Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Mirabelkach - moje wnętrza, wizualizacje i inspiracje

Recommended Posts

fenkuła wam strasznie polecam - jest we wszystkich piotrach i pawłach, bomich i nawet w mojej biedronie po sąsiedzku. w gruncie rzeczy pełno go ostatnio wszędzie.

od zawsze jadałam go na ciepło właśnie z takim sosem z mascarpone z zielonym marynowanym pieprzem (ten sos to ja w ogóle to wszystkiego potrafię dodać), ale ostatnio namówili mnie żeby zrobić z niego sałatkę - fenkuł ma słodkawy-anyżkowy posmak (ale spoko, ci co nienawidzą lukrecji się nie strują, posmak jest bardzo delikatny i żebym nie przeczytała, że to właśnie ten aromat, to bym nie skojarzyła). jest fajny, soczysty i chrupiący. super się łączy ze słodkimi dodatkami w sałatkach np. żurawiną. ponieważ ja przygotowuje sałatki wg klucza "musi ładnie wyglądać", a fenkuł jest białawy zestawiam go z kolorową sałatą i kwaśnym jabłkiem pociętym w słupki. w zależności od kaprysu - marchewka lub buraki też w słupek, a na wierch lekki winegret. mniam :D

• Odpowiedzi 31,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Venus_m

9186

• reni1980

2840

• Magda_lena85

1749

• london23

1546

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Duś my na zadupiu mieszkamy,do najbliższego Piotra i Pawła 20 km, do Bomi (patrzę i nie widzę), w Biedronce nie widziałam :(

Fenkuł widziałam na ryneczku w Milanówku, Venusku przywiozlabym Ci, ale jadę jutro na północ i wróce dopiero w piatek, chyba, że piątek Cię interesuje :)

Może być pod nazwą "koper włoski" ;)

Z gotowaniem to nie pomogę, bo gotuję sporadycznie, co mam zamiar zmienić, jak będziemy mieli wreszcie stół i nie trzeba będzie jadać zgiętym w pół :)

Za to przepis mam na sałatę fantastyczną i prostą (gdybyś jednak zmieniła zdanie w sprawie sałatki ;)):

- paczka świeżego szpinaku

- paczka roszponki

- paczka rukoli

- suszone pomidory (w oliwie lub samodzielnie moczymy)

- oliwa z oliwek (chyba, że wystarczy tej "spod" pomidorów)

- ocet balsamiczny

- prażony słonecznik

- sól i pieprz do smaku

Znika w szybkim tempie :)

na świąteczny obiad dla rodziny zrobiłam udziec z indyka, dzień wcześniej zamarynowany w czerwonym winie, czosnku i pomarańczach

pieczony w piekarniku z pyszną chrupiącą skórką, świetne kruche nieciężkie mięsko, po upieczeniu kroję w paski i zostaje tylko ta srodkowa kość

podawałam z kopytkami i buraczkami z chrzanem

a moje popisowe danie - to ozorki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym...trzeba sie przemóc ...ale efekt końcowy wymiata. Ozorki po ugotowaniu z majerankiem i zdjęciu błony (wiem wiem...nieciekawa robota ale warto ) wrzucam na talerz i polewam mocno chrzanowym sosem.....świetne z ziemniaczkami z koperkiem i fasolką szparagową z bułką tartą i czosnkiem

Może być pod nazwą "koper włoski" ;)

Z gotowaniem to nie pomogę, bo gotuję sporadycznie, co mam zamiar zmienić, jak będziemy mieli wreszcie stół i nie trzeba będzie jadać zgiętym w pół :)

Za to przepis mam na sałatę fantastyczną i prostą (gdybyś jednak zmieniła zdanie w sprawie sałatki ;)):

- paczka świeżego szpinaku

- paczka roszponki

- paczka rukoli

- suszone pomidory (w oliwie lub samodzielnie moczymy)

- oliwa z oliwek (chyba, że wystarczy tej "spod" pomidorów)

- ocet balsamiczny

- prażony słonecznik

- sól i pieprz do smaku

Znika w szybkim tempie :)

Dziękuję. Dokładnie taką robię grecką, tylko dodaję 2 rodzaje oliwek i ser feta :)

To co to za "grecka" bez papryki, ogórka i pomidorów - za to z suszonymi:o

Dla nas już dodawanie sałaty do "greckiej" to profanacja... a tu jeszcze szpinak, roszponka, rukola...:rolleyes: Tego już nie można nazwać "grecką":no::lol2:

I na czym stanęło? Menu się wyklarowało?:)

Pati dawaj migiem przepis na te ozory :lol: mąż błony wykroi, zresztą nawet pierś z kurczaka księżniczka się brzydzi wziąć do ręki :lol2: kroję jak muszę ;/

Magda bo to taka mocno zmodyfikowana wersja, właśnie ta standardowa z ogórkiem i pomidorem "żywym" mocno mi się znudziła :)

Menu: myślę o znienawidzonej przez męża zupie serowej, ale robi się ją migiem i jest tania jak barszcz :lol: Zrobię wersję na bogato z kulkami mięsnymi.

Później będzie lazania i podane jednocześnie drugie danie które ciągle ewoluuje, na pewno białe mięso. Czyli kurczak z czymś tam :lol:

Będzie sałatka oszukana grecka z suszonym pomidorem :p i chyba sałatka z paluszkami surimi.

Na deser sernik czekoladowy z musem malinowym oraz tiramisu w pucharkach :lol: chcę sobotę!

:rotfl: okrutnie trudna, gotuje się ją jakieś 20 min :lol:

Podam ilości na zupę taką niezadużą, niezamałą, na raz dla rodzinki ;) Moja porcja na 7 osób na pewno x2

Białą część pora (x2) kroimy w "kółka" wrzucamy do zimnej wody w garnku, zagotowujemy aż por zrobi się miękki. Dodajemy pokruszone (lub rozmazane :lol:) w ręku serki topione hochland, potrzeba 2 sztuki takich długich. Jeden śmietankowy a drugi koniecznie ziołowy lub jakiś szczypior z cebulką. Gotujemy, mieszamy lub roztrzepujemy aż zupa będzie jednolita. Doprawiamy do smaku (ja vegetą). Polecam również zblendować por, zupa będzie bardziej kremowa.

Do tego kroimy biały krojony chleb w nieduże kostki i obsmażamy na maśle na rumiano na oddzielnej patelni.

To jest wersja najszybsza, najleniwsza:lol:

Opcjonalnie proponuję uformować z mięsa mielonego malutkie kuleczki mięsne, oprószyć mąką i wrzucić do gorącej a nie gotującej się zupy. Gotować ok 10 min na wolnym ogniu.

Enjoy ;)