Darek G 27.04.2010 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Jak to jest ze ściankami działowymi parteru - dylatuje się je od stropu czy wypełnia szczelinę od ostatniej cegły do stropu zaprawą?Ścianki muruje sam i w sumie nie wiem. Jedną ściankę już zarzuciłem zaprawą pod stropem, ale pozostałe mogę jeszcze zrobić inaczej. Ścianki muruje z cegły pełnej, strop monolityczny. Od góry ostatniej cegły do stropu zostaje mi zazwyczaj 2-3cm. Jeśli dylatować to czym to wypełniać? Taka pianka rozprężna jak do okien jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 27.04.2010 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Nie trzeba robić dylatacji, już sam fakt że strop już jest wylany powoduje nic się nie stanie ze ścianką, u mnie też będzie murowana ścianka po wylaniu stropu, a mam materiał inny niż ty (pustaki porotherm). Gorzej by było jakby ścianki działowe były wymurowane a dopiero potem byłby lany strop, wtedy pod obciążeniem górne cegły mogłyby popękać choć równie dobrze mogłoby się nic nie stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 27.04.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 mnie uczyli, że dylatować, bo może popękać. Strop pracuje. Lepiej, żeby pracował bez ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 28.06.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 No własnie, strop juz wylany i czas na murowanie ścianek działowych. Czym wypełniać powstała szczeline 2-3cm międyz ściana a stropem, materiałem twardym czyli zaprawą, czy materiałem eleastycznym czyli pianką? Jakie rozwiązanie jest właściwsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 28.06.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 u mnie kierbud kazał podjechać na 2-3cm a później pianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts