Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Mirabelkach - moje wnętrza, wizualizacje i inspiracje


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 31,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • Venus_m

    9186

  • reni1980

    2840

  • Magda_lena85

    1749

  • london23

    1546

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sakiewki ze schabu (nie robiłam :lol:) ale wyjść muszą, bo co to za filozofia ;) :

- rozbić tyle kotletów ile potrzeba, jeden kotlet=jedna sakiewka / rulon itp.,

- posolić, popieprzyć (ja ziołowym),

- na środek wg uznania trochę fety z Mlekovity + suszony pomidorek (ja bym nie płukała nadmiernie z oleju),

- zawinąć / spiąć wykałaczką/sznurkiem smażyć na oleju do zrumienienia,

- przed podaniem owinąć każdą sztukę plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej i piec w piekarniku aż będzie gotowa czyli szynka będzie zrumieniona.

 

Domowe pesto:

- doniczkę żywej bazylii pozbawić listków :lol:

- wrzucić do blendera (ja mam taki mały pojemnik, ale może być w miseczce i na ręcznym),

- dodać sporo oliwy z oliwek,

- 2-3 ząbki czosnku,

- wycisnąć sok z cytryny do smaku,

- posolić, popieprzyć,

- dodać pestki słonecznika zrumienione na pataleni (na sucho),

- ok 3/4 lub 1/2 małej paczki startego parmezanu,

- wszystko zmiksować :)

 

Uwaga pesto ciemnieje, dlatego robię niedługo przed podaniem.

 

Pesto wrzucam na małą patelnię i dodaję śmietany 30 %, aż się zetnie. Pycha ;)

 

Warkocze ze schabu - jestem pewna że już kiedyś podawałam:

- rozklepać, posolić, popieprzyć,

- na środku każdego kotleta zrobić niedużą dziurkę ok 2 -3 cm,

- z jednej strony posmarować obficie musztardą dijon,

- każdy kotlet zawinąć jak faworka (do tego właśnie nam ta przecięta dziurka),

- obtoczyć w mące,

- smażyć na oleju,

- jak się zrumienią dać wolny ogień, na każdy trochę masełka i dusić pod przykryciem do miękkości :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepisy, przepisy :wave:.

 

Po 10 latach nadal uwielbiam spędzać Sylwestra tylko z mężem. Ciekawe jak to będzie za rok :o.

Justyś, ubraliśmy choinkę przedwczoraj (później by czasu nie było) i Lola zachowuje się bardzo poprawnie :). Bombki na szczęście niezbyt ją interesują (jesli już to upatrzyła sobie jedną plastikową przy schodach :)). Skacze trochę po tkaninie którą przykryty jest stojak - w tym roku mamy sztuczną choinkę ale oprócz tego nic :) grzeczna z niej dziewczynka. Na choince są też szklane bombki w tym kilka droższych na które sobie rok temu pozwoliłam i wolałabym żeby przetrwały.

Edytowane przez yokasta
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na sernik podawałam wczoraj, więc zapraszam o jedną stronę wcześniej :yes:

 

Łosoś świeży - kawałek kroję wg uznania, powiedzmy ok 4-5 cm grubości pasy. Polewam oliwą, nacieram vegetą i obficie skrapiam sokiem z cytryny - wstawiam do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

 

Łososia wstawiam do piekarnika może być np w naczyniu żaroodpornym (coś w co nam się zmieści) może być blaszka. Lekko oliwy na dół żeby się spód nie przypalił. Łosoś na środku piekarnika, na dole duża blacha z wrzącą wodą wypełniona do połowy. Piekę na oko, nie wiem ile :lol2:

 

Przed podaniem na patelni odrobina kostki drobiowej + śmietana 30%, polać po łososiu, podać np z ryżem ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...