Venus_m 10.12.2013 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Dżastina, tyś najlepszy rzecznik MG;)) Klakier moja droga, Klakier :rotfl: Chociaż byłam przekonana, że globus jest Ajszolca za 690 i się zdziwiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 10.12.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 classic, nie pamiętam, że tobie, ale pamiętam, że coś drążyłam z fotelikami Taka moje natura... Jeśli coś pomogłam to ciesze się. A z aparatem... jak masz lustrzankę to wykorzystaj jej możliwości Przeczytaj instrukcję, wiem, głupie, ale warto. I baw się aparatem, ustawianiemi. Kup jakiś podstawowy podręcznik, oglądaj filniki na YT i działaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 10.12.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Ja też fotografuję, zarówno dziecko, jak i koty. I daję radę Ilona, jak trzymasz aparat? To ma ogromne znaczenie. Venus, dzięki. Póki co nie kupię... ekspres kupiłam, szlaban na zakupy Ale 50 mm? Inny obiektyw daje radę, ten jest dla mnie masakryczny, muszę zakupić statyw albo poczekać na lato i światło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 10.12.2013 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Classic ja robię tak, że łapię ostrość na kocie - oczywiście chwila mija ale za chwilę pojawia się kolejna i na tak złapanej ostrości robię mu ładne zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 10.12.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Ilona, ze statywem łatwiej, ale odpowiedni chwyt też dużo daje Tak, 50 mm. Nie jest łatwy, ale za to jaki efekt. Warto zorientowac się w tym co nasz aparat potrafi Znaleźć swój klucz do robienia dobrych zdjęć. Dobrych dla nas, bo one nie będą nigdy dobre dla każdego. Rodzina i znajomi pochwalą zazwyczaj. mało kiedy krytycznym okiem spojrzą i powiedzą coś co może nam się nie spodobać. Ważne są mocne punkty, dobre (dla nas) kadrowanie... no i trzeba robić robić robić... Nie jest lekko, ale warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 10.12.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Classic ja robię tak, że łapię ostrość na kocie - oczywiście chwila mija ale za chwilę pojawia się kolejna i na tak złapanej ostrości robię mu ładne zdjęcie No tak Venus, ale już światło może być inne, więc warto zastanowić się czy odpowiednie. Jest tak wiele zmiennych, że nie ma jednego złotego środka żeby zrobić poprawne zdjęcia. Nie da się powiedzieć jednoznacznie jak zrobić dobre zdjęcie. Za dużo okoliczności się na to nakłada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 10.12.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Mirelko wiem, ale gó*** daje sprawdzałam. mi pomogło. Ale nożykiem tez zdzierałam (na szczęście kafle takie, ze nie mam problemu). Teraz nie mam grama tego syfu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutor 10.12.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Witam, nie chcę przekopywać się przez cały wątek - dlatego proszę o informację co to za lampy wiszące w kuchni? Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 10.12.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Justyna rozumiem, czasem też tak kombinuję, ale chodziło mi o coś innego, że jak dobre mam światło to i skaczącą Małą dobrze uchwycę, ale jeśli światła za mało to aparat strasznie długo pracuje, brak statywu, "obiekt" w ruchu i mamy mazańce:) (cały czas piszę o ustawieniach auto:)) dlatego do tej pory mamy prawie wszystkie fotki za dnia:lol2: oki ja uciekam, miłego:bye: O, to właśnie to! U mnie nie ma światła - mam trzyszybowe okna, za oknem od rana ciemno, więc od rana palę górne światła. Jak wyjdzie słońce - nie ma żadnego problemu ze zdjęciami. Ale słońca nie było od października! Więc zdjęcia są żółte, ciemne, poruszone. Agatah, a jak trzymać aparat? Ja chyba nie umiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 10.12.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Classic ja robię tak, że łapię ostrość na kocie - oczywiście chwila mija ale za chwilę pojawia się kolejna i na tak złapanej ostrości robię mu ładne zdjęcie Venus, ale kot wraca w to samo miejsce? Ja ustawiam ostrość, robię zdjęcie dziecku, a on już odwrócony tyłem, już pięć cm dalej albo już przy mnie, więc muszę pocałować, pobawić się i od nowa - łapię ostrość, chcę cyknąć, a dziecko ucieka, znowu łapię ostrość, światło do du...szy, bo poleciał w kąt, więc zmieniam ISO albo zapalam górne. Jest tak, że ciągle się rusza - macha rączką, nóżką, główką, a jak kiepskie światło, to aparat długo się zastanawia i dziecko już kilka cm dalej, a zdjęcie poruszone. Nawet fotografowie nie robią zdjęć dzieciom - albo takim śpiącym, leżącym noworodkom albo starszym, kumatym, w studiu. Tak to każdy by potrafił . Jeszcze się uparłam, żeby wartość przesłony = 1,8 maksymalnie 2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 10.12.2013 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Ziutor witam i rozumiem Niestety nie pomogę, lampki kupione na wyprzedaży w BRW. Dziewczyny macie rację, ale u nas w salonie jest bardzo jasno Ja piszę o kocie, które leży i rusza mordką, ale raczej nie gania po całym domu. Dziecko to na pewno inny kaliber, dlatego nie będę doradzać, bo ja tego tematu nie przerabiałam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutor 10.12.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Szkoda:( W tym gąszczu lamp ciężko się odnaleźć - a czy mi się wydaje czy na tych lampach są jakieś napisy, które mogą być wskazówką? Chociaż producent by się przydał Znalazłam coś bardzo podobnego http://archiwum.allegro.pl/oferta/lampa-wiszaca-doppio-p7004b-1l-krysztal-k9-i3248437243.html tylko że ma dodatkowe szkło Edytowane 10 Grudnia 2013 przez ziutor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 10.12.2013 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Ziutor jest oznaczenie techniczne, na pudełku też tylko takie było jak dobrze pamiętam. Nie polecam ich jednak, ponieważ żarówka osadzona jest za płytko i oślepia przez te kryształki. Radzę poszukać czegoś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 10.12.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Ilona, nie wiem czy żartujesz czy nie... ale napiszę, bo to może wydawać się śmieszne, ale poważnie to jest istotna kwestia. Tutaj jest opisane dość dokładnie http://fotoblogia.pl/2009/03/26/dla-poczatkujacych-jak-dobrze-trzymac-aparat Ręce blisko ciała, oparte o tułów. No im bardziej stabilnie tym lepiej A co do przysłony... IMO zbyt mała do ciemnych pomieszczeń. To jest dobra wartość do fotografowania w ładny, słoneczny dzień. Albo do zdjęć pozowanych, portretowych, jedzenia, obiektów nieruchomych, nieważne w jakim oświetleniu. Wiadomo, na statywie najlepiej. Mnie po wielu próbach już szkoda czasu na walkę z aparatem w takich warunkach, więc śmiało podnoszę iso i zwiększam przysłonę, bo w zasadzie 90 % zdjęć do kosza. Nie chce mi się Za duża głębia ostrości daje efekt płaskiego zdjęcia. Za mała głębia ostrości, chociaż może wydawać się fajna i robić wow, to w gruncie rzeczy też niezbyt dobrze. Często widzę np. zdjęcia niewielkiego obiektu, czy chociażby twarzy dziecka, gdzie niecała twarz jest ostra. IMO nie wygląda to dobrze. W ostatnim czy przedostatnim wpisie na blogu masz kilka zdjęć gdzie przysłona jest moim zdaniem zbyt mała. Zbyt dużo jest poza głębią. Daje to efekt, który być może chciałaś uzyskać, tzw. efekt blur. O ile naturalnie uzyskana głębia ostrości, nawet niewłaściwie dobrana, jest w porządku, o tyle dodany w programie graficznym efekt blur nie jest dobrym rozwiązaniem. A na chyba dwóch zdjęciach jest dodany Nie wygląda to dobrze, trochę jakby ktoś wysmarował obiektyw masłem dookoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 10.12.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 agatah, jasne, że nie żartuję, serio chcę się uczyć . W programie obrabiam najczęściej zdjęcia, na których jestem ja - tzn. które mąż robi . No nie mogę od niego wymagać, żeby robił z aparatem nie wiadomo jakie cuda, nie ma na to czasu . Potem długo siedzę i grzebię - poprawiam kadrowanie, światło, ech... Moim zdaniem do zdjęć świątecznych nawet pasuje, choć zawsze powtarzam, że żaden program nigdy nie poprawi tego, co zostało spieprzone przez osobę fotografującą (czyli nie można polegać na programach ). Mnie się podobają zdjęcia z małą głębią ostrości, ale tak jak piszesz - trudno je teraz zrobić. No widzisz, to mnie pocieszyłaś, bo jedna laska na blogu pisze, że robi tylko zdjęcia z przesłoną 1,8 (to widać), i że jej dzieci też nie pozują - myślałam, że to realne. Czyli jednak cierpliwie czekać na światło lub zwiększać wartość przesłony - zapamiętam . I nie majstrować za dużo przy fotach męża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 11.12.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Szkoda:( W tym gąszczu lamp ciężko się odnaleźć - a czy mi się wydaje czy na tych lampach są jakieś napisy, które mogą być wskazówką? Chociaż producent by się przydał Znalazłam coś bardzo podobnego http://archiwum.allegro.pl/oferta/lampa-wiszaca-doppio-p7004b-1l-krysztal-k9-i3248437243.html tylko że ma dodatkowe szkło Ziutor to italux Larix http://www.lampyabc.pl/1364-kinkiet-larix-mb93708-1a-italux-bydgoszcz.html mam takie w czarnej łazience, ale nie z italuxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 11.12.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Ilona, to dobrze Ja jestem całkowity amator, ale jakoś mi to wychodzi O ile samo poprawianie kadru, jasności nie jest złe, o tyle blur... jestem na nie. To nie jest fajny efekt. Naturalna głębia ostrości daje zupełnie inny efekt, w danej odległości od obiektywu zdjęcie jest bardziej lub mniej ostre. Zawsze taka sama ostrość w takiej samej odległości. Blur robi mleko dookoła. No nieładnie Te zdjęcia z reniferami są ładne, ale blur je zepsuł Może oczywiście próbować robić na tak małej przysłonie, ale czy warto? Nie szkoda ci czasu? Na przysłonie 2.2-2.5 też wyjdą dobre zdjęcia pokaż ten blog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 11.12.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) agatah, jeżeli chodzi o renifery, to blur jest tylko tam, gdzie trzymam kartkę z reniferem w ręce . Reszta fotek z reniferem i innych, na których mnie nie ma robiona była przeze mnie obiektywem Makro - daje małą głębię ostrości, przesłona (chyba?) była ustawiona na 1,8 w bardzo słoneczny dzień. Nie majstrowałam przy nich w programie . Wysłałam priva . Edytowane 11 Grudnia 2013 przez Ilona Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 11.12.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 A pierwsze z aniołkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 11.12.2013 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 dajecie radę Mirelko to nie Italux Larix mieliśmy go, ale była reklamacja pamiętasz? i zmieniłam na te z wyprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts