Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Mirabelkach - moje wnętrza, wizualizacje i inspiracje

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Venus_m

9186

• reni1980

2840

• Magda_lena85

1749

• london23

1546

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Venus :bye:

Gratuluję bloga :), czasem nawet uda mi się zajrzeć, choć chciałabym częściej :yes:. Zaglądać na pewno będę, bo fajne tematy poruszasz :D.

Szkoda, że wątek nieco przycichł, ale przynajmniej jestem na bieżąco :p.

Mówisz zdjęcie bez dobrego światła? Lustrzanka chodzi już za mną od dawna, ale że obecny aparat jeszcze w miarę nowy, to temat ciągle się odwleka. Pół roku temu już prawie kupiliśmy, ale najbardziej baliśmy się z mężem, że jeśli nie bardzo się na tym znamy, to co, jeśli kupimy, a efektu "wow" nie będzie?

Chęci na naukę są, gorzej z czasem :(. I o ile zwykłym aparatem w dobrym świetle uda mi się nawet wyczarować ładne zdjęcia, to bez światła efekty są marne.

Ale jeśli napiszesz, że bez większej znajomości tematu i braku światła zdjęcia i tak są rewelacyjne, to znowu będę nad tym intensywnie myślała :rolleyes:.

Powodzenia :):hug:

Też się kiedys zastanawiałam nad lustrzanką, ale... bałam się, bo jednak istnieja znajomi znajomych ;) co mają lustrzanki i robią brzydkie zdjęcia. I uznałam, że szkoda mi kasy, kupiłam hybrydę, i... pstrykam tylko na auto :p Pomijając fakt, że ja nie potrafię ustawić tych przesłon i migawek tak, żeby było dobrze, to to jest tez strasznie niewygodne w hybrydowcu i trwa mnóstwo czasu. I uznałam, że jak kiedys będe miała za dużo forsy a do tego dobrego kumpla co się pozwoli pobawić swoim sprzetem (bez skojarzeń proszę :p), to popróbuję i wtedy może kupię :)

Magduśka dziękuję bardzo i zapraszam :hug: Dziś nauczyłam się jak zrobić, aby osoba która zamieści jeden koment późniejsze dodawała bez mojej ingerencji :rolleyes:

Panna Z. i Magduśka, tak to prawda, aparat to nie wszystko :no: liczą się umiejętności i czas. Zdjęcie w aparacie to jedno, a drugie na komputerze. Najważniejsze aby było ostre, rozjaśnić zawsze można w photoshopie ;) Ja też z czasem średnio, ale z drugiej strony jak mam siedzieć i grać w gry na fejsie to wolę poczytać książkę i zrobić ćwiczenia z aparatem ;)

Ilona tak, to prawda, że im lepszy sprzęt, tym lepsze zdjęcie, to nie podlega dyskusji. Mnie bardziej chodziło o to, czy zdjęcie zrobione lustrzanką bez kilku obiektywów i fachowej wiedzy w parametrach, ustawieniach etc. (przynajmniej na początku ;)) będzie dużo lepsze od zrobionego nie najgorszą cyfrówką :rolleyes:. Zdaję sobie sprawę, że kupując taki sprzęt, wypadałoby się podszkolić w temacie i z czasem dokupić inne obiektywy, w przeciwnym razie szkoda wydawać kasę, by sobie od czasu do czasu popstrykać zdjęcia ;).

Ilona tak, to prawda, że im lepszy sprzęt, tym lepsze zdjęcie, to nie podlega dyskusji. Mnie bardziej chodziło o to, czy zdjęcie zrobione lustrzanką bez kilku obiektywów i fachowej wiedzy w parametrach, ustawieniach etc. (przynajmniej na początku ;)) będzie dużo lepsze od zrobionego nie najgorszą cyfrówką :rolleyes:. Zdaję sobie sprawę, że kupując taki sprzęt, wypadałoby się podszkolić w temacie i z czasem dokupić inne obiektywy, w przeciwnym razie szkoda wydawać kasę, by sobie od czasu do czasu popstrykać zdjęcia ;).

Zdjęcie zrobione lustrzanką bez fachowej wiedzy i obiektywów będzie dużo lepsze niż zrobione cyfrówką :yes: - to kwestia światła, kolorów, itp. Różnica zauważalna gołym okiem (chyba że mówimy o Nikonie One - ale i tu widać minimalną różnicę). Nie trzeba się szkolić. Szkolą się osoby, które używają aparatu bardziej profesjonalnie - np. robią zdjęcia na stronę internetową firmy, na bloga, fotografowie, itp. One też dokupują obiektywy. Standardowy obiektyw do codziennego użytku (wakacje, imprezy rodzinne) jest jak najbardziej ok - powinien wystarczyć. Nie trzeba się znać na ustawieniach - tryb auto (ustawiony w aparacie i obiektywie) załatwia sprawę. Aparat robi wszystko za fotografa. Ewentualnie później można pokombinować z trybem manualnym na obiektywie i P w body aparatu (taki półautomatyczny, obsługiwany "na czuja" bez większego problemu przez wszystkich).

Pytanie jak często robi się zdjęcia, jeżeli raz na kilka lat, nie warto kupować lustrzanki. Jeśli z okazji każdych urodzin, imienin, małemu dziecku w trakcie zabawy, na wakacjach - można już o niej pomyśleć.

Aha, nie warto też kupować obiektywu specjalistycznego (bez zoomu), jeśli nie chcemy się uczyć ustawień manualnych: przesłon, ISO, czasu naświetlenia, itp. - do takich obiektywów trzeba mieć już jakąś wiedzę, inaczej zdjęcia zawsze będą nieostre. To działa też w drugą stronę: jeśli chcemy robić zdjęcia tylko na trybach manualnych (A, S), bardziej profesjonalne - nie warto wydawać kasy na obiektyw standardowy, on zawsze po krótkim czasie użytkowania okaże się niewystarczający :no:.

Edytowane przez Ilona Agata

:o dobrze wiedzieć ;)

Wróciliśmy :wiggle: ależ było cudownie :wiggle:

Ja jeszcze kupiłam docelowy abażur do lampy tripodowej w komputerowym, bo miałam ten dziecięcy haftowany :sick: umówiłam się z Magdą, że jakby co zmienię kolor, ale ten jest rewelacyjny :wiggle: kupiliśmy beżowy z czarną kontrastową lamówką (który tu zachwalałam) :lol:

Zdjęcie zrobione lustrzanką bez fachowej wiedzy i obiektywów będzie dużo lepsze niż zrobione cyfrówką :yes: - to kwestia światła, kolorów, itp. Różnica zauważalna gołym okiem (chyba że mówimy o Nikonie One - ale i tu widać minimalną różnicę). Nie trzeba się szkolić. Szkolą się osoby, które używają aparatu bardziej profesjonalnie - np. robią zdjęcia na stronę internetową firmy, na bloga, fotografowie, itp. One też dokupują obiektywy. Standardowy obiektyw do codziennego użytku (wakacje, imprezy rodzinne) jest jak najbardziej ok - powinien wystarczyć. Nie trzeba się znać na ustawieniach - tryb auto (ustawiony w aparacie i obiektywie) załatwia sprawę. Aparat robi wszystko za fotografa. Ewentualnie później można pokombinować z trybem manualnym na obiektywie i A w body aparatu (taki półautomatyczny, obsługiwany "na czuja" bez większego problemu przez wszystkich).

Pytanie jak często robi się zdjęcia, jeżeli raz na kilka lat, nie warto kupować lustrzanki. Jeśli z okazji każdych urodzin, imienin, małemu dziecku w trakcie zabawy, na wakacjach - można już o niej pomyśleć.

Aha, nie warto też kupować obiektywu specjalistycznego (bez zoomu), jeśli nie chcemy się uczyć ustawień manualnych: przesłon, ISO, czasu naświetlenia, itp. - do takich obiektywów trzeba mieć już jakąś wiedzę, inaczej zdjęcia zawsze będą nieostre. To działa też w drugą stronę: jeśli chcemy robić zdjęcia tylko na trybach manualnych (P, S), bardziej profesjonalne - nie warto wydawać kasy na obiektyw standardowy, on zawsze po krótkim czasie użytkowania okaże się niewystarczający :no:.

Nic dodać, nic ująć, jednym postem rozwiałaś wszystkie moje wątpliwości :yes::rolleyes:. Dzięki :hug:

Wróciliśmy :wiggle: ależ było cudownie :wiggle:

Ja jeszcze kupiłam docelowy abażur do lampy tripodowej w komputerowym, bo miałam ten dziecięcy haftowany :sick: umówiłam się z Magdą, że jakby co zmienię kolor, ale ten jest rewelacyjny :wiggle: kupiliśmy beżowy z czarną kontrastową lamówką (który tu zachwalałam) :lol:

Pewnie piękny jest :yes:. Czekamy na fotki :wiggle:.