Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Venus_m

9186

• reni1980

2840

• Magda_lena85

1749

• london23

1546

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jutro jest mój dzień :wiggle:

Moja wyczekana wycieczka!! do BB (kinkiety) i LM (kafle Magdowo Zet Zetowe:lol:)

Kinkiety na bank już oddajemy, teraz czekam na odpowiedź z kilku sklepów odnośnie Delhi krótkiej, Akity krótkiej i Petry. Któreś z nich :wiggle:

Zapomniałabym, muszę zamówić nowe próbki rolet rzymskich, bo już miałam swoją wybraną...ale zmieniło mi się i wiem że na dobre :lol:

Wcześniej wybrany materiał miał być z lekkim połyskiem (ale nie taka całkiem tafta), teraz wiem, że chcę tylko naturalne :rolleyes:

Sharlotko do kuchni i salonu ;) Chociaż jeszcze poczekam zanim je zamówię, ale lubię mieć wybrane coś dużo wcześniej przed zakupem wtedy jak widać mam czas dojrzeć do zmian :)

Pytanie z innej beczki, gdzie trzymacie kuwetę i legowisko kota? Zamówiłam wszystko w szarościach bo obstawiam jakieś zaciszne miejsce w kotłowni lub przy zejściu do niej... (a płytki szare:lol:)

Ja też mam wszysko szare (i drapak i koty). Jedynie kuweta ... seta róż (Sonia kupowała).

Więc tak - kuweta u mnie stoi w pomieszczeniu gospodarczym/pralni. Zawsze roznosi się conieco żwirku więc przynajmniej "na pokojach" jest czysto, Tylko drzwi ciągle muszą być otwarte.

Legowisko/drapak ... raczej stawia się w pomieszczeniu, gdzie się najwięcej przebywa (u nas salon). Bo przynajmniej moje koty ZAWSZE są w pomieszczeniu w którym akurat przebywam. A że ja przeważnie w kuchni (otwartej na salon) ... więc siedzą na drapaku w salonie. Tam tez jedzą (przeważnie, bo czasami młody wyjada bandziorowi, wtedy młodego pod schody zamykamy do .. spiżarni).

Jak legowisko dasz do jakiegoś innego pokoju, to sierść i tak będzie sie wylegiwać na Twoich kanapach.

Acha ... te kanapy nie są Twoje :). Wiesz o tym, że to nie my jesteśmy panami kotów, tylko one naszymi i ... to ONE tolerują naszą obecność w ICH domu.

Mężowi to zawsze przypominam, jak chce usiąść w miejscu gdzie śpią sierści. Żeby uważał, bo może stracić dach nad głową ;).

u nas legowisko kota (kotów) = nasze łóżko:lol2:

U nas ze wzgędu na nieumięjętne zachowanie w nocy - eksmisja z sypialni następuje. Sierści się gonią i biją nad naszymi głowami. Więc muszą spać w salonie na miekkim kocyku z Jyska co mąż pod choinkę dostał :)

Ja szukam już długi czas obrazka z takimi sztućcami jak ten dekor płytkowy od Magdy ma, ale jakoś tak 150 zł to nie bardzo mi się widzi za mały kwadracik :o Byłoby na pewno niedrogo, ładnie i praktycznie (z kaflami)

Mowiac obrazka masz na mysli plytke kuchenna jak pokazywalas wczesniej? Bo jesli chodzi o typowy obrazek,to widzialam takie przeszklone w almi decor przedwczoraj, dlugie prostokatne,obrazek taki vintage troche- lyzka widelec noz , kazdy osobno, niestety jak to w almi... ponad 300zl kazdy :)

Ja w tk maxx upolowalam obrazek z tym motywem, ale w innym stylu niz to czego Ty szukasz ;)

Venus,

1. pokaż planowane tkaniny na rolety

2. sprawdziłaś sobie telefonicznie, czy mają te dekory, prawda? Bo możesz się rozczarować, że akurat stan zero.

U nas ze wzgędu na nieumięjętne zachowanie w nocy - eksmisja z sypialni następuje. Sierści się gonią i biją nad naszymi głowami. Więc muszą spać w salonie na miekkim kocyku z Jyska co mąż pod choinkę dostał :)

he he, mąż dostał, czy koty????

Moje też się czasem ganiają i leją nocami....

O rany dzięki za odzew ;)

Myślałam, że na kotka za wcześnie bo nie mamy kanap, ale jakiś czas temu uświadomiłam sobie że bardzo dobrze bo mi sierść jej nie zajmie :lol2: Dobra to postawię drapak za kiedyś docelową kanapą - pasuje bo szary - swoją drogą to mogliby jakieś bardziej designerskie te drapaki produkować i w normalnych cenach ;)

Myślałam o kuwecie z pralni - dobrze że zamówiłam szarą też pasuje...ale jak się ma wypróżnianie kotka do czystych wypranych rzeczy? Sorry ale ja jestem laikiem. W ogóle to co ile mniej wiecej wymienia się żwirek i ile razy dziennie karmi się kota :lol2:

Nieczystości z kuwety usuwa się od razu, na bieżąco - ale nie wymienia się całego żwirku, tylko łopatką sprząta "zawartość".

Koty są BARDZO czyste, ciągle się myją, więc nie martw się, że będą brudzić - my musimy często odkurzać przez sierść, ale kociaki są czyściutkie.

A kota wg mojego weta należy karmić 4 x na dobę.

Żwirki najlepsze są zbrylające. Pierwszy kup taki sam jaki używał hodowca. Mój młody nie znosi zmiany żwirku. Zaczyna lać przed kuwetą jak ma inny. Więc u nas ciągle best cat's drewniany. My codziennie czyscimy kuwetę (tzn JA). Łopatką wybierasz zbrylony żwirek i wyrzucasz. Zostaje czysty żwirek. W łopatkę musisz się zaopatrzyć stosowną do żwirku.

Jedzenie - też najlepie na początku takie jak u hodowcy. Ogólnie uważa się, że kot do roku powinien mieć ciagły dostęp do jedzenia. Ale ja trafiłam na bardzo "żarte" egzemplarze i musiałam dawkować 2-3 razy dziennie ściśle wg wagi kota.

Teraz mam inną bajkę, bo przeszliśmy na BARFA ( surowe mięso z suplementami) i jedzenie nie może stać. Więc dostają 2 razy dziennie i nic nie zostaje w michach.

http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=268

polecam forum: barfny świat. Tam masz wszystko. Jak będziesz potrzebować pomocy to jestem tam pod nikiem: mirela

A ja nie potrzebowałam ich specjalnie przekonywać - pisałam, że są "żarte" bardzo. Od czasu jak barfują to nie te koty :). Wszedzie ich pełno, chcą się ciagle bawić. Ta dieta to cud ;)

Edytowane przez mirela99

dzięki, a ostatnie zdjęcie przerażające :o

Dobra a gdzie kupić te best cats? Jakaś polecana strona? Bo hodowca właśnie drewniany best cats mi polecał i sucha karme też taką...