Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Mirabelkach - moje wnętrza, wizualizacje i inspiracje

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Venus_m

9186

• reni1980

2840

• Magda_lena85

1749

• london23

1546

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:rotfl: dzięki

Zaraz poszukam jakiś materiałów i stopek do satyny itp itd. Przyznam szczerze, że na razie taka maszyna to dla mnie czarna magia :rolleyes:

pozazdrościłaś czy może też o tym myślałaś? ja będę czekać z niecierpliwościa na chwilę czasu żeby rozpakować moje cudo [koniec kwietnia najwczesniej :(] no i potem żeby coś próbować :) jak znajdziesz jakieś fajne wirtualne szkolenia to daj znać. pewnie i na FM też cośby się znalazło!

a póki co to Wesołych świąt i dużo radości z tego owocnego roku, i kobiety w domu, i nauka zamknieta [na jakiś czas przynajmniej] i takie przygody z maszyna się zapowiadająi to w takim fajnym domku! :)

:hug:

Od wczoraj wieczorem już u siebie. Fionka była bardzo grzeczna w podróży (2 godziny w każdą stronę) i w nowym miejscu bardzo szybko się zaklimatyzowała.

Dziś byłam z teściową na strychu, wyjaśniała mi na starym singerze moje wątpliwości, po jej wskazówkach wróciłam i nic mi się już nie plącze, a ścieg wychodzi...raz krzywy raz prosty :lol:

wybredna wiem :) ale widziałam na żywo i to nie jest to, chciałam sobie cukiernicę kupić ale naprawdę mnie nie zachwyciły:rolleyes:

Potrzebuję pomocy gotujących :)

Jako, że ja się przepisami dzielę a niestety żadne wyborne mi ostatnio nie przybyły proszę o pomoc. Będę sumiennie testować w tym tygodniu. Piątek dzień ostatniego próbnego obiadu. Proszę o przepisy na rodzinną imprezę, dania główne, sałatki.

Musi być smacznie, niezbyt wymyślnie (owoce morza odpadają ze względu na babcię).

Wiem, że:

- zrobię pierś z kurczaka zapiekaną z brzoskwinią i serem

- drugie danie powinno być z innego mięsa, ale ze względu na dzielenie się przepisami nie wiem co zrobić (zwykle tj. karkówka w sosie śmietanowo-pieczarkowym, pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-cebulowym, warkocze z musztardą ze schabu, karkówka pieczona na kapuście kiszonej)

Zastanawiam się nad: sajgonkami, naleśnikami gyros z dipem czosnkowym, potrawką meksykańską, plackami ziemniaczanymi z mięsem mielonym, marchewką i musztardą, canneloni, lazanią (problem bo na 7 osób nie mam tak dużego naczynia 4,1 l to będzie mało :lol: ). Myślałam opcjonalnie jeszcze zamiast tej piersi z brzoskwinią aby zrobić pierś marynowaną w sosie sojowym zapiekaną z suszonym pomidorem i mozarellą lub coś innego wskazanego. Ważne aby się nie narobić, do dyspozycji i piekarnik i patelnia, bo pierś tylko na chwilę się zapieka.

Odpadają chyba makarony, bo zwykle właśnie tak goszczę teściów.

Na zimno na pewno będzie sałatka z rzodkiewką, ogórkiem, paluszkami surimi i makaronem sojowym :) Może ewentualnie jeszcze grecka.

Deser nie do ruszenia:

- tiramisu

- sernik czekoladowy z musem malinowym :yes:

Jakieś pomysły? :)

Edytowane przez Venus_m

Adme :) fajnie że jesteś :) maszyna już kupiona. Dziś skroiłam prosto kawałek tkaniny :wiggle: żadna nić mi się nie zaplątała, tylko ściegi muszę dopracować :D

noooooooooooo zaraz będziesz szyć jak stara :lol:

ja strasznie to lubiłam - może i szyłabym dalej - ale moja przygoda z zszyciem została przerwana przeszyciem sobie palca wskazującego na wylot igłą - i na dobre mnie zniechęciła:lol2: - taka makabryczna przestroga ;)

Venusku, co do przepisów-pomysle i wkleje swoja propozycje.

Venuskuuuuuuuu, musze Cie zapytac, dlaczego Ci sie nie podoba propozycja Ali? Mnie sie strasznie spodobało kilka rzeczy ze strony AD i poprosiłam Ale, zeby mi kupiłą-ale ciekawa jestem, czy widziałas moze ta zastawe na zywo i jest nieteges:sick::rolleyes:

Podawałam kiedyś u moni przepis na polędwiczki w sosie z serka mascarpone z zielonym marynowanym pieprzem i kolorowym makaronem - u mnie od jakaiegoś czasu to nr jeden (około 10 minut roboty z niebo w gębie). Jak będziesz zainteresowana daj znać.

Co to znaczy, że desery nie do ruszenia ?