Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Mirabelkach - moje wnętrza, wizualizacje i inspiracje

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Venus_m

9186

• reni1980

2840

• Magda_lena85

1749

• london23

1546

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mój maż marudzi że sama podłogówka nie da rady... ale zapomina że nasza rodzina z tych zimnolubnych :)

no i czy ja kupię grzejnik wysoki na 20cm by mi wszedł pod okno??? co mi da ciepła takie małe gówienko?

na strychu będą raczej grzejniki bo tu już nieprzeforsuję zapewne podłogówki - bo jednak przez lata góra będzie nieużywana

Wszytsko zalezy od dobrze dobraje instalacji, projketu itp. Nie ma prawa byc zimno przy spelnieniu wszytski założeń .

Ale u nas jest jeszcze wentylacja mechaniczna, powietrze nie będzie "stało na górze" bo tam są nadmuchy, więc jak temp. powietrza będzie wyższa to i w całym pomieszczeniu też.

wentylacja nie ma przeciez wpływu na ogrzewnaie, przy grzejnikach i podłogówce spisuje sie tak samo.

My w każdą zime dogrzewamy się kaloryferami,na samej podłogówce sorki wiem że mnie zjecie...ale ja zamarzam:yes: tylko podłogowe mamy jesienią :yes:

London chyba coś masz nie tak z ta podłogówką, może za mała moc wyszła i brakuje trochę do waszego komfortu. Wszystko jest wyliczalne dla własnego komfortu. U nas od razu w projekcie jest ze bedzie cieplej niż sie zakłada , mamy dostosowana podłogówkę do siebie niejako. Mamy tez ogrzewanie scienne. =, zeby uniknąc grzejników.

Tosia a ja pisałam, że właśnie przy wysokich sufitach podłogówka jest najlepsza bo nie grzeje niepotrzebnie sufitu.

Ale każdy robi jak uważa , nie narzucam.

Tylko śmiac mi się chce jak ostatnio sasiad który stwierdził, że A) takim małym piecykiem to my sobie możemy piekarnik nagrzać (pon ma wielko i pali w nim wszystko łacznie z meblami) B) podłogówka to nie nagrzeje całego domu - przyszedł zeszłej zimy do nas w 2 swetrach. I po wejściu powiedział - ciepło tu macie bardzo, muszę się do koszulki rozebrać.

lubię takie reakcje po wizycie w "podogówkowym domu":D:D

london - to masz schrzanioną podłogówkę - zaoszczędziła ekipa na materiale. Ja przy -30 uzyskuję 27 stopni - to masakryczna temperatura nie do wytrzymania.

Piękne te Ikeowskie zasłonki ... jutro podjade pomacać. Dzięki :)

własnie, wszytsko zalezy od projketu, a jeszcze wiecej od wykonania.

Mirela nie to nie oszczędnośc,mamy bardzo gęsto położoną...dla mnie w syrki gorąco a na wysokości głowypiżdzi, ale nie ma co dyskutować każdy ma swoje zdanie

kazdy ma swoje, ale w syrki nie powinno byc gorąco...ma być ciepło całościowo

Classic oczywiście, że można panele ;) różnica jest bardzo delikatna, mamy pistolet laserowy do mierzenia temperatury i zapewniam że nie jest to różnica drastyczna. W sklepie każdy Pan odradzał korek na podłogówkę, bo ciepła nie będzie, pomiar pistoletem, wszystko jasne - nie ma różnicy między korkiem a innym podkładem pod panele w temperaturze :no:

ŁukaszKarolina my jesteśmy ciepłolubni i u nas w domu zazwyczaj sauna :)

Venus- macie zwykły korek pod tym panelami?? bo szukam własnie ...

Jest jeszcze coś takiego jak ogrzewanie scienne, gdy brakuje "mocy" podłogowki jest to fajne rozwiązanie....

Dlaczego niskie temp. są bez sensu przy ekogroszku? Bo piec na eko jest najbardziej wydajny i ma najlepsze parametry jak pracuje przy mocy zbliżonej do maksymalnej. Palenie na pół gwizdka powoduje, że jest nieekonomiczny, ciepło i tak jest wytwarzane, ale idzie w komin, a piec się niszczy. Z tego samego powodu bez sensu jest przewymiarowanie pieca.

czyli jak u mnie groszek to muszę mieć gdzieś te grzejniki?? bo skoro piec i tak musi chodzić na full to szkoda by trochę ciepła tylko szło w podłogę a reszta w komin?? to marnowanie groszku....

kurna czy ja dobrze rozumuję:confused:

tzn że tak nie zaoszczedzisz, ale nie znaczy to że musisz mieć podłogówkę.

My mamy w dwóch pokojach ogrzewanie ścienne. Ale nie dlatego, że nie wyrabia podłogówka ale dlatego, ze chciałam drewniane podłogi (teraz nawiasem mówiąc z jedną z nich walczę bo mi się nie podoba).

czyli jak u mnie groszek to muszę mieć gdzieś te grzejniki?? bo skoro piec i tak musi chodzić na full to szkoda by trochę ciepła tylko szło w podłogę a reszta w komin?? to marnowanie groszku....

kurna czy ja dobrze rozumuję:confused:

nie nie dobrze, zakłada sie układy mieszające które podmieszają tempretaure do odpowiedniej...

tzn że tak nie zaoszczedzisz, ale nie znaczy to że musisz mieć podłogówkę.

My mamy w dwóch pokojach ogrzewanie ścienne...

na ścienne to nawet nie proszę, bo to dla mojego męża już fanaberia będzie :(

dobrze rozumujesz ...

nie nie dobrze...

:D no i zgłupłam hihi :D

muszę chyba coś się podszkolić na ten temat, bo jestem bardziej zielona niż szczypiorek...

Można instalować podłogówkę z kaloryferami, jak jest podłogówka i kaloryfery to potrzebny jest "mieszacz". Tylko wtedy temperatura pieca musi być wyższa żeby kaloryfery mogły oddawac ciepło.

Jak pisałam wtedy piec pracuje na wyższych temperaturach ale na podłgoówkę ta tamperatura jest zmiejszana a na kaloryfer ta wysoka idzie (po to ten mieszacz).

Ale skoro ekogroszek nie spala się dokładnie w niskich (podobno) - to bez sensu jest utrzymywanie na piecu niskich temperatur kiedy się nim pali.

Ostatni okres grzewczy wraz z grzaniem ciepłej wody (nie mam solarów) - to u mnie kwestia 3640 pln (wyszedł nieco drożej bo baaardzo długo grzaliśmy)

Edytowane przez mirela99

poduszki 2.jpgVenus, a pokażesz swoje poduszki?

Magda, zapomniałam Ci wcześnie odpisać. Poduszki mam z tkanin z ladnetkaniny.pl. Jeszcze różową mam. A uszak jest z retro - mebli. Tylko, że tapicerowałam. Kolor był ladniejszy na próbce niż w rzeczywistości. Chyba gwoździe tapicerskie dodam i fotel zyska.

[ATTACH=CONFIG]216193[/ATTACH]Venus, a pokażesz swoje poduszki?

Magda, zapomniałam Ci wcześnie odpisać. Poduszki mam z tkanin z ladnetkaniny.pl. Jeszcze różową mam. A uszak jest z retro - mebli. Tylko, że tapicerowałam. Kolor był ladniejszy na próbce niż w rzeczywistości. Chyba gwoździe tapicerskie dodam i fotel zyska.

jjana podobają mi się Twoje podusie :yes:

Venuska pokażesz swoje???

Magda, mój był odnawiany. Wyszło trochę taniej, bo za fotel i podnóżek zapłaciłam 120 zł, a za tapicerowanie 400-450 zł. Chociaż sama nie wiem czy teraz nie kupiłabym nowego. Tyle, że u mnie wymieniane było wszystko - gąbka, materiał itd.

W niebieskiej poduszce - falbanka, w żółtej jest lamówka, a w różowej sznurek.