Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Mirabelkach - moje wnętrza, wizualizacje i inspiracje

Recommended Posts

reni, dobre :).

julcia1979, nie do końca się z Tobą zgadzam. Zależy w jakim wieku jest dziecko, ale moim zdaniem nie ma temperamentu, którego nie można ujarzmić wychowaniem, nauczyć manier, itp. Tzw. geny nie mają tu nic do rzeczy. Chyba że mówimy o dziecku z ADHD, wtedy faktycznie jest to mega trudne :(, bo dzieckiem kierują hormony, a nie rozum.

Ilonka masz rację tylko to ADHD to co raz częściej jest wymówka. Kiedyś się w ogóle o tym nie słyszało a teraz każde rozwydrzone i rozpieszczone dziecko ma ADHD :eek:

• Odpowiedzi 31,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Venus_m

9186

• reni1980

2840

• Magda_lena85

1749

• london23

1546

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ilonka masz rację tylko to ADHD to co raz częściej jest wymówka. Kiedyś się w ogóle o tym nie słyszało a teraz każde rozwydrzone i rozpieszczone dziecko ma ADHD :eek:

oj Nesska nie prawda, kiedyś się nie mówiło ale to tak samo jak z dysleksją, dzieci ją miały a mówiono że głąby się nie uczą

Ana nie mam nic przeciwko żebyś wzięła dziecko do Kościoła i przyszła całą rodziną, tylko tak jak piszesz jeżeli będzie niegrzeczne weź je na zewnątrz żeby nie rozpraszało innych :yes: mnie samo dziecko nie denerwuje, tylko rodzice którzy nie reagują, bo przecież jak dziecko krzyczy i dokazuje to dla mnie jest wspaniała rozrywka i powinnam się cieszyć a nie narzekać :lol:

Ja mam nawet wrażenie, że dzisiaj to jest wręcz modne żeby mieć ADHD - ale od razu precyzuję, że to głównie tendencja u dorosłych. Bo jeśli masz ADHD to jesteś szalony, pozytywnie zakręcony (nienawidzę tego określenia), masz mnóstwo energii i robisz milion ciekawych rzeczy. Nieporozumienie jakieś.

Pokazuj, pokazuj :yes:.

Dziewczyny, dziecko z ADHD bardzo łatwo rozpoznać, uwierzcie mi :yes:. Bywają dzieci żywe, energiczne, których wszędzie pełno, a bywają dzieci, które nie potrafią nad sobą zapanować, mimo że bardzo się starają, mają rozbiegany wzrok, wszystko je rozprasza, zawsze najpierw robią, potem myślą. Dziecko z ADHD najpierw rzuci kamień w okno, a potem rozejrzy się, czy ktoś nie widział, łobuz odwrotnie - najpierw kątem oka skontroluje sytuację, potem chwyci kamień. Problem jest taki, że dzieciom z ADHD wmówiono, że są niegrzeczne i one niejako taką rolę odgrywają.

Dropku, zgadzam się :yes:.

Często też słyszę dumnych rodziców, którzy patrząc na biegającą pociechę kiwają głowami i mówią: "On ma ADHD".

Natomiast - według mnie - ADHD to coś strasznego, w żadnym razie powód do zadowolenia, nikomu nie życzę dziecka z tą chorobą.

Co innego dziecko żywe, energiczne, wysportowane, itp.

A wiecie, że lek na ADHD był pierwszy niż sama nazwa ADHD? Amerykańscy naukowcy wynaleźli takie farmaceutyczne cudo, a potem dopiero "dorobiono" profil pacjenta :p

Ale żeby nie było! - nie neguję występowania tego zaburzenia :no:. Myślę, że posiadanie takiego dziecka to nie lada wyzwanie dla rodziców, ciężka, długoletnia praca z mikroskopijnymi sukcesami... :eek:

Ale prawdziwego ADHD'owca jeszcze osobiście nie poznałam żadnego :p

Często też słyszę dumnych rodziców, którzy patrząc na biegającą pociechę kiwają głowami i mówią: "On ma ADHD".

Wiesz, to taka kwestia, która być może dodaje im skrzydeł w trudach radzenia sobie z tym, z czym radzić sobie muszą na codzień. Co by mieli innego robić? Usiąść, płakać, schować dzieciaka przed światem? To chyba dobrze, że osoby z ADHD są jakoś mimo wszystko dobrze odbierane przez społeczeństwo, nie jak w przypadku osób ze schizofrenią, czy np. Zespołem Touretta (pewnie, że to większy kaliber, ale pewnie podejście ludzi im nie pomaga w radzeniu sobie i funkcjonowaniu w społeczeństwie...) - których to ludzie sie boją...