Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:p Jadę do biedronki! Mam mnie prosiła, żebym jej zakupy zrobiła to skorzystam z okazji :D Jak kupie buraczki to zaraz przystępuję do dzieła. I na cos słodkiego też mam ochotę !! Będę gruba ale szczęsliwa :D:D

Tosia no jaka była umowa:mad::lol2:

• Odpowiedzi 31,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Venus_m

9186

• reni1980

2840

• Magda_lena85

1749

• london23

1546

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a nie denerwujta mnie tartami :mad:

ja dziś chyba zrobię ten ciastek http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-grysikowe-z-truskawkami-i-galaretka :rolleyes:

to czekam na opinie, ja na wielkanoc robiłam masę grysikową i wyszły mi kluchyw środku :mad:

Ida jak nie robiłaś botwinki, naprawdę? A umiesz gotować zupę jarzynowa powiedzmy?

mało gotuję zup, bo dla m to nie obiad ;)

Jarzynowej tez raczej nie robię, za to rosołek u nas I klasa :yes:

A jak rosołu zostanie, to robie jeszcze pomidorówkę i żurek :D

e tam botwinka to jak barszcz czerwony tyle, że z młodych buraczków i daje się też "gałązki".

Robiłam kiedyś barszcz z przepisu gesslerowej - z pieczonych buraków ( wcześniej na blaszkę polać oliwa i do piekarnika później do zupy) i wyszedł obłędny:) taki posmak miał lekki

Ida no to jak umiesz rosołek, to tak samo, tylko do wywaru dodajesz młode buraczki pokrojone jak stare do barszczu i jeszcze te wszystkie łodyzki i listki, bo to jest młodziutkie i się wszystko rozgotuje, jak masz słaby kolorek to też możesz dolać tego koncentratu barszczu z Krakusa albo rolnika i zaprawiasz oczywiście smietaną, no i oczywiście zimniaki wczesniej w kostkę jak do żurku /który umiesz zrobić/, cała filozofia a jaka pychota:D

My zupy uwielbiamy, prawie wszystkie:p

Ana dzięki, może jutro skoczę na targ i tez zrobię :) A z zup to kiedys jeszcze robiłam (z przepisu koleżanki) czosnkulę!!! Przeeepyszna :) Edytowane przez ida2

Ida no wiesz nasze mamy mają swoje sposoby, dawniej nie było tylu przypraw jak teraz a jak ten rosół smakował, chociaż mięso też było inne;)

Wiesz co ja różnie, w zależności co mam albo jak kupię, no najlepszy to jest z mięsa mieszanego, a jeszcze lepiej jak jest kura ale taka prawdziwa jak to mówi moja teściowa /czasami gdzieś taką mi kupi i połówkę podrzuci;)/, chociaż wtedy ten rosół jest dość tłusty i ja ten tłuszcz zbieram, najczęściej daję dwa udka, kawałek antrykotu, bo nigdy na porcję rosołowej no i b. ważne warzywka, duzo i koniecznie cebulka ale taka podpieczona, kapusta włoska też daje smak:D

właśnie nie :no:

Napewno czosnek (ok 10ząbków) serek topiony, ser żółty i do tego grzanki :)

Czyli to taki krem? Własnie z takimi zupami mam problem, bo najczęściej jem je sama, moi nie specjalnie;)