Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Mirabelkach - moje wnętrza, wizualizacje i inspiracje

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Venus_m

9186

• reni1980

2840

• Magda_lena85

1749

• london23

1546

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie no krata czy rąby to takie nie w moim guście a ta tapeta będzie mogła zostać jak się młody wyprowadzi np...

Bo sypialnia zawsze będzie jego:) gdyby go kobieta pogoniła do mamusi:D

nowy kamień zerwałaś a zniszczonej tapety nie zerwiesz:lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2: przeca ta tapeta za 10 lat nie będzie nowa

Reni piękna ta zastawa:) Zaszalałaś :yes::hug:

Dziewczyny ja wiem jak było w szkole kiedyś...współczesna szkoła mnie przeraża....Pani z przedszkola poleciła mi abym przemyślała czy nie chcę posłać Łukaszka do zerówki w szkole bo w przedszkolu zostaje ich tylko 2 ( to przedszkole podobne do Montessori, prowadzone przez siostry, bez podziału na grupy wiekowe) więc poszłam na rekonesans do 2 pobliskich szkół ...Po rozmowie z panią dyr jestem zniesmaczona , na moje pytanie jak widzi w szkole dziecko, które jest mocno do wszystkiego zdystansowane i jest zarazem energetycznym wulkanem a przede wszystkim jest emocjonalnie niedojrzałe usłyszałam, że można zastosować wspomaganie...więc pytam co ma na mysli a ona - praca z psychologiem, logopedą, na moje pytanie po co usłyszałam, że 70% dzieci przychodzących do szkoły ma "wspomaganie"...:bash::bash::bash: oczywiście na takie dziecko ze wspomaganiem szkoła otrzymuje dodatkową kasę...chyba nie musze pisać na czym ten biznes polega... Z całym szacunkiem ale nawet najlepszy terapeuta nie przeskoczy pewnych rzeczy a już na pewno owej dojrzałości dziecka nauczyć się nie da bo to empiryczna sprawa...

podobnie z ADHD i dysleksją...oczywiście nie twierdzę, że problemu nie ma ale z całą stanowczośćią stwierdzam, że przypisuje się je zdrowym dzieciom, często rodzice niemal wymuszają pisemne oswiadczenia, że dziecko ma ADHD bo krótko mówiąc nie chce im się z dzieckiem pracować i cały wychowawczy obowiązek spychają na szkołę...niestety często brak wychowania kwituje się ADHD...

Co do parapetów to u mnie 2 sa delikatnie wpuszczone w ścianę w pokojach dzieci - mój fachowiec twierdzi, że jak są wpuszczone to są stabilniejsze...

Anetko, co do szkół, nie jest źle. Mogłoby być lepiej, ale było gorzej, o wiele gorzej. Szkoła, do której ja chodziłam oraz ta, w której po latach pracowałam to niebo a ziemia. Dużo większe zrozumienie dzieci, indywidualizacja pracy, pomoc, itp.

Co do tego wspomagania, faktycznie, jest. Niekoniecznie idą na to jakiekolwiek pieniądze, każdy nauczyciel tygodniowo ma dwie godziny na tzw. wyrównanie szans uczniów, w naszym żargonie jest to nazywane pogardliwie "hallówką" (wprowadzone przez minister Hall). Obiecano za to jakieś podwyżki, które nie doszły do skutku przez kryzys, ale wprowadzone godziny zostały. Wystarczy policzyć, jeżeli w średniej wielkości szkole jest powiedzmy 40 nauczycieli, to tygodniowo odbywa się 80 godzin takich zajęć. Są to różnego rodzaju zajęcia wyrównawcze, terapeutyczne, kółka zainteresowań, praca z uczniem słabym/zdolnym, przygotowania do egzaminów/konkursów itp. Budżet państwa na tym nie ucierpiał :no:.

Dlatego tak mnie śmieszy argument szkół prywatnych, że u nich jest sporo zajęć pozalekcyjnych, na których uczeń może rozwijać swoje zainteresowania. Sorry, ale od czasu wprowadzenia "hallówek" w szkole publicznej tych zajęć (nieodpłatnych) jest znacznie więcej.