Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Mirabelkach - moje wnętrza, wizualizacje i inspiracje

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Venus_m

9186

• reni1980

2840

• Magda_lena85

1749

• london23

1546

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki :D z moim szczesciem do przypalow wiele rzeczy moze sie zdarzyc :D

Psosin i Venus - a jeszcze jedno mam pytanie - na jaka dlugosc macie ten blat sluzacy jako stol? planuje tez swoja kuchnie tak zrobic ale nie jestem pewna jaka dlugosc bedzie optymalna tak aby bylo sporo miejsca dla siedzacych ale tez aby przejscie miedzy kuchnia a jadalnia nie bylo za waskie

nowa1982 jeszcze nie mam tego blatu, ale przewiduje 2 krzesełka + jedno od strony kuchni i jak bedzie potrzeba albo rodzina sie powiekszy to od szczytu bedzie miejsce na4. To ma byc stolik na szybkie sniadanko, albo zupe po szkole;-))

nowa1982 zaglaałas do mnie?

czy zagladalam do Ciebie?... nie rozumiem..

psosin, a tak, zagladalam:)

bardzo ladna masz te mirabelke, widze bardzo podobnie robilas jak jest w orginale - drzwi, elewacja, stolarka - naprawde ladnie, zwlaszcza drzwi mi sie podobaja, okna rowniez - w sumie okna mam prawie idenntycznie jak ty tyle ze to okragle nad wejsciem do domu mam troche mniejsze bo przy nim stoi wanna..:) no i w gabinecie jednak zostawilam drzwi tarasowe..

a mieszkasz juz w swojej mirabelce?

ja juz mieszkam prawie rok i ciagle cos zmieniam, czesc jeszcze w ogole nie jest wykonczona, a czesc jak mowie - juz do zmiany;)

jak juz sobie co nieco dom uporzadkuje, pare rzeczy pozmieniam i dokupie - no i porobie fotki to zdjecia umieszcze:)

na razie caly czas walcze a czas tez ograniczony bo malego dzidziusia mam;)

a mam pytanie jeszcze - macie jakies drzwi od salonu (miedzy holem a salonem) - ja nic takiego nie planowalam ale teraz nie wiem czy nie lepiej bylo by jakies drzwi wstawic, tyle ze na przesuwne w scianie juz za pozno, zreszta tam chyba i tak by sie takie nie zmiescily bo jest komin zaraz... hmm, moze kiedys cos wstawie, bo czasem jak impreza jest wszystko sie na gore niesie - no a dzieci musza spac;)

Witaj Venus!

Czytam Twoje forum od dawna,poniewaz tez budujemy mirabelke tzn.jestesmy na etapie zakupu materilow budowlanych i mamy nadzieje,ze w maju wylejemy fundamety i do wrzesnia chcemy przykryc. W zwiazku z tym mam bardzooooo duzo pytan np co bys zmienila i dlaczego? Dodam,ze mirabelka (jak u Ciebie) bez garazu. BARDZO CI ZAZDROSZCZE EFEKTU,domek jest super,bardzo mnie zainspirowalas. Koniec slodzenia,z gory dziekuje za odpowiedzi na pytania.

Ojej :D Normalnie nie ogarniam taki natlok informacji, no ale pozno juz :)

Nowa zdjecia koniecznie i to migusiem :)

Castel witam Cie :D Jeszcze co prawda nie mieszkamy wiec ciezko mi powiedziec co bym zmienila. Jestem zadowolona na pewno ze schodow z przystankiem (w projekcie slimak), ale tez niepocieszona tym, ze schody prowadzace na gore nie sa azurowe mocowane do sciany. Polecam przeniesienie łazienki gornej w miejsce ktoregos z pokoi, a tej oryginalnej klitki przeksztalcenie na pralnie. Nie polecam garazu wolnostojacego, ale madry polak po fakcie ;) My w kuchni powiekszylismy okno frontowe na 130 cm a boczne ze 150 zmniejszylismy do 130 cm i zrezygnowalismy ze spizarni. Tak na szybko to tyle, jezeli masz jakies pytanie to pytaj - chetnie pomoge jezeli tylko bede mogla :)

Ojej :D Normalnie nie ogarniam taki natlok informacji, no ale pozno juz :)

Nowa zdjecia koniecznie i to migusiem :)

Castel witam Cie :D Jeszcze co prawda nie mieszkamy wiec ciezko mi powiedziec co bym zmienila. Jestem zadowolona na pewno ze schodow z przystankiem (w projekcie slimak), ale tez niepocieszona tym, ze schody prowadzace na gore nie sa azurowe mocowane do sciany. Polecam przeniesienie łazienki gornej w miejsce ktoregos z pokoi, a tej oryginalnej klitki przeksztalcenie na pralnie. Nie polecam garazu wolnostojacego, ale madry polak po fakcie ;) My w kuchni powiekszylismy okno frontowe na 130 cm a boczne ze 150 zmniejszylismy do 130 cm i zrezygnowalismy ze spizarni. Tak na szybko to tyle, jezeli masz jakies pytanie to pytaj - chetnie pomoge jezeli tylko bede mogla :)

Venus - ja juz mieszkam w mirabelce okolo rok czasu i tez mam garaz wolnostajacy.... a dlaczego uwazasz ze to blad?

ja czasem tez tak mysle, no ale ze juz po fakcie nie analizuje tak doglebnie, ale na pewno jesli mialabym wskazac tego rozwiazania minusy i plusy to na minus bylo by:

- o wiele wiele wieksze koszty budowy

- troche ucieka cieplo wedrujac do domu (kotlownia w garazu)

- osobny garaz zwieksza koszty kostki przed domem - wiecej placu do zabudowy

a plusy to:

- ladniejsza bryla budynku bez garazu

- brak syfu z kotlowni w domu (bo sie brudzi bardzo, nie ma co ukrywac)

- mozliwosc zrobienie wiekszego garazu

- i w ogole mi sie podoba takie rozwiazanie

- a no i jeszcze kibelek mamy w garazu wiec zawsze robiac grilla czy cos tam mozna tam isc a nie wlazic z butami do domu;)

czyli generalnie glownym minusem takiego rozwiazania sa KOSZTY

-