orasje 26.04.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Witam. Prosze podanie, jakie są zalecany grubości jastrychu i styropianu i innych elementów w instalacji ogrz. podłogowego-wodnego w piwnicy. TZN. mam wylaną podłoge w piwnicy /chudziak/-teraz chcę położyć ogrzewanie a więc: styropian 10 cm /?/, wylewka pod rurki .....cm, wylewka nad rurki.....cm, posadzka 1.5 cm-czy coś jeszcze??. A więc razem od chudziaka powino być ile??. Pytam też z tego powodu bo zastanawiam się, jaka powinna byc wysokość drzwi mierzona od wylewki chudziaka. Teraz jest to 227 cm do górnej krawedzi drzwi, czy nie za mało? Prosze o doswiadczenia. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andi82 26.04.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Witam. Jeśli masz już wylany chudziak to poprostu rozłóż styropian na to folia aluminiowa (czy jakoś to się tak nazywa) i rozkładasz rurki w zależności jak ciepło chcesz mieć ale co około 15cm wystarczy, i jedna pętla średnio około 45 metrów bieżących rurki. na to wylewka 5cm i ewentualnie płytki razem z klejem do 1,5cm. otwór na drzwi powinien być około 206 cm - mówię tu o drzwiach porta z ościeżnicami obejmującymi. Poza tym zależy co to jest za pomieszczenie w tej piwnicy i do czego ma służyć. Jeśli ma być to pralnia suszarnia to jak najbardziej pomysł z podłogówką jest dobry ale jeśli to ma być jakieś inne użytkowe pomieszczenie to wolałbym grzejniki. szubko się nagrzewają i łatwiej jest ustawić żądaną temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.04.2010 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 jak czytam porady takich pożal się Boże specjalistów to mi się flaki przewracają,czy ty chłopie wiesz co piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 26.04.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 andi82Nie przejmuj się i pisz dalej na tym forum.Na tym forum bardzo są potrzebne noweosoby. Mogą się nawet trochę mylić.Od tego na tym forum są inni aby w kulturalny, wyważony sposób wyrazićswoje, odmienne zdanie. Łączę pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andi82 27.04.2010 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 do 1950Myślę że zamiast takich komentarzy lepiej by było napisać coś na temat i ewentualnie sprostować moją wypowiedź jeśli gdzieś się myliłem.Fachowcem nie jestem ale całkiem ciemny w tym temacie również, więc tyle ile mniej więcej wiem to mogę powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 27.04.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Witam. Jeśli masz już wylany chudziak to poprostu rozłóż styropian na to folia aluminiowa (czy jakoś to się tak nazywa) i rozkładasz rurki w zależności jak ciepło chcesz mieć ale co około 15cm wystarczy, i jedna pętla średnio około 45 metrów bieżących rurki. na to wylewka 5cm i ewentualnie płytki razem z klejem do 1,5cm. otwór na drzwi powinien być około 206 cm - mówię tu o drzwiach porta z ościeżnicami obejmującymi. Poza tym zależy co to jest za pomieszczenie w tej piwnicy i do czego ma służyć. Jeśli ma być to pralnia suszarnia to jak najbardziej pomysł z podłogówką jest dobry ale jeśli to ma być jakieś inne użytkowe pomieszczenie to wolałbym grzejniki. szubko się nagrzewają i łatwiej jest ustawić żądaną temperaturę. widzisz skoro nie jesteś fachowcem to nie udzielaj rad, a jeżeli chcesz coś doradzić, to może najpierw sprawdź czy to co piszesz nie jest totalną bzdurą, na ten temat wylano na tym forum, morze atramentu, jak chcesz to w skrócie: obliczyć OZC wyliczyć rozstaw rur podłogówki na podstawie zapotrzebowania na ciepło w danym pomieszczeniu, powierzchni podłogówki, temperatur zasilania i powrotu, ułożyć podłogówkę i zalać jastrychem, albo betonowym wtedy teoretycznie grubość jastrychu powinna mieć 6,5 cm od chudego betonu, albo jastrychem anhydrytowym wtedy może być 4 cm od chudego betonu i to w zasadzie cały przepis na dobrze zrobioną podłogówkę, porady typu weź ułóż rury co 15 cm są psu na buty, co wcale nie znaczy, że to nie zadziała, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 27.04.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 W kontekście powyższego mam pytania: - jaka powinna maksymalnie efektywna grubość klasycznej izolacji termicznej podłogi ułożonej na gruncie przy ogrzewaniu pompą ciepła? - proszę o podanie optymalnej grubości posadzki przy powyższym rodzaju ogrzewania z uwzględnieniem jej bezwładności jako jednego z elementów właściwego funkcjonowania tegoż ogrzewania. Proszę o ogólną odpowiedż bez wnikania w szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 27.04.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 W kontekście powyższego mam pytania: - jaka powinna maksymalnie efektywna grubość klasycznej izolacji termicznej podłogi ułożonej na gruncie przy ogrzewaniu pompą ciepła? im więcej tym lepiej, minimum 10 cm - proszę o podanie optymalnej grubości posadzki przy powyższym rodzaju ogrzewania z uwzględnieniem jej bezwładności jako jednego z elementów właściwego funkcjonowania tegoż ogrzewania. zasadniczo 6,5 cm, ale jeżeli będzie więcej do 10 cm, też się nic nie stanie, Proszę o ogólną odpowiedż bez wnikania w szczegóły. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 27.04.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 co do grubości izolacji przy podłogówce na gruncie to wyszła chyba norma do podłogówki, na pewno jest wersja EN. jutro sprawdzę to napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 27.04.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Na forum podłogowym spotkałem się z posadzkami ogrzewanymi pompą ciepła grubości 20 cm z przewodami umieszczonymi w jej dolnej części.Na jednej z budów grubość izolacji termicznej wynosiła 40 cm. Co o tym sądzicie? Jaki to ma sens i na ile jest to konieczne? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 28.04.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 informacje pochodzą z poradnika firmy TECE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 28.04.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Dzięki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tymon2010 12.05.2010 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Człowiek pyta ile przyjąć cm wysokości warstw posadzki a tu oświecony doradca OZC proponuje wyliczyć.Czytanie ze zrozumieniem niektórym nie wychodzi.A wracając do pytania to są na to normy i poradniki itp przy podłodze na gruncie można przyjąć 1cm izolacja z papy+10cm styropianu+6,5 jastrychu z rurkami w środku+1,5cm wykładziny okładziny podłogowej =19cm czyli mamy w przybliżeniu 20cm - bo w budownictwie odchyłki przecież dopuszczalne są do 1m:)I myślę że kolega 1950 podając wartości 6,5cm i 4 cm od chudego betonu się przejęzyczył I jeszcze jedna prośba do tych z tysiącami postów - pomagajcie a nie trolujcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.05.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Człowiek pyta ile przyjąć cm wysokości warstw posadzki a tu oświecony doradca OZC proponuje wyliczyć. Czytanie ze zrozumieniem niektórym nie wychodzi. A wracając do pytania to są na to normy i poradniki itp przy podłodze na gruncie można przyjąć 1cm izolacja z papy+10cm styropianu+6,5 jastrychu z rurkami w środku+1,5cm wykładziny okładziny podłogowej =19cm czyli mamy w przybliżeniu 20cm - bo w budownictwie odchyłki przecież dopuszczalne są do 1m:) I myślę że kolega 1950 podając wartości 6,5cm i 4 cm od chudego betonu się przejęzyczył I jeszcze jedna prośba do tych z tysiącami postów - pomagajcie a nie trolujcie widzę, że masz problemy z czytaniem, ze zrozumieniem, warstwa jastrychu w myśl wytycznych powinna być taka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boja 12.05.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 1950, Najlepszy Doradco Na Tym Forum, to, że posiadasz wiedzę, nie znaczy, że zawsze inni mają z tego korzyść. Fakt, nie jestem fachowcem, nie mam doświadczenia, ale nie mam większych problemów z rozumieniem czytanych tekstów. Niestety, nie dotyczy to całości Twojego tekstu. Może niektórzy Najlepsi zapominają, że z Forum chcą skorzystać także ci, którzy nie aż tak bardzo oświeceni w sprawach związanych z budowaniem, a szukają pomocy albo rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 12.05.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 widzę, że masz problemy z czytaniem, ze zrozumieniem, warstwa jastrychu w myśl wytycznych powinna być taka, jedno jest pewne ze musisz zalać rurki 6-6,5cm jastrychu ,a reszte uzupełniasz styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tymon2010 13.05.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 kolego 1950 weźno se przeczytaj tę swoją wypowiedź i spróbuj mi pokazać gdzie tu napisałeś o grubości jastrychu? - jeżeli tak jest faktycznie to wracam do szkoły (...) albo betonowym wtedy teoretycznie grubość jastrychu powinna mieć 6,5 cm od chudego betonu,albo jastrychem anhydrytowym wtedy może być 4 cm od chudego betonu (...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 13.05.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 ułożyć podłogówkę i zalać jastrychem, albo betonowym wtedy teoretycznie grubość jastrychu powinna mieć 6,5 cm od chudego betonu, albo jastrychem anhydrytowym wtedy może być 4 cm od chudego betonu rozumiem że dla Ciebie nie jest wystarczająco jasno, no cóż, mówi się trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabnianin 30.05.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 tu faktycznie ewidentny przyklad "POMOCY FACHOWCA" ktory tylko sam wie o co mu chodzilo.Ale czy pomogl?...albo betonowym wtedy teoretycznie grubość jastrychu powinna mieć 6,5 cm od chudego betonu,albo jastrychem anhydrytowym wtedy może być 4 cm od chudego betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 30.05.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 a co w tym niejasnego?masz problemy z pojmowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts