Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Mirabelkach - moje wnętrza, wizualizacje i inspiracje

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Venus_m

9186

• reni1980

2840

• Magda_lena85

1749

• london23

1546

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kuchnia ze szkłem - szkło hartowane lakierowane na szaro

http://i1273.photobucket.com/albums/y403/venuska02/DSC_0161_m_zpsb3e911cf.jpg

W łazience jest już czynny prysznic i lustro - nie zafugowaliśmy jeszcze, a ja jestem w połowie wycinania starego fatalnie położonego silikonu (przerwa wynikła z mojego pokiereszowania sobie rąk nożykiem :( :o )

http://i1273.photobucket.com/albums/y403/venuska02/DSC_0141_m_zpsd5dceec8.jpg

http://i1273.photobucket.com/albums/y403/venuska02/DSC_0142_m_zpsceecb6f4.jpg

Celowo wyszliśmy szybą trochę za odpływ, gdyby pomieszczenie pozwoliło wyszłabym nią jeszcze 15 cm :)

Abażur na tripodowej lampie w komputerowym - beż z czarną kontrastową lamówką :rolleyes: daje śliczne światło, świetnie pasuje do naszej wenge podstawy i od środka jest wykończony czymś dzięki czemu abażur wygląda na lekko połyskujący :rolleyes:

http://i1273.photobucket.com/albums/y403/venuska02/DSC_0095_m_zps73d38050.jpg

Bonus - docelowe zapełnienie 1 z 2 półek kominkowch:

http://i1273.photobucket.com/albums/y403/venuska02/DSC_0100_m_zpsc5e40692.jpg

http://i1273.photobucket.com/albums/y403/venuska02/DSC_0101_m_zps596efe2a.jpg

http://i1273.photobucket.com/albums/y403/venuska02/DSC_0098_m_zps7d724e0c.jpg

Venuska, a jaki aparat kupiliście? Czy gdzieś przeoczyłam info?

Z doświadczenia wiem (a zdjęcia lustrzanką robię od 6. roku życia - tata fotograf ;)), że szkoda dobrego aparatu do kiepskiego obiektywu. No niestety. Nie musi być od razu bardzo-bardzo-profesjonalny oraz bardzo-bardzo-wielki, ale akurat na obiektywie nie ma co oszczędzać. Ja dopiero niedawno (kilka lat temu) przesiadłam się z aparatu analogowego (na filmy) na cyfrową lustrzankę. Aparat dość dobry, ale obiektyw z zestawu, czyli niezły, ale też nienajlepszy.. Nie miałam potrzeby budowania dużego zestawu (pstrykanie rekreacyjne), więc wystarczał. A dwa lata temu zachciało mi się aparatu, który mogłabym nosić zawsze ze sobą i kupiłam bardzo dobry kompakt. Tym razem kryterium wyboru to był właśnie jak najlepszy i najjaśniejszy obiektyw. Nie ma dużego zooma (to zazwyczaj pogarsza parametry), nie ma wodotrysków i palemki ;), ale jest świetny. Trochę czasu zajęło mi przestawienie się na inny sposób kadrowania, ale to kwestia przyzwyczajenia. Ostatnio wyciągnęłam z szafki tę cyfrową lustrzankę i pobawiłam się w testy. Muszę powiedzieć, że zdjęcia z kompaktu biją na głowę te z lustrzanki. Oczywiście mówimy tu o porównaniu dość dobrej (ale nie z topowej półki) lustrzanki z bardzo dobrym kompaktem. Pewnie porównanie najlepszej lustrzanki i najlepszego kompaktu wypadłoby inaczej.

Czasem lubię popstrykać moim starym analogiem - canonem z początku lat 80., z bardzo podstawową automatyką (preselekcja czasu / przesłony) i z wybitnym - bardzo jasnym i ostrym jak żyleta - stałoogniskowym obiektywem. Staram się nie robić tego często, bo potem okrutnie ściska mnie żal, że żadna, nawet najbardziej wypasiona cyfrówka, nigdy go nie doścignie.

Ven, zdjęcia wyszły super, a aparat dobry i na pewno będziecie zadowoleni. Chciałam tylko zaznaczyć (a propos wpisu Ilony), że nie zawsze lustrzanka wygrywa z kompaktem, bo trzeba uwzględnić, co do czego się porównuje. I że nie ma sensu szarpać się na jakiś super-hiper-wszystkomający aparat, kiedy potrzebny jest on do celów bardziej rekreacyjnych niż profesjonalnych i kiedy nie zamierzamy zainwestować w dobry zestaw obiektywów. Edytowane przez barbe-cue

Venus, a skąd taki wybór obiektywów? Bo w sumie kupiliście dwa, które nadają się do tego samego - i żadnego, którym można robić zdjęcia z bliska (np. potraw) lub w domu :o. 18-105 ze względu na zoom jest do widoczków, na wakacjach, ale w sumie słaby (kiepskie światło, słaba głębia, tzn. nie rozmywa tła), a 50 to obiektyw portretowy, też na zewnątrz (trzeba się mocno oddalić od fotografowanego obiektu, co jest sporym utrudnieniem w domu, ale jest jaśniutki - dobre światło - i pięknie rozmywa tło).

Ven, zdjęcia wyszły super, a aparat dobry i na pewno będziecie zadowoleni. Chciałam tylko zaznaczyć (a propos wpisu Ilony), że nie zawsze lustrzanka wygrywa z kompaktem, bo trzeba uwzględnić, co do czego się porównuje. I że nie ma sensu szarpać się na jakiś super-hiper-wszystkomający aparat, kiedy potrzebny jest on do celów bardziej rekreacyjnych niż profesjonalnych i kiedy nie zamierzamy zainwestować w dobry zestaw obiektywów.

A to jasne, nie warto też kupować świetnego aparatu, jeśli nie korzysta się z ustawień manualnych :yes: (chodzi mi o body D5200 czy D7...).

Pisząc o lustrzance, miałam na myśli Nikona D3200 lub właśnie D5100 - lub coś w podobnej klasie Canona - podejrzewam, że zawsze zdjęcia będą lepsze od zdjęć zrobionych kompaktem (podobnie jak zdjęcia zrobione średniej klasy kompaktem będą lepsze od zdjęć zrobionych dobrym telefonem komórkowym), nawet ze standardowym obiektywem.

Ale jak ma się jasny obiektyw bez zoomu (np. 50 mm, 35 mm - bo z takimi próbowałam robić zdjęcia, innych nie znam), to standardowy obiektyw z zoomem idzie w odstawkę - robi o wiele gorsze zdjęcia (ciemne, bez głębi), więc szybko przestaje wystarczać.

Venus, a skąd taki wybór obiektywów? Bo w sumie kupiliście dwa, które nadają się do tego samego - i żadnego, którym można robić zdjęcia z bliska (np. potraw) lub w domu :o. 18-105 ze względu na zoom jest do widoczków, na wakacjach, ale w sumie słaby (kiepskie światło, słaba głębia, tzn. nie rozmywa tła), a 50 to obiektyw portretowy, też na zewnątrz (trzeba się mocno oddalić od fotografowanego obiektu, co jest sporym utrudnieniem w domu, ale jest jaśniutki - dobre światło - i pięknie rozmywa tło).

Nie nooo, bez przesady ;). Nie znam tych obiektywów (w ogóle nie znam nikona), ale akurat 18-105 nie powinien być taki zły dla potrzeb Ven. Wprawdzie na krótkim końcu nie jest zbyt szeroki (18mmx1,5 czyli 27mm - do wnętrz przydałoby się mniej), ale na długim powinien być dobry do zbliżeń, portretów. Z tym że pod warunkiem manualnego ustawienia przesłony - przy dużym otworze bardzo ładnie rozmyje tło. Oczywiście strata na świetle jest ogromna przy takim obiektywie (dlatego np. ja bardzo świadomie zrezygnowałam z długiego zooma w tym swoim nowym kompakcie), ale coś za coś. Bardziej mnie zastanawia właśnie celowość tej 50., bo w przeliczeniu na cyfrówkę to tak naprawdę 75mm, czyli dość długi. No ale jak pisałam, nie znam sprzętu nikona i może ten obiektyw to jakaś perełka?

Hmn....w aparatach i obiektywach jestem raczej laikiem ;) jednak potrafię ocenić nasze potrzeby. Dla nas te właśnie 2 wybrane obiektywy są idealne - jak na razie oczywiście. 35 mm była dla nas niewygodna. Wszystkie zdjęcia dziś zamieszczone były robione 50 mm, wyłącznie kuchnia uniwersalnym. Dysponujemy jeszcze soczewką do makro. 50 mm robiłam dziś zdjęcia jedzenia, dla nas super - zresztą wszystko będzie na blogu.

Proponuję skupić się przede wszystkim na tym co jest na fotkach, bo o obiektywach ze mną nie pogadacie. Nie znam się i tego nie ukrywam :)

Justyś, a Ty jesteś pewna, że to szybę w kuchni Wam zamontowano, a nie kameleona?

No, patrze, patrzę i nie widzę :D

I jakieś puste te półki :rotfl:

Abażur wygląda dobrze. Nawet bardzo. Tylko chętnie bym go jeszcze obejrzała w świetle dziennym.

O globusie moje zdanie już znasz :D

Pożądam szerszej perspektywy!