Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Mirabelkach - moje wnętrza, wizualizacje i inspiracje

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Venus_m

9186

• reni1980

2840

• Magda_lena85

1749

• london23

1546

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wiem, wiem ze waży duzo ale to juz problem:lol2: tego kto będzie podróżnym:lol2:

znajomy mojego męża nie dalej jak w wakacje sprowadzał samochód ze stanów, i jak juz płynął na statku i pokrył wszystkie koszty to wypchał ten samochód róznymi rzeczami, szkoda ze dowiedziałam się o tym po fakcie, jedno pudło by chyba dużej różnicy nie zrobiło:bash:

ja sie zastanawiam tylko nad ewentualnymi kosztami celnymi...czy da si etego uniknąć na 100% ..bo z nimi chyba mniej atrakcyjnie bedzie ale napewno taniej niz w PL

Podobno jak się nie napisze na paczce, co to jest, to nie mają prawa zajrzeć.

Jak będzie opisane, to zatrzymają na granicy i naliczą cło.

Dlatego - zamawiając przez sklep - nie wiadomo, jak to się skończy.

znajomy mojego męża nie dalej jak w wakacje sprowadzał samochód ze stanów, i jak juz płynął na statku i pokrył wszystkie koszty to wypchał ten samochód róznymi rzeczami, szkoda ze dowiedziałam się o tym po fakcie, jedno pudło by chyba dużej różnicy nie zrobiło:bash:

Zem troche znawca tematu, to siem wypowiem ;)

To 'wypychanie' mozna zrobic jedynie przed zaladunkeim samochodu na statek, ktory najczesciej sprowadza sie w kontenerze - te uzywane oczywiscie, bo nowki to ida specjalnymi statkami ;) Nie byloby fizycznej mozliwosci doladowania innych rzeczy, jak juz samochod jest na statku :no:

Sprawdzałam temat dokładnie - towar kupiony w sklepie internetowym poza UE nie jest w ogóle zwolniony z należności celno - podatkowych.

Przy mikserach kuchennych należności wynoszą: cło 2.2%, podatek VAT 23% - liczone od wartości towaru + kosztów transportu (transport to minimum 100 USD), do tego trzeba doliczyć koszty obsługi celnej przez agencję celną.

Czyli: powiedzmy, że wartość robota z kosztami transportu wyniesie 1000 zł - cło: 22 zł, VAT 235 zł = razem 257 zł - bez kosztów obsługi celnej!

Aaa Reni, jak tak, to tak :)

Ale wiesz, cos mi sie zdaje, ze ten KA to mozna byloby i bez cla sprowadzic chyba.. musialabym sie wczytac w przepisy albo znajomego celnika podpytac ;)

Zerknij tu: http://www.epodatnik.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1321:zakup-sprzedaz-spoza-ue-bez-cla-vat&catid=132:s-newsy&Itemid=314

dziewczyny ... nie wiem jak ze stanów, ale my na forum wizażu kupujemy perfumy bezpośrednio od perfumiarzy np ze szwajcarii

i jak gość wyśle to z adresu prywatnego to celnicy raczej nie zaglądają do środka. Jak wyśle ze sklepu - wtedy klapa. Tak samo jest z ciuchami - kupione w stanach w sklepie - masakra, zaraz wiedzą, że jest cło ( i akcyza czasami), natoiast jak ktoś ma tam rodzinę to dziewczyny tak kombinują, że wysyłana jest paczka ze stanów z domowego adresu - ktoś przecież może Ci zrobić prezent - i od niego z tego co wiem nie płacisz cła.

dziewczyny ... nie wiem jak ze stanów, ale my na forum wizażu kupujemy perfumy bezpośrednio od perfumiarzy np ze szwajcarii

i jak gość wyśle to z adresu prywatnego to celnicy raczej nie zaglądają do środka. Jak wyśle ze sklepu - wtedy klapa. Tak samo jest z ciuchami - kupione w stanach w sklepie - masakra, zaraz wiedzą, że jest cło ( i akcyza czasami), natoiast jak ktoś ma tam rodzinę to dziewczyny tak kombinują, że wysyłana jest paczka ze stanów z domowego adresu - ktoś przecież może Ci zrobić prezent - i od niego z tego co wiem nie płacisz cła.

No właśnie.

Podobno nawet są ludzie w Stanach (Polacy), którzy w ten sposób zarabiają na życie. Siedzą na miejscu, ty składasz zamówienie, oni kupują, zapakowują karton, żeby nie było widać, że to sklepowe i wysyłają do Polski. Widziałam namiar w internecie.