Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Mirabelkach - moje wnętrza, wizualizacje i inspiracje

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Venus_m

9186

• reni1980

2840

• Magda_lena85

1749

• london23

1546

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie moge wysłać privka więc piszę tu: Ujrzałam to małe kocie cudo :) Podziel się prosze info ile mniej więcej kosztuje taki z rodowodem oraz z jakiej hodowli go kupujesz? pytam bo też jestem na etapie poszukiwiań takowej sliczności a to mój początek przygody z brytyjczykiem i jestem jeszcze zieloniutka. Jest cudny, ale zazdraszczam :)

Lampy w kuchni...

Kupiliśmy pół roku temu 2 x pojedyńczy zwis Italux Larix. Leżały tak sobie nierozpakowane, przyszedł elektryk rozpakowujemy i długość chromowanej rurki różna w dwóch pudełkach, ta krótsza mi odpowiadała ta dłuższa nie. Mówię więc, dobra wieszamy ten krótszy ten się odda, dokupi ten właściwy i będzie cacy.

Wisi sobie 2 dni ten jeden zwis, wczoraj przed wyjazdem do LM (oczywiście zadzwoniliśmy i dowiedzieliśmy się że naszych zwisów jest 6 na stanie) widzę, że metalowa rurka pękła...nie wiem czy to wada produktu czy mąż trochę za mocno dokręcił, no ale...:lol:

Zajeżdzamy do LM, dostaliśmy zwrot za tą lampę z dłuższą rurką, pan przy nas otwiera te które ma na sklepie i zonk. Opakowanie jest 2x mniejsze a metalowa rurka krótsza nawet od tej która już u nas wisi. I tak okazuje się że Italux Larix pojedyńczych zwisów wyprodukował 3 rodzaje, mimo że kod na pudełku ani gabaryt pudełka na to nie wskazywał.

Czyli moje przypuszczenia się wprawdziły tak mi się wydawało ze widzialam rozne długosci w roznych sklepach. Maja potrojne w roznych dlugosciach to moze pojedyczne im sie myle.

A powiedz mi czy moze juz wiszalas ten zwis. Ja planuje dwa takie do WC i caly czas sie zastanawiam czy a) dadza mi wystarczajaca ilosc swiatla i b) czy krysztalki nie beda robic denerwujacych cieni na scianach

Malkul to ostatnie kocie cudo to maluch Yokasty ;) Nasz maluch już zdecydowanie większy. Brytyjczyki z rodowodem z dobrej hodowli chodzą generalnie tak o 1500 zł. Hodowlę wybrałam polecaną w programie TVN Warszawa Doktor Łapa. Yokasta wzięła tam gdzie ma blisko, ja też nie jechałabym przez pół Polski po kota, bo kotek jest zazwyczaj bardzo wystraszony pierwszego dnia :)

Czarownicaaa co dla kogo denerwujące, u nas mechaniczny wywiew więc koralki zwisają na baczność :lol: tyle co do łazienki oświetlą, u nas jeden zawieszony zwis w zupełności oświetla kuchnię 16 m2, jest taki pół półmrok (masło maślane), ogólnie jestem zadowolona i są takie jakie sobie wymarzyłam ;)

Dziś kupiliśmy przepiękne eklektyczne kubki i duże :lol: Zaraz pierwsze picie, mąż ma z rombami ja z zebrą :lol: obfoci mąż jutro. Jeszcze wolny z kwiatkami jest :) Tanie jak barszcz, mam nadzieję że trochę przetrwają. Kupiliśmy też ramki na słup kominowy do naszej docelowej sypialni, mam nadzieję najdalej za 2 tygodnie do niej wrócić :wiggle:

No, aż tak blisko to niestety nie mam ale nie tak daleko jak do Wawy :) hodowlę wcześniej sprawdziłam, bo były takie które raczej mnie odstraszyły niż zachęciły. Trzeba wszystko dokładnie najpierw obadać.

I przed podjęciem decyzji bardzo rzetelnie zastanowić, to decyzja na duuuży kawał życia :) i nie warto jej podejmować pod wpływem zdjęć :yes:.

No to nieźle mój lap przekłamuje bo bym dała sobie rękę uciąć, że śmietankowy a nie z brązów się wywodzi. Czy w jakiś sposób odczuwacie brak podbitki? Nasz wykonawca twierdzi, że o ile możemy nie dać na razie struktury i tylko na kleju skończyć o tyle podbitka to mus przed zimą, żeby nie mieć strat ciepła i ewentualnych nieproszonych gości

kolor faktycznie taki śmietankowo-piaskowy ;) na tyle próbek kolorów z Kreisla były procenty, które oznaczają ilość odbijanego światła, u nas jest chyba 80 czy 70% i jak dla mnie to za dużo, teraz zrobiłbym elewacje o ton ciemniejszą.

co do uciekania ciepła to nie wiem, raczej go dużo nie ucieka bo przecież czy podbitka czy nie i tak jest szczelina wentylacyjna między dachem a wełną. Na nieproszonych gości to mamy przymocowane takie specjalne grzebienie plastikowe na styku ściany i dachu, aby ptaki nie właziły ;) owadów jak na razie nie dostrzegłem ;)

Z podbitką mam problem bo najchętniej bym chyba wybrał blaszaną ale nie mogę znaleźć dobrego wykonawcy, plastik i drewno ma swoje plusy i minusy i nie mogę się zdecydować.

Edytowane przez RL

My mamy grafitowy dach i elewacja docelowo też ma być raczej w szarościach (lub śmietankowa jeśli męża przekonam) także w grę chwilowo wchodzi grafitowy gamrat, który tani niestety nie jest. O podbitce metalowej nic nie słyszałam, może warto się zainteresować, mam jeszcze jakieś 3-4 miesiące na decyzję

A powiedz mi czy moze juz wiszalas ten zwis. Ja planuje dwa takie do WC i caly czas sie zastanawiam czy a) dadza mi wystarczajaca ilosc swiatla i b) czy krysztalki nie beda robic denerwujacych cieni na scianach

To może ja odpowiem jako głos rozsądku ;) ( śmieje się czasem, że ja i żona to jak te maskotki z reklamy TPSA, ja rozum, ona serce :D ;) ).

Ogólnie uważam, że ten zwis nie wart swojej ceny.

1. pojedyncze występują w 3 długościach co nie jest oznaczone na pudełku i personel w sklepach typu Leroy, Castorama nie wie jakie mają

2. 1.5cm dolnej części tej chromowanej rury u nas lekko prześwituje co wygląda jakby było podrapane. Przypuszczam, że:

a) zbyt słabo jest ta rurka pokryta srebrną farbą od środka

lub

b) warstwa tej farby jest tak delikatna, że przeciągając przez tą rurkę kryształki zbyt łatwo się rysuje.

Co do mocy świecenia jeden a tym bardziej dwa w zupełności wystarczą do oświetlenia WC.

Na ścianach są paski i kropki w kolorach tęczy (światło ulega rozczepieniu)