mp_krk 17.06.2010 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Witam po chwili przerwy, ale niestety zabiegany jestem strasznie... Teraz co się zmieniło na budowie: 1/ w ubiegłym tygodniu zalane ściany fundamentowe (chyba coś ok 7-8/06) 2/ potem wykoanwcy przystąpili do izolowania ścian fundamentowych i zasypywania fundamentów 3/ w sobotę 12/06 został wylany chudziak...grzało niemiłosiernie:) 4/ w tym tygodniu zostały zaizolowane dysperbitem, styrodurem + folia kubełkowa ściany fundamentowe z zewn. strony 5/ wczoraj Pan koparkowy pracował nad niwelacją terenu...niestety z racji że ława została posadowiona niżej niż projektowano, musimy zebrać ok 0.5m ziemi z górnej części działki by podłoga salonu nie była poniżej poziomu terenu:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 17.06.2010 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 A teraz coś o planach: - w przyszłym tygodniu dostawa pustaków i panowie zabierają się do murowania ścian parterów - musimy w końcu wybrać się na wizytę w salonach i zamówić wstępnie okna do domu:) Faworytów jest kilku, zobaczymy gdzie będzie można ponegocjować.... - z większych zamówień pozostała więźba dachowa, trzeba poszukać w okolicach Krakowa - orientacyjnie musimy wybrać jakiś kocioł na ekogroszek oraz kominek by dopasować wysokości i przekroje kominów - nie za bardzo pasuje mi kupno "na oko";) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 17.06.2010 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 W kwestii zdjęć...będą w sobotę Byłem wczoraj na działce, specjalnie wziąłem aparat by zrobić i zamieścić w dzienniku fotki ale oczywiście nie naładowałem baterii;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 23.06.2010 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 (edytowane) I nadeszła pora na zaległe zdjęcia...stan po wylaniu chudziaka: Z racji że teren był trochę pochylony nie obeszło się niestety jak widać bez plantowania; ławy zostały posadowione niżej niż było to projektowane (konieczność ta była uwarunkowana miększym podłożem na niższej stronie działki) i tym samym lewa część domu (patrząc od drogi-jak na powyższym zdjęciu) znalazła się około 0.3m poniżej aktualnego poziomu gruntu:( oczywiście Panowie wykonwacy też nie raczyli wcześniej spytać czy czasem nie zrobić wyższych ścianek fundamentowych;) Tym samym z górnej części działki (której i tak zostało niewiele po usytuowaniu domu:() musieliśmy zebrać sporo ziemi by zejść do poziomu chudziaka (zachowany ma być lekki spadek terenu by woda opadowa spływała z działki). I powstała nam od strony przyszłego tarasu taka oto skarpa: I pozostaje otwarte pytanie jak ją zagospodarować? Na pewno pod skarpą planuję zrobić odwodnienie w poprzek działki (podobnie kilka metrów niżej) by wodę, zwłaszcza deszczową odprowadzić na bok (czyt. do drogi:)) Boję się tylko że z działek które znalazły się duuużo powyżej będzie do nas napływac dużo wody? Co sądzicie? Edytowane 15 Marca 2011 przez mp_krk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 23.06.2010 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Dzisiaj ma być wymurowany pierwszy pustak ścian parteru:) Uff, mam nadzieję że szybko będzie widać postępy... A my w końcu mamy zrobiony przyłącz prądu, narazie tymczasowy ale planuję udać się po raz kolejny do ZE i podpisać umowę na przyłącz docelowy (niech termin sobie biegnie:)):http://images43.fotosik.pl/307/32e390566e53489bmed.jpg Ponadto od wczoraj robi się przyłącz wody i kanalizacji do działki więc skończy się pożyczanie od sąsiada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 30.06.2010 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 (edytowane) Edytowane 15 Marca 2011 przez mp_krk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halb 24.07.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Tak na bierząco śledzę Twoją budowe i mam jedną prośbę, czy mógłbyś też w miarę możliwości dorzucać ceny - np. czy to zakupu cegly, czy wylania fundamentu... Myślę, że nie tylko mi pomoże to w rozplanowaniu budowy, a planuję ją rozpocząć może w przyszłym roku. Pozdrawiam i powodzenia Pawel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 10.08.2010 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Tak na bierząco śledzę Twoją budowe i mam jedną prośbę, czy mógłbyś też w miarę możliwości dorzucać ceny - np. czy to zakupu cegly, czy wylania fundamentu... Myślę, że nie tylko mi pomoże to w rozplanowaniu budowy, a planuję ją rozpocząć może w przyszłym roku. Pozdrawiam i powodzenia Pawel. Pawle, jak widzisz troche zaniedbłem dziennik ale w tym tygodniu nadrabiam zaległości. Postaram się też uzupełnić informacje o które prosisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMariusz 13.08.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Witam. My też mamy działkę o charakterystycznym kształcie i ukształtowaniu terenu. Dom bedzie stał na skosie.Nasz kier.bud. powiedział, żeby z jednej strony zrobic skarpę, a z drugiej trochę nasypac ziemi.Nie wiem jak to będzie, wokół pola, a przed nami jedna budowa - chyba będziemy podglądac na ilę się wkopią ci sąsiedzi...Pozdrawiam, Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts