Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Mirabelkach - moje wnętrza, wizualizacje i inspiracje

Recommended Posts

Dokladnie tak :) My nie wiedzielismy tego jak wybieralismy projekt, zreszta ja i tak mam tenedencje wybierania domow od plota do plota, aby wszedl jakos to bedzie :D

U nas kotlownia normalnie jest w domu...nie uzywam to nie wiem czy sie brudzi...ale u nas jest piec gazowy wiec teoretycznie nie powinno sie brudzic, ale czas pokaze :)

Nowa domagam sie zdjec :D Mozesz je wstawic nawet tutaj, mi tam nie przeszkadza :D

• Odpowiedzi 31,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Venus_m

9186

• reni1980

2840

• Magda_lena85

1749

• london23

1546

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Venus!

Czytam Twoje forum od dawna,poniewaz tez budujemy mirabelke tzn.jestesmy na etapie zakupu materilow budowlanych i mamy nadzieje,ze w maju wylejemy fundamety i do wrzesnia chcemy przykryc. W zwiazku z tym mam bardzooooo duzo pytan np co bys zmienila i dlaczego? Dodam,ze mirabelka (jak u Ciebie) bez garazu. BARDZO CI ZAZDROSZCZE EFEKTU,domek jest super,bardzo mnie zainspirowalas. Koniec slodzenia,z gory dziekuje za odpowiedzi na pytania.

Castel, ja juz mieszkam w wybudowanej mirabelce bez garazu, wiec troche moge Ci podpowiedziec;)

najpierw to co zmienilam:

- kotlownia w garazu wolnostojacym

- w miejscu kotlowni w domu - spizarka (pomieszczenie mniej wiecej 2x2 metry - pod schodami - wolna przestrzen (schowek na odkurzacz i takie tam)

- schody drewniane - niestety bez przystanku

- kuchnia juz bez spizarki - zostawione dwa okna

- wiatrolap lekko powiekszony kosztem kuchni ktora i tak zostaje duza (po zrezygnowaniu ze spizarki)

- na gorze lazienka w pokoju nad wejsciem (z duzym okraglym oknem) - bardzo polecam to rozwiazanie

- w miejscu lazienki - pralnia - ale tez pomieszczenie tylko ok 2x2 (wystarczajace) bo do konca sciany idzie korytarz (wiec na korytarzu jest okno) a przy scianie jest szafa wnekowa (na kurtki, reczniki, posciel itp)

i to chyba wszystkie zmiany...

a teraz co bym zmienila dzisiaj lub z czego nie jestem zadowolona:

- garderoba troche mala, a sypialnia choc fajna i jasna malo ustawna - choc jak tam wstawie w koncu kiedys szafe to moze na ubrania bedzie miejsca wystarczajaco

- okna male waskie w salonie - dzis bym raczej ich nie robila

- okna lukowe - ladne ale moim zdaniem bardzo niepraktyczne - drogie, trudno dobrac rolety czy firanki no i takie rozwiazania tez juz zawsze beda drozsze

- aaa, no i brakuje mi aby bylo troche wiecej zadaszonego tarasu - no ale na to juz za pozno - choc zawsze mozna kupic markize;)

- w salonie zrobilabym jednak jakies drzwi (miedzy holem a salonem)

i to chyba tyle z moich uwag

na pewno nie warto rezygnowac z okien w kuchni, drzwi tarasowe w gabinecie na dole tez moim zdaniem bardzo fajnie choc widze ze wiele osob z nich rezygnuje

jak cos mi jeszcze przyjdzie do glowy - napisze:)

Dokladnie tak :) My nie wiedzielismy tego jak wybieralismy projekt, zreszta ja i tak mam tenedencje wybierania domow od plota do plota, aby wszedl jakos to bedzie :D

U nas kotlownia normalnie jest w domu...nie uzywam to nie wiem czy sie brudzi...ale u nas jest piec gazowy wiec teoretycznie nie powinno sie brudzic, ale czas pokaze :)

Nowa domagam sie zdjec :D Mozesz je wstawic nawet tutaj, mi tam nie przeszkadza :D

Venus, postaram sie jakies zdjecia zrobic..

a odnosnie kotlowni - jak masz piec gazowy to ok, my mamy na ekogroszek wiec jednak sie brudzi - stad jednak dobrze ze kotlownie mamy osobno poza domem

Venus, ale ze martwisz sie, ze bedzie za mala??

no niestety, ta garderoba raczej nie bedzie nigdy spelnieniem marzen kobiety o wielkiej przestronnej garderobie, ale jak sie ja dobrze zagospodaruje wychodzi calkiem sporo miejsca na ubrania - choc jak dla mnie szafa w sypialni dodatkowo jest konieczna - tyle ze poki co jej nie mam:(

a z drugiej strony nie bardzo sa mozliwosci powiekszenia garderoby.... no cos tam mozna by pokombinowac ale nie wiem czy warto

ale nie przejmuj sie - da sie z tym zyc!!:) mi jest zawsze wszedzie za malo miejsca;) zreszta zobaczysz, nie bedzie tak zle:)

w sypialni dodatkowo komoda i szafa i bedzie gitarka:)

Kochane jestescie dziewczyny! Dzieki serdeczne.Poniewaz sledze forum od kilku miesiecy wiec wiele zmian wprowadzilismy:-wydluzona sciana do filaru,-likwidacja bocznych okienek w salonie,-w malym pokoju zamiast drzwi tarasowych,okno i likwidacja tego malego,-lazienka troszke powiekszona kosztem pokoju obok,-drzwi do kotlowni z zewnatrz,-wiatrolap powiekszony kosztem czesci spizarki,-spizarka w ksztalcie L z czesci spizarki,cholu,-w sypiani tylko drzwi balkonowe centralnie aby powiekszc garderobe,-likwidacja okien dachowych.Budynek gospodarczy i garaz juz jest.Zastanawiamy sie nad zmiana lokalizacji lazienki,bo fakt, tam gdzie w projekcie to rura(jak ktos okreslil)ale nie chcemy duzej lazienki tzn.nie planujemy prysznica na gorze ani dwuch umywalek.Niewiemy jak doswietlic schody(ze spocznikiem),sa dwie wersje,albo luksfery w pokoju nad wejsciem,albo okno dachowe.Glowne moje pytanko to,co macie do powiedzenia na temat wentylacji mechanicznej,bo wiem,ze macie.Z tego co czytalam to bardzo poprawia konfort zycia ale koszt jest ogromny i z tego powodu wszyscy myslacy tradycyjnie odradzaja.Napiszcie ile was kosztoala wetylacja i czy z GWC?

no to u nas chyba jest zupełnie inaczej bo po pierwsze mamy dom z garazem i do tego dwustanowiskowym. Nad garazem mamy pokój (sypialnia z garderobą razem mają 35m2).

Mamy podniesioną sciankę kolankową w domu (pomieszczenia na górze są wyższe) oraz w garazu (nie ma dzieki temu schodków do pokoju nad garazem tylko jest normalne wejscie)

Mamy zlikwidowany podcień i dzieki temu powiekszoną jadalnię, oraz powiekszony wykusz od ogrodu (zdaje sie o 0,5m). Okna w wykuszu mamy troszkę skrócone.

W gabinecie okno zamiast drzwi tarasowych.

Wiatrołap powiekszony, ale za to brak spizarki.

Wyjscie z kotłowni do garazu.

Na górze mamy otwartą przestrzeń zamiast pokoju nad wejsciem.

W oryginalnej łazience mamy pralnię a na przeciwko łazienkę. Z tym ze ta łazienka i pralnia są trochę pomniejszone ponieważ pomiedzy nimi jest korytarz do pokoju nad garazem.

Mamy okna połaciowe 4 w czesci domu i 3 w "garazowej".Razem mamy 23 okna!!!! ;-(

We wszystkich oknach mamy rolety zewnetrzne schowane w pod nadprozami.

Co mym zmieniła? NAPEWNO nie zrobiłabym okna łukowego od strony ogrodu (duza kasa, problem z roletami zewnetrznymi)

Chciałabym schody z pełnym spocznikiem (jak u Venus - chociaz chyba ona nie pokazała jeszcze swoich!;-)

A najbardziej podoba mi sie to okno łukowe nad wejsciem!;-) i napewno bym go nie zmieniła!;-)

Mieszkamy we Wloszech wiec rolet mam dosc tzn.sa funkcjonalne,chronia przed sloncem i zlodziejami ale na szczescie tam gdzie budujemy nie ma blisko sasiadow a okoloca jest bardzo spokojna no i koszt przy 23 oknach jest spory.Schody beda ze spocznikiem,a jesli chodzi o to okno od strony ogrodu to nie mam pomyslu,bo boje sie ,ze dom straci na wygladzie.Ten pokoj nad wejsciem czy na przeciwko lazienki wydaje mi sie za duzy jak na lazienke( kto to bedzie sprzatal? hihi....) Tez myslelismy o podniesieniu scianki kolankowej,jestesmy na etapie konsultowania tego z fachowcami ale widze,ze urodzie ten zabieg nie zaszkodzil.

Hmn...tak ja z sypialnia mialam bardziej na mysli juz samo wykonczenie :) Strasznie mnie boli, ze pokoje na poddaszu musza miec skosy :D Dzis bylam w Almi Decor wiec sie naglaskalam ladnych rzeczy i powoli zaczyna mi sie wizja klarowac.

A fotki mozna tutaj wstawiac lub w watku dom w mirabelkach pracowni archon :)

Hmn...no sciana garderobiona miala byc obklejona tapeta Ulf Moritz Scala w takie wzory glamour i do tego miec ciemne podwojne drzwi przesuwne jezdzace wewnatrz garderoby :) Piorun strzelil moj pomysl oczywiscie po fakcie czyli przykreceniu plyt g-k, przejrzalam wszystkie katalogi tapet i nie znalazlam ani jednej mi odpowiadajacej. Ta ktora planowalam pierwotnie nie jest na ta chwile nigdzie dostepna ze wzgledu problemy z dostawcami ;/ Oczywiscie znowu naogladalam sie ladnych wnetrz i wymyslilam, ze chce cala sciane z forniru - znow! :) Na szczescie chec na wielki tapicerowany zaglowek lozka nie mija, bo by narzeczony juz chyba calkiem poslal mnie w diably :D

My jeszcze dzieci nie mamy, ale w blizszej jak dalszej przyszlosci je planujemy :) Nie jestem zwolennikiem brania dzieci ze soba do lozka, zreszta ja to chyba bede hitlerem a nie matka :D

Pokaze wam moj ideal sypialni - zdjecia mam z jakiegos domu pokazowego...ale niestety nie pamietam skad :(

http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/Wnetrza%20i%20inspiracje/1-m-invest-sypialnia.jpg

http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/Wnetrza%20i%20inspiracje/2-m-invest-sypialnia.jpg

http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/Wnetrza%20i%20inspiracje/3-m-invest-garderoba.jpg

http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/Wnetrza%20i%20inspiracje/5-m-invest-salon.jpg

http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/Wnetrza%20i%20inspiracje/7-m-invest-lazienka.jpg

Moj ideal pod wzgledem wywarzenia kolorow i zabudowy :) Niestety kolor miodowy nigdzie sie u nas nie powtarza wiec raczej cos w desen palisandru u nas bedzie lub poprostu wenge ;p

Na chwile dzisiejsza wiem, ze zaslony beda na szerokosc calej sciany, zaglowek bedzie tapicerowany na cala sciane, lozko bedzie niskie max 30 cm wysokosci z materace i zamiast paneli chcialabym jasna wykladzine w sypialni, ale maz za bardzo protestuje i czuje ze moge nie wygrac w tej kwestii.

Edytowane przez Venus_m

oj :D po pierwsze to zazdroszcze Matyldy :D Marze o dziewczynce i tez Matyldzie, ale kazdy uwaza ze to imie to jakis moj straszny wymysl, a to przeciez piekne staropolskie imie. Niestety zaglowek pod sciana kolankowa, moze ja troche wysuniemy aby zyskac na zaglowku, jeszcze tego nie wiem. Wykladzina ok ale mamy ogrzewanie podlogowe a to podobno nie najlepiej pachnie :D ale jest tez rekuperacja wiec sama nie wiem.

Aktualizacja :)

Wykladzina nie przejdzie, poniewaz narzeczony ma sklonnosci do astmy i boi sie ze beda roztocza itd. Najwyzej poloze jakis wlochaty dywan i bede go czesto prac zeby miec namiastke wykladziny.

Edytowane przez Venus_m