duś1719506024 10.04.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 fenkuła wam strasznie polecam - jest we wszystkich piotrach i pawłach, bomich i nawet w mojej biedronie po sąsiedzku. w gruncie rzeczy pełno go ostatnio wszędzie. od zawsze jadałam go na ciepło właśnie z takim sosem z mascarpone z zielonym marynowanym pieprzem (ten sos to ja w ogóle to wszystkiego potrafię dodać), ale ostatnio namówili mnie żeby zrobić z niego sałatkę - fenkuł ma słodkawy-anyżkowy posmak (ale spoko, ci co nienawidzą lukrecji się nie strują, posmak jest bardzo delikatny i żebym nie przeczytała, że to właśnie ten aromat, to bym nie skojarzyła). jest fajny, soczysty i chrupiący. super się łączy ze słodkimi dodatkami w sałatkach np. żurawiną. ponieważ ja przygotowuje sałatki wg klucza "musi ładnie wyglądać", a fenkuł jest białawy zestawiam go z kolorową sałatą i kwaśnym jabłkiem pociętym w słupki. w zależności od kaprysu - marchewka lub buraki też w słupek, a na wierch lekki winegret. mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 10.04.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Duś my na zadupiu mieszkamy,do najbliższego Piotra i Pawła 20 km, do Bomi (patrzę i nie widzę), w Biedronce nie widziałam Fenkuł widziałam na ryneczku w Milanówku, Venusku przywiozlabym Ci, ale jadę jutro na północ i wróce dopiero w piatek, chyba, że piątek Cię interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczolka m 10.04.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 A ja to chyba w kąt się schowam i spale ze wstydu. W życiu o fenkuła nie słyszałam. Owoc, warzywo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 10.04.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 A ja to chyba w kąt się schowam i spale ze wstydu. W życiu o fenkuła nie słyszałam. Owoc, warzywo??? chyba widziałas cos takiego ? http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTbhlvVa0B4mf4zeus0dhlwYw8v1LaBeC46xwcZ0tBp5usPEz3qEQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 11.04.2012 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Alu dziękuję za chęć pomocy Skoro Piotr i Paweł lub Bomi to bez problemu, mogę zawsze miejską komunikacją dojechać...a bomi niedaleko B&B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_86 11.04.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Co za wstyd... Ja też pierwszy raz o tym słyszę... Chyba się muszę podszkolić z gotowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaS79 11.04.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Może być pod nazwą "koper włoski" Z gotowaniem to nie pomogę, bo gotuję sporadycznie, co mam zamiar zmienić, jak będziemy mieli wreszcie stół i nie trzeba będzie jadać zgiętym w pół Za to przepis mam na sałatę fantastyczną i prostą (gdybyś jednak zmieniła zdanie w sprawie sałatki ): - paczka świeżego szpinaku - paczka roszponki - paczka rukoli - suszone pomidory (w oliwie lub samodzielnie moczymy) - oliwa z oliwek (chyba, że wystarczy tej "spod" pomidorów) - ocet balsamiczny - prażony słonecznik - sól i pieprz do smaku Znika w szybkim tempie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 11.04.2012 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Dziękuję. Dokładnie taką robię grecką, tylko dodaję 2 rodzaje oliwek i ser feta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 11.04.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 i cebulę! pewnie jestem jakaś dziwna, ale cebulę i czosnek dodaje prawie go wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 11.04.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 i cebulę! pewnie jestem jakaś dziwna, ale cebulę i czosnek dodaje prawie go wszystkiego Tak jak ja :) ale do greckiej dodaję czerwoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 11.04.2012 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 ja też lubię czosnek, mój mąż jak mu pierwszy raz zaserwowałam sos czosnkowy to z grzeczności zjadł a pomyślal sobie "chyba jej się ilość czosnku pomyliła z ilością jogurtu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 11.04.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 na świąteczny obiad dla rodziny zrobiłam udziec z indyka, dzień wcześniej zamarynowany w czerwonym winie, czosnku i pomarańczachpieczony w piekarniku z pyszną chrupiącą skórką, świetne kruche nieciężkie mięsko, po upieczeniu kroję w paski i zostaje tylko ta srodkowa kośćpodawałam z kopytkami i buraczkami z chrzanem a moje popisowe danie - to ozorki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym...trzeba sie przemóc ...ale efekt końcowy wymiata. Ozorki po ugotowaniu z majerankiem i zdjęciu błony (wiem wiem...nieciekawa robota ale warto ) wrzucam na talerz i polewam mocno chrzanowym sosem.....świetne z ziemniaczkami z koperkiem i fasolką szparagową z bułką tartą i czosnkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 11.04.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Może być pod nazwą "koper włoski" Z gotowaniem to nie pomogę, bo gotuję sporadycznie, co mam zamiar zmienić, jak będziemy mieli wreszcie stół i nie trzeba będzie jadać zgiętym w pół Za to przepis mam na sałatę fantastyczną i prostą (gdybyś jednak zmieniła zdanie w sprawie sałatki ): - paczka świeżego szpinaku - paczka roszponki - paczka rukoli - suszone pomidory (w oliwie lub samodzielnie moczymy) - oliwa z oliwek (chyba, że wystarczy tej "spod" pomidorów) - ocet balsamiczny - prażony słonecznik - sól i pieprz do smaku Znika w szybkim tempie Dziękuję. Dokładnie taką robię grecką, tylko dodaję 2 rodzaje oliwek i ser feta To co to za "grecka" bez papryki, ogórka i pomidorów - za to z suszonymi:o Dla nas już dodawanie sałaty do "greckiej" to profanacja... a tu jeszcze szpinak, roszponka, rukola... Tego już nie można nazwać "grecką":no: I na czym stanęło? Menu się wyklarowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczolka m 12.04.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 fenkuł to koper włoski??? trzeba było tak od razu, a ja już myślałam że to kolejny egzotyczny wynalazek. U mnie grecka też tylko ze świerzymi pomidorkami, choć czasem też dochodzi do profanacji i mąż daje czerwoną fasolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 12.04.2012 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Pati dawaj migiem przepis na te ozory mąż błony wykroi, zresztą nawet pierś z kurczaka księżniczka się brzydzi wziąć do ręki kroję jak muszę ;/ Magda bo to taka mocno zmodyfikowana wersja, właśnie ta standardowa z ogórkiem i pomidorem "żywym" mocno mi się znudziła Menu: myślę o znienawidzonej przez męża zupie serowej, ale robi się ją migiem i jest tania jak barszcz Zrobię wersję na bogato z kulkami mięsnymi. Później będzie lazania i podane jednocześnie drugie danie które ciągle ewoluuje, na pewno białe mięso. Czyli kurczak z czymś tam Będzie sałatka oszukana grecka z suszonym pomidorem i chyba sałatka z paluszkami surimi. Na deser sernik czekoladowy z musem malinowym oraz tiramisu w pucharkach chcę sobotę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 12.04.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 jaka to ta zupa serowa ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 12.04.2012 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 okrutnie trudna, gotuje się ją jakieś 20 min Podam ilości na zupę taką niezadużą, niezamałą, na raz dla rodzinki Moja porcja na 7 osób na pewno x2 Białą część pora (x2) kroimy w "kółka" wrzucamy do zimnej wody w garnku, zagotowujemy aż por zrobi się miękki. Dodajemy pokruszone (lub rozmazane ) w ręku serki topione hochland, potrzeba 2 sztuki takich długich. Jeden śmietankowy a drugi koniecznie ziołowy lub jakiś szczypior z cebulką. Gotujemy, mieszamy lub roztrzepujemy aż zupa będzie jednolita. Doprawiamy do smaku (ja vegetą). Polecam również zblendować por, zupa będzie bardziej kremowa. Do tego kroimy biały krojony chleb w nieduże kostki i obsmażamy na maśle na rumiano na oddzielnej patelni. To jest wersja najszybsza, najleniwsza:lol: Opcjonalnie proponuję uformować z mięsa mielonego malutkie kuleczki mięsne, oprószyć mąką i wrzucić do gorącej a nie gotującej się zupy. Gotować ok 10 min na wolnym ogniu. Enjoy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrówka75 12.04.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 A ja mam taka sprawdzoną zupę cebulową ( którą nauczyła mnie gotować ciotka z Francji)- ale taką czystą klasykę jaką się podaje właśnie we Francji i najlepiej na winie Beaujolais nouveau. Pychota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 12.04.2012 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 eee....to co smaka robisz? poprosimy przepisik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 12.04.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Właśnie bo robię listę zakupów i już się nastawiłam na serową ale może cebulowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.