Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Mirabelkach - moje wnętrza, wizualizacje i inspiracje

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Venus_m

9186

• reni1980

2840

• Magda_lena85

1749

• london23

1546

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie o Wasze schody - macie dąb bejcowany na orzech, prawda?

I jak się sprawdza? Nie rysuje, nie wyciera kolor?

kolor był mieszany, dobierany mniej więcej pod kolor paneli -> orzech + palisander 33%.

schody miały być jak najmniej zaokrąglane, niektóre stopnie na niewielkim odcinku krawędzi są już lekko wytarte (jaśniejsze), Pan Lasek pisał już do mnie jak to można naprawić.

Mąż mi dziś trajkotał nad głową, że drzwi tapicerowane + ściana kolankowa tapicerowana to będzie za dużo szczęścia na raz. A jakie jest wasze zdanie? :)

Moje zdanie twierdzi, że nie będzie za dużo :)

Na pewno ładnie to zgrasz!

kolor był mieszany, dobierany mniej więcej pod kolor paneli -> orzech + palisander 33%.

schody miały być jak najmniej zaokrąglane, niektóre stopnie na niewielkim odcinku krawędzi są już lekko wytarte (jaśniejsze), Pan Lasek pisał już do mnie jak to można naprawić.

to ja mam pyatnie jak to zrobić, bo u mnie podobny problem - wycierają się krawędzie na debowych schodach bejcowanych na orzech

to ja mam pyatnie jak to zrobić, bo u mnie podobny problem - wycierają się krawędzie na debowych schodach bejcowanych na orzech

Pan Lasek napisał mi:

"Proponuję przemalować te krawędzie albo stopnie ze dwa razy lakierem Barpimo http://www.barpimo.pl/index.php?pid=193&itemID=29&sectionID=8

Wymatowienie 25 gloss... W Grodzisku Maz. jest chyba przedstawicielstwo firmy produkującej ten lakier więc może Pan do nich podjechać i kupić litr lakieru i pociągnąć te krawędzie małym pędzelkiem. To jest lakier dwuskładnikowy więc proszę rozrobić malutką ilość i pomalować na razie jedną krawędź żeby zobaczyć jak to będzie wyglądać po wyschnięciu. Myślę że nie powinno być różnicy ale na wszelki wypadek nie malować wszystkich krawędzi. Jak by to kiepsko wyglądało to trzeba będzie malować całe stopnie"

Moje zdanie twierdzi, że nie będzie za dużo :)

Na pewno ładnie to zgrasz!

Projektantka powiedziała nam kiedyś jedną mądrą rzecz (jak chcieliśmy mieć w salonie ścianę TV w cegle i kominek w cegle) mianowicie, że jeden element powinien być główny, dekoracyjny, aby nie stracił na ważności i swoim uroku w pomieszczeniu. Dlatego też wyraziłem żonie swoje obawy, że ściana z tapetą jest już w miarę mocnym akcentem w sypialni i skoro zagłówek łóżka myślimy zrobić tapicerowany w prostokąty, to drzwi tapicerowane (nie wiadomo w jakim stylu czy z prostokątami czy gładkie) to może być już za dużo.

Pan Lasek napisał mi:

"Proponuję przemalować te krawędzie albo stopnie ze dwa razy lakierem Barpimo http://www.barpimo.pl/index.php?pid=193&itemID=29§ionID=8

Wymatowienie 25 gloss... W Grodzisku Maz. jest chyba przedstawicielstwo firmy produkującej ten lakier więc może Pan do nich podjechać i kupić litr lakieru i pociągnąć te krawędzie małym pędzelkiem. To jest lakier dwuskładnikowy więc proszę rozrobić malutką ilość i pomalować na razie jedną krawędź żeby zobaczyć jak to będzie wyglądać po wyschnięciu. Myślę że nie powinno być różnicy ale na wszelki wypadek nie malować wszystkich krawędzi. Jak by to kiepsko wyglądało to trzeba będzie malować całe stopnie"

dziękuję, ale ten lakier jest bezbarwny, a moje krawędzie tzn. schodów ;-) są już niestety jaśniejsze od stopni :-( i chciałabym je przyciemnić... na razie spróbuję kredką do drewna... ok, już nie zaśmiecam wątku

Oj nie rób tego! Taka byłam ciekawa jak to wyjdzie u Ciebie! :lol2:

A co do rady projektantki, to wydaje mi się, że są dwie szkoły: otwocka i falenicka :rotfl:

jeżeli chcemy podkreślić jakiś element, to faktycznie cała reszta stonowana

ale widziałam też mnóstwo pokoi (zwłaszcza w stylu amerykańskim, którym się bardzo inspiruję), gdzie żaden element się nie wybija na pierwszy plan, tylko jest zachowana równowaga

czy daje się więcej kolorów/faktur/dodatków czy mniej to już kwestia indywidualnych upodobań

jeśli dacie więcej obić, to po prostu wnętrze będzie bardziej "gęste", jak to zgrabnie określa MagdaZZZ

z tym że wydaje mi się że do tych obić trzeba będzie właśnie dać więcej dodatków (poduszki, krzesła, obrazy - Venuska na pewno wie o co mi chodzi), żeby te obicia trochę zginęły w tle :yes:

Projektantka powiedziała nam kiedyś jedną mądrą rzecz (jak chcieliśmy mieć w salonie ścianę TV w cegle i kominek w cegle) mianowicie, że jeden element powinien być główny, dekoracyjny, aby nie stracił na ważności i swoim uroku w pomieszczeniu. Dlatego też wyraziłem żonie swoje obawy, że ściana z tapetą jest już w miarę mocnym akcentem w sypialni i skoro zagłówek łóżka myślimy zrobić tapicerowany w prostokąty, to drzwi tapicerowane (nie wiadomo w jakim stylu czy z prostokątami czy gładkie) to może być już za dużo.

Mądrze powiedziała :) Tak jest na pewno bezpiecznie.

Ale odrobina szaleństwa może wyjść na dobre.

Jeśli drzwi można rozpatrywać w kategorii odrobiny :rolleyes:

Popieram Nihiru, ja osobiście też nie lubię jak tylko jedna rzecz wybija się na główny plan, skupiając całą uwagę, ale to faktycznie kwestia upodobań.

Odnośnie dogadywania się małżonków "kto co chciał " mam koleżankę która rok po ślubie urodziła bliźniaki, jak chłopcy mieli chyba ze 2-3 lata podczas jakieś rozmowy w towarzystwie ona stwierdza, że dobrze, że jest babcia i pomaga bo ciągle brak jej czasu (jak to przy dzieciach) i teraz to poczekała by z zajściem w ciążę parę lat ale mąż chciał mieć dzieci. Po czym on zdziwiony stwierdza, że myślał że ona chce mieć już dziecko bo on nie chciał tak szybko. Dodam tylko, że dzieci wychowuje babcia. Dlatego lepiej wszystko przegadać;) wczesniej

witaj venus

trafiłam do ciebie od reni. super masz domek. trochę zaczęłam czytać twój wątek ale jeszcze daleka droga przede mną więc zanim dobrnę do końca mam pytanko dot. oprawy kominka. co to jest? czy to stal? i czy taki element można kupić gotowy na wymiar. jeśli możesz to podrzuć jakiś namiar na tą ramkę.

pozdrawiam

odpowiem za żonę bo ma ostatnio w pracy co robić ;)

ramkę ze stali nierdzewnej szczotkowanej (chyba) wykonała nam razem z całym kominkiem firma Miro-Les Foyers z Modlińskiej z Warszawy. Oni z tego co wiem nie robią jednak tego sami, lecz zlecają innej firmie, chyba Kominy Panek, która to robi właściwie wszystko z blachy (znajduje się pod Warszawą) http://kominy-panek.pl.

Edytowane przez RL