Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Mirabelkach - moje wnętrza, wizualizacje i inspiracje

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Venus_m

9186

• reni1980

2840

• Magda_lena85

1749

• london23

1546

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a właśnie - mam te dwie skarpy więc wczoraj mąż zaszalał

koparka pracowała 10 godzin - zrównała te skarpy prawie na prosto - jeden mur oporowy spękany rozwaliła do końca :lol2:

teraz nie będzie takiej wielkiej skarpy - tylko dom wyżej i taras na równi i będzie się do reszty ogrodu schodziło po 2-4 schodach gdzie reszta będzie prawie prosta. Tym sposobem zaoszczędzę 20 kawałków które miały iśc na mur oporowy wysoki na ponad 2 m.... teraz mur będzie przy domu wys na 2 m ale długi na 1.5 m a reszta na 4 bloczki. Zmieści się z jednej strony duża drewniana "altanka" bo to bardzo słoneczna strona, jakiś mikro warzywniak itp. Rozpierducha na całego jest na nowo...ale cieszę, się że się coś dzieje w tym temacie...bo bez tego nie ruszę z elewacją na wiosnę.

A na weekend... dokupić 50 thuj i dosadzić już na tym wyrównanym terenie niech rosną - a kupuję małe na 60 cm / 5 zl szt w doniczce. Cena atrakcyjna :) oprócz tego cały tydz piorę - więc w weekend prasowanie:(

lepiej Reni

ale chciałam i "wydawało mi się" i nie dałam sobie przetłumaczyć :bash: że mur oporowy wysoki na min 2 metry i długi na 17 metrów nie wytrzyma oporu ziemi. A mur był - lana ława, murowany z betoników, zbrojony, legary jakieś metalowe... i szlag go trafił po 1 zimie.

Ofc dałoby radę zrobić to dobrze - ale trzeba brać ekipę którą na autostradach robi - ściany leją z betonu - domyślasz się ceny za sam mur.

Do tego izolacja odpowiednia itp.

Tak mnie ta piwnicy dobiła - użyteczna jest nie powiem, oprócz dużej kotłowni, sauny, pralni to garaż na 3 auta - ALE kosz tego co już poniosłam, żeby zrobić bezpieczny wjazd dałoby co najmniej 3 pozycyjny garaż wolnostojący, dużą prostą działkę itp :bash:

Niestety - teraz muszę zrobić porządek do końca. W sumie teraz mi się zaczyna to podobać.

Musze dokupić z 10 brzózek żeby już rosły

ja robię obiad "ogrodnikowi"

tzn mamy ekipę - mąż, wujek zapalony ogrodnik emeryt co całe życie siedzi na działce, i bierze swoich równie wiekowych kolegów zapalonych ogrodników.:rolleyes:

Sama bym się nie podjęła - ale mają sprzęt glebogryzarkę wiec od razu posadzą i pograbią pod nową trawę

Ja już chodzę w kozakach :lol2:.

Tylko że ja uwielbiam zimowe buty (takie zboczenie), mam pełną szafę, zazwyczaj z kozaków wskakuję w klapki i z klapek w kozaki :). Tylko w takich butach mi wygodnie :yes:, żadne tam półbuty, itp. W balerinach i mokasynach zawsze zimno od gruntu (ta cienka podeszwa :o).

W tym roku rozglądam się za jakąś sportową zimówką - krótką, dmuchaną, kolorową :).

Magda propozycja nie do odrzucenia tylko ja kompletnie nie toleruję picia i pracowania, te czasy typu wać pan pracuje i popija działają na mnie jak płachta na byka, wiadomo wcale nie trzeba się upić ale ja pijących nie toleruję wogole, no szlag mnie trafia jak mówię do ludzia i czuje wódkę

ale wiadomo tanio