Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ten dom ma swój Charakter...:-)

Recommended Posts

Witam po chwili przerwy, ale niestety zabiegany jestem strasznie...

Teraz co się zmieniło na budowie:

1/ w ubiegłym tygodniu zalane ściany fundamentowe (chyba coś ok 7-8/06)

2/ potem wykoanwcy przystąpili do izolowania ścian fundamentowych i zasypywania fundamentów

3/ w sobotę 12/06 został wylany chudziak...grzało niemiłosiernie:)

4/ w tym tygodniu zostały zaizolowane dysperbitem, styrodurem + folia kubełkowa ściany fundamentowe z zewn. strony

5/ wczoraj Pan koparkowy pracował nad niwelacją terenu...niestety z racji że ława została posadowiona niżej niż projektowano, musimy zebrać ok 0.5m ziemi z górnej części działki by podłoga salonu nie była poniżej poziomu terenu:):):)

A teraz coś o planach:

- w przyszłym tygodniu dostawa pustaków i panowie zabierają się do murowania ścian parterów

- musimy w końcu wybrać się na wizytę w salonach i zamówić wstępnie okna do domu:) Faworytów jest kilku, zobaczymy gdzie będzie można ponegocjować....

- z większych zamówień pozostała więźba dachowa, trzeba poszukać w okolicach Krakowa

- orientacyjnie musimy wybrać jakiś kocioł na ekogroszek oraz kominek by dopasować wysokości i przekroje kominów - nie za bardzo pasuje mi kupno "na oko";)

I nadeszła pora na zaległe zdjęcia...stan po wylaniu chudziaka:

:)

Z racji że teren był trochę pochylony nie obeszło się niestety jak widać bez plantowania; ławy zostały posadowione niżej niż było to projektowane (konieczność ta była uwarunkowana miększym podłożem na niższej stronie działki) i tym samym lewa część domu (patrząc od drogi-jak na powyższym zdjęciu) znalazła się około 0.3m poniżej aktualnego poziomu gruntu:( oczywiście Panowie wykonwacy też nie raczyli wcześniej spytać czy czasem nie zrobić wyższych ścianek fundamentowych;)

Tym samym z górnej części działki (której i tak zostało niewiele po usytuowaniu domu:() musieliśmy zebrać sporo ziemi by zejść do poziomu chudziaka (zachowany ma być lekki spadek terenu by woda opadowa spływała z działki). I powstała nam od strony przyszłego tarasu taka oto skarpa:

:)

I pozostaje otwarte pytanie jak ją zagospodarować? Na pewno pod skarpą planuję zrobić odwodnienie w poprzek działki (podobnie kilka metrów niżej) by wodę, zwłaszcza deszczową odprowadzić na bok (czyt. do drogi:))

Boję się tylko że z działek które znalazły się duuużo powyżej będzie do nas napływac dużo wody? Co sądzicie?

Edytowane przez mp_krk

Dzisiaj ma być wymurowany pierwszy pustak ścian parteru:) Uff, mam nadzieję że szybko będzie widać postępy...

A my w końcu mamy zrobiony przyłącz prądu, narazie tymczasowy ale planuję udać się po raz kolejny do ZE i podpisać umowę na przyłącz docelowy (niech termin sobie biegnie:)):

http://images43.fotosik.pl/307/32e390566e53489bmed.jpg

Ponadto od wczoraj robi się przyłącz wody i kanalizacji do działki więc skończy się pożyczanie od sąsiada...

• 4 weeks później...

Tak na bierząco śledzę Twoją budowe i mam jedną prośbę, czy mógłbyś też w miarę możliwości dorzucać ceny - np. czy to zakupu cegly, czy wylania fundamentu... Myślę, że nie tylko mi pomoże to w rozplanowaniu budowy, a planuję ją rozpocząć może w przyszłym roku.

Pozdrawiam i powodzenia :)

Pawel.

• 3 weeks później...
Tak na bierząco śledzę Twoją budowe i mam jedną prośbę, czy mógłbyś też w miarę możliwości dorzucać ceny - np. czy to zakupu cegly, czy wylania fundamentu... Myślę, że nie tylko mi pomoże to w rozplanowaniu budowy, a planuję ją rozpocząć może w przyszłym roku.

Pozdrawiam i powodzenia :)

Pawel.

Pawle,

jak widzisz troche zaniedbłem dziennik ale w tym tygodniu nadrabiam zaległości. Postaram się też uzupełnić informacje o które prosisz...

Witam.

My też mamy działkę o charakterystycznym kształcie i ukształtowaniu terenu. Dom bedzie stał na skosie.

Nasz kier.bud. powiedział, żeby z jednej strony zrobic skarpę, a z drugiej trochę nasypac ziemi.

Nie wiem jak to będzie, wokół pola, a przed nami jedna budowa - chyba będziemy podglądac na ilę się wkopią ci sąsiedzi...

Pozdrawiam, Joanna