna pętla średnio około 45 metrów bieżących rurki. na to wylewka 5cm i ewentualnie płytki razem z klejem do 1,5cm. otwór na drzwi powinien być około 206 cm - mówię tu o drzwiach porta z ościeżnicami obejmującymi. Poza tym zależy co to jest za pomieszczenie w tej piwnicy i do czego ma służyć. Jeśli ma być to pralnia suszarnia to jak najbardziej pomysł z podłogówką jest dobry ale jeśli to ma być jakieś inne użytkowe pomieszczenie to wolałbym grzejniki. szubko się nagrzewają i łatwiej jest ustawić żądaną temperaturę.

widzisz skoro nie jesteś fachowcem to nie udzielaj rad,

a jeżeli chcesz coś doradzić, to może najpierw sprawdź czy to co piszesz nie jest totalną bzdurą,

na ten temat wylano na tym forum, morze atramentu,

jak chcesz to w skrócie:

obliczyć OZC

wyliczyć rozstaw rur podłogówki na podstawie zapotrzebowania na ciepło w danym pomieszczeniu, powierzchni podłogówki, temperatur zasilania i powrotu,

ułożyć podłogówkę i zalać jastrychem,

albo betonowym wtedy teoretycznie grubość jastrychu powinna mieć 6,5 cm od chudego betonu,

albo jastrychem anhydrytowym wtedy może być 4 cm od chudego betonu

i to w zasadzie cały przepis na dobrze zrobioną podłogówkę,

porady typu weź ułóż rury co 15 cm są psu na buty,

co wcale nie znaczy, że to nie zadziała,

W kontekście powyższego mam pytania:

- jaka powinna maksymalnie efektywna grubość klasycznej izolacji termicznej podłogi ułożonej na gruncie przy ogrzewaniu pompą ciepła?

- proszę o podanie optymalnej grubości posadzki przy powyższym rodzaju ogrzewania z uwzględnieniem jej bezwładności jako jednego z elementów właściwego funkcjonowania tegoż ogrzewania.

Proszę o ogólną odpowiedż bez wnikania w szczegóły.

W kontekście powyższego mam pytania:

- jaka powinna maksymalnie efektywna grubość klasycznej izolacji termicznej podłogi ułożonej na gruncie przy ogrzewaniu pompą ciepła?

im więcej tym lepiej, minimum 10 cm

- proszę o podanie optymalnej grubości posadzki przy powyższym rodzaju ogrzewania z uwzględnieniem jej bezwładności jako jednego z elementów właściwego funkcjonowania tegoż ogrzewania.

zasadniczo 6,5 cm, ale jeżeli będzie więcej do 10 cm, też się nic nie stanie,

Proszę o ogólną odpowiedż bez wnikania w szczegóły.

.

• 2 weeks później...

Człowiek pyta ile przyjąć cm wysokości warstw posadzki a tu oświecony doradca OZC proponuje wyliczyć.

Czytanie ze zrozumieniem niektórym nie wychodzi.

A wracając do pytania to są na to normy i poradniki itp przy podłodze na gruncie można przyjąć 1cm izolacja z papy+10cm styropianu+6,5 jastrychu z rurkami w środku+1,5cm wykładziny okładziny podłogowej =19cm czyli mamy w przybliżeniu 20cm - bo w budownictwie odchyłki przecież dopuszczalne są do 1m:)

I myślę że kolega 1950 podając wartości 6,5cm i 4 cm od chudego betonu się przejęzyczył

I jeszcze jedna prośba do tych z tysiącami postów - pomagajcie a nie trolujcie

Człowiek pyta ile przyjąć cm wysokości warstw posadzki a tu oświecony doradca OZC proponuje wyliczyć.

Czytanie ze zrozumieniem niektórym nie wychodzi.

A wracając do pytania to są na to normy i poradniki itp przy podłodze na gruncie można przyjąć 1cm izolacja z papy+10cm styropianu+6,5 jastrychu z rurkami w środku+1,5cm wykładziny okładziny podłogowej =19cm czyli mamy w przybliżeniu 20cm - bo w budownictwie odchyłki przecież dopuszczalne są do 1m:)

I myślę że kolega 1950 podając wartości 6,5cm i 4 cm od chudego betonu się przejęzyczył

I jeszcze jedna prośba do tych z tysiącami postów - pomagajcie a nie trolujcie

widzę, że masz problemy z czytaniem, ze zrozumieniem,

warstwa jastrychu w myśl wytycznych powinna być taka,

1950, Najlepszy Doradco Na Tym Forum,

to, że posiadasz wiedzę, nie znaczy, że zawsze inni mają z tego korzyść. Fakt, nie jestem fachowcem, nie mam doświadczenia, ale nie mam większych problemów z rozumieniem czytanych tekstów. Niestety, nie dotyczy to całości Twojego tekstu. Może niektórzy Najlepsi zapominają, że z Forum chcą skorzystać także ci, którzy nie aż tak bardzo oświeceni w sprawach związanych z budowaniem, a szukają pomocy albo rady.

kolego 1950 weźno se przeczytaj tę swoją wypowiedź i spróbuj mi pokazać gdzie tu napisałeś o grubości jastrychu? - jeżeli tak jest faktycznie to wracam do szkoły

(...) albo betonowym wtedy teoretycznie grubość jastrychu powinna mieć 6,5 cm od chudego betonu,

albo jastrychem anhydrytowym wtedy może być 4 cm od chudego betonu (...)

ułożyć podłogówkę i zalać jastrychem,

albo betonowym wtedy teoretycznie grubość jastrychu powinna mieć 6,5 cm od chudego betonu,

albo jastrychem anhydrytowym wtedy może być 4 cm od chudego betonu

rozumiem że dla Ciebie nie jest wystarczająco jasno,

no cóż,

mówi się trudno

• 3 weeks później...