Venus_m 04.12.2013 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 wybrany już niedługo duuużo zdjęć...na blogu :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 04.12.2013 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Po 3 latach znalazłam swoją grafikę do komputerowego Czekam na przeróbkę kolorystyczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 05.12.2013 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Ależ udało mi się dziś kupić w dobrej cenie chlebak i puszki do kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panna Z. 05.12.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 :wave: No foty, foty Mogą być komórką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 05.12.2013 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Panno Z. nie ma takiej potrzeby Dziś zamawiamy aparat Kuchenne zakupy dopiero 3 stycznia pewnie dotrą... no ale sporo oszczędziłam mam nadzieję tylko, że dotrą a nie tak jak ostatnio chociaż bon na 50 zł otrzymałam w ramach przeprosin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 06.12.2013 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Przyszedł aparat spodziewajcie się zdjęć Wybiera się ktoś jutro na kiermasz na Kopernika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diana_teresa 06.12.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 O ciekawa jestem, na kiermasz raczej nie u mnie goście w weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lw 06.12.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Hurra aparat! Kiermasz jutro... jeśli pogoda się nie uspokoi... cienko to widzę, tzn. moje uczestnictwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 06.12.2013 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Cześć Dianka Szkoda, że nie będziesz na kiermaszu, ale rozumiem, sama lubię mieć gości Lui damy radę najwyżej kiedy indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 06.12.2013 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Aga my chyba bliżej 15-stej, może się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek7825 06.12.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Venuska Dawaj foty :popcorn::popcorn::popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 07.12.2013 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Lolek cierplywości wychodne dziś mamy Ja już wiem co to przesłona i ISO w aparacie na razie się bawię i wczoraj zrobiłam zdjęcie nie mając dobrego światła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magduśka1719509122 07.12.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Cześć Venus Gratuluję bloga , czasem nawet uda mi się zajrzeć, choć chciałabym częściej . Zaglądać na pewno będę, bo fajne tematy poruszasz . Szkoda, że wątek nieco przycichł, ale przynajmniej jestem na bieżąco . Mówisz zdjęcie bez dobrego światła? Lustrzanka chodzi już za mną od dawna, ale że obecny aparat jeszcze w miarę nowy, to temat ciągle się odwleka. Pół roku temu już prawie kupiliśmy, ale najbardziej baliśmy się z mężem, że jeśli nie bardzo się na tym znamy, to co, jeśli kupimy, a efektu "wow" nie będzie? Chęci na naukę są, gorzej z czasem . I o ile zwykłym aparatem w dobrym świetle uda mi się nawet wyczarować ładne zdjęcia, to bez światła efekty są marne. Ale jeśli napiszesz, że bez większej znajomości tematu i braku światła zdjęcia i tak są rewelacyjne, to znowu będę nad tym intensywnie myślała . Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panna Z. 07.12.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Też się kiedys zastanawiałam nad lustrzanką, ale... bałam się, bo jednak istnieja znajomi znajomych co mają lustrzanki i robią brzydkie zdjęcia. I uznałam, że szkoda mi kasy, kupiłam hybrydę, i... pstrykam tylko na auto Pomijając fakt, że ja nie potrafię ustawić tych przesłon i migawek tak, żeby było dobrze, to to jest tez strasznie niewygodne w hybrydowcu i trwa mnóstwo czasu. I uznałam, że jak kiedys będe miała za dużo forsy a do tego dobrego kumpla co się pozwoli pobawić swoim sprzetem (bez skojarzeń proszę ), to popróbuję i wtedy może kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 07.12.2013 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Magduśka dziękuję bardzo i zapraszam Dziś nauczyłam się jak zrobić, aby osoba która zamieści jeden koment późniejsze dodawała bez mojej ingerencji Panna Z. i Magduśka, tak to prawda, aparat to nie wszystko liczą się umiejętności i czas. Zdjęcie w aparacie to jedno, a drugie na komputerze. Najważniejsze aby było ostre, rozjaśnić zawsze można w photoshopie Ja też z czasem średnio, ale z drugiej strony jak mam siedzieć i grać w gry na fejsie to wolę poczytać książkę i zrobić ćwiczenia z aparatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 07.12.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Dziewczyny, z mojego doświadczenia: lustrzanka zawsze zrobi lepsze zdjęcia niż zwykły aparat, nawet na trybie auto. Dlatego nie rozumiem tych wątpliwości. Wiadomo, ze im lepszy sprzęt tym lepsze efekty - we wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magduśka1719509122 07.12.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Ilona tak, to prawda, że im lepszy sprzęt, tym lepsze zdjęcie, to nie podlega dyskusji. Mnie bardziej chodziło o to, czy zdjęcie zrobione lustrzanką bez kilku obiektywów i fachowej wiedzy w parametrach, ustawieniach etc. (przynajmniej na początku ) będzie dużo lepsze od zrobionego nie najgorszą cyfrówką . Zdaję sobie sprawę, że kupując taki sprzęt, wypadałoby się podszkolić w temacie i z czasem dokupić inne obiektywy, w przeciwnym razie szkoda wydawać kasę, by sobie od czasu do czasu popstrykać zdjęcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 07.12.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Ilona tak, to prawda, że im lepszy sprzęt, tym lepsze zdjęcie, to nie podlega dyskusji. Mnie bardziej chodziło o to, czy zdjęcie zrobione lustrzanką bez kilku obiektywów i fachowej wiedzy w parametrach, ustawieniach etc. (przynajmniej na początku ) będzie dużo lepsze od zrobionego nie najgorszą cyfrówką . Zdaję sobie sprawę, że kupując taki sprzęt, wypadałoby się podszkolić w temacie i z czasem dokupić inne obiektywy, w przeciwnym razie szkoda wydawać kasę, by sobie od czasu do czasu popstrykać zdjęcia . Zdjęcie zrobione lustrzanką bez fachowej wiedzy i obiektywów będzie dużo lepsze niż zrobione cyfrówką - to kwestia światła, kolorów, itp. Różnica zauważalna gołym okiem (chyba że mówimy o Nikonie One - ale i tu widać minimalną różnicę). Nie trzeba się szkolić. Szkolą się osoby, które używają aparatu bardziej profesjonalnie - np. robią zdjęcia na stronę internetową firmy, na bloga, fotografowie, itp. One też dokupują obiektywy. Standardowy obiektyw do codziennego użytku (wakacje, imprezy rodzinne) jest jak najbardziej ok - powinien wystarczyć. Nie trzeba się znać na ustawieniach - tryb auto (ustawiony w aparacie i obiektywie) załatwia sprawę. Aparat robi wszystko za fotografa. Ewentualnie później można pokombinować z trybem manualnym na obiektywie i P w body aparatu (taki półautomatyczny, obsługiwany "na czuja" bez większego problemu przez wszystkich). Pytanie jak często robi się zdjęcia, jeżeli raz na kilka lat, nie warto kupować lustrzanki. Jeśli z okazji każdych urodzin, imienin, małemu dziecku w trakcie zabawy, na wakacjach - można już o niej pomyśleć. Aha, nie warto też kupować obiektywu specjalistycznego (bez zoomu), jeśli nie chcemy się uczyć ustawień manualnych: przesłon, ISO, czasu naświetlenia, itp. - do takich obiektywów trzeba mieć już jakąś wiedzę, inaczej zdjęcia zawsze będą nieostre. To działa też w drugą stronę: jeśli chcemy robić zdjęcia tylko na trybach manualnych (A, S), bardziej profesjonalne - nie warto wydawać kasy na obiektyw standardowy, on zawsze po krótkim czasie użytkowania okaże się niewystarczający . Edytowane 9 Grudnia 2013 przez Ilona Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 07.12.2013 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 dobrze wiedzieć Wróciliśmy ależ było cudownie Ja jeszcze kupiłam docelowy abażur do lampy tripodowej w komputerowym, bo miałam ten dziecięcy haftowany umówiłam się z Magdą, że jakby co zmienię kolor, ale ten jest rewelacyjny kupiliśmy beżowy z czarną kontrastową lamówką (który tu zachwalałam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magduśka1719509122 08.12.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Zdjęcie zrobione lustrzanką bez fachowej wiedzy i obiektywów będzie dużo lepsze niż zrobione cyfrówką - to kwestia światła, kolorów, itp. Różnica zauważalna gołym okiem (chyba że mówimy o Nikonie One - ale i tu widać minimalną różnicę). Nie trzeba się szkolić. Szkolą się osoby, które używają aparatu bardziej profesjonalnie - np. robią zdjęcia na stronę internetową firmy, na bloga, fotografowie, itp. One też dokupują obiektywy. Standardowy obiektyw do codziennego użytku (wakacje, imprezy rodzinne) jest jak najbardziej ok - powinien wystarczyć. Nie trzeba się znać na ustawieniach - tryb auto (ustawiony w aparacie i obiektywie) załatwia sprawę. Aparat robi wszystko za fotografa. Ewentualnie później można pokombinować z trybem manualnym na obiektywie i A w body aparatu (taki półautomatyczny, obsługiwany "na czuja" bez większego problemu przez wszystkich). Pytanie jak często robi się zdjęcia, jeżeli raz na kilka lat, nie warto kupować lustrzanki. Jeśli z okazji każdych urodzin, imienin, małemu dziecku w trakcie zabawy, na wakacjach - można już o niej pomyśleć. Aha, nie warto też kupować obiektywu specjalistycznego (bez zoomu), jeśli nie chcemy się uczyć ustawień manualnych: przesłon, ISO, czasu naświetlenia, itp. - do takich obiektywów trzeba mieć już jakąś wiedzę, inaczej zdjęcia zawsze będą nieostre. To działa też w drugą stronę: jeśli chcemy robić zdjęcia tylko na trybach manualnych (P, S), bardziej profesjonalne - nie warto wydawać kasy na obiektyw standardowy, on zawsze po krótkim czasie użytkowania okaże się niewystarczający . Nic dodać, nic ująć, jednym postem rozwiałaś wszystkie moje wątpliwości . Dzięki Wróciliśmy ależ było cudownie Ja jeszcze kupiłam docelowy abażur do lampy tripodowej w komputerowym, bo miałam ten dziecięcy haftowany umówiłam się z Magdą, że jakby co zmienię kolor, ale ten jest rewelacyjny kupiliśmy beżowy z czarną kontrastową lamówką (który tu zachwalałam) Pewnie piękny jest . Czekamy na fotki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts