nihiru 02.01.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Ha! Wiedziałam kiedy do Venuski wpaść! Akurat spaghetti po bolońsku to moje popisowe danie, do czego się przyznaję bez fałszywej skromności, bo wiedzę zawdzięczam pewnemu Włochowi. Chcecie jego przepis? No pewnie że chcecie Pokroić dużo cebuli, na grubych oczkach zetrzeć marchewkę, pietruszkę i seler (tak tak!). Podsmażyć na oliwie. Dodać mięso mielone, najlepiej mieszane - podsmażać, dopóki nie straci tego krwistego wyglądu, mieszając i "drobiąc" je drewnianą szpatułką, żeby nie było grudek. Zalać czerwonym, wytrawnym winem i czekać aż całkiem odparuje. Wtedy dodać pomidory, doprawić czosnkiem i ziołami prowansalskimi (duuużo) i pyrkotać przez co najmniej TRZY godziny. Podając, posypać tartym parmezanem. Zdecydowanie nie jest to danie do zrobienia na szybko po pracy, ale za to dobrze się mrozi i na drugi dzień smakuje lepiej, więc można zrobić "na zaś":) Dodam jeszcze, że nie używam koncentratu pomidorowego - sos najlepiej wychodzi z przecieru pomidorowego roboty mojej mamy:), ale jak mi zabraknie, to kupuję pomidory w puszce. Wtedy trzeba dodać szczyptę cukru, bo kupne pomidory zawsze są strasznie kwaśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 02.01.2013 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 olboga 3 godziny? W 3 godziny to ja mam już zjedzone i pozmywane Dzięki ile tego wina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 02.01.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 hehe ja też mam od włocha tzn koleżanka pracowała w niemczech u włocha i mi zdradziła przepis: przede wszystkim pomodory te długie, jajowate,nie okrągłe (te co się używa to suszenia) - one mają dużo miąższu a mało soku. Jak nie ma lata to kupuję w puszce. Mięso mielone podsmażam na oliwie z cebulką. Dorzucam do pomidorów i dodaję potartą marchew, pietruszkę i seler (ja nie trę tylko mielę w maszynce za jednym jej brudzeniem jak mielę mięso). No i mięso to świeża łopatka zmielona własnoręcznie. Dodaję do tego oliwę z oliwek (duużo) i na małym ognniu conajmniej 3 godziny. Wazne aby mieszać drewnianą łyżką. Potem do lodówki aby się "przeżarło" i ponownie na 1 godzine na ogień.Przyprawy to: sól, pieprz i żadnych innych ziół tylko masa bazyli . Dosyć dużo cukru (pomidory bez śmietany są cierpkie). I to wsio. Znajomi zawsze dopytują w to spaghetti a ja sama robię ogromny garnek (z 2 kg mięsa i kilkunastu puszek pomidorów) i obdzielam rodzinę. Nie muszę chyba pisać że parmezan najlepszy do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 02.01.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Dziewczyny spaghetti może być dietetyczne;) ja gotuję zawsze ciemny makaron a składniki duszę na niewielkiej ilości tłuszczu. Chciałam Was tylko ostrzec odnośnie kostek rosołowych...z całym szacunkiem ale to jeden z najgorszych syfów, zawiera rakotwórczy glutaminian sodu ja z nich zrezygnowałam choć obiektywnie przyznaję, że podnoszą walory smakowe potraw;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 02.01.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 helloł w nowym roku dziewuszki wszystkie tu zaglądające i szanowna właścicielka, dużo zdrowia, szczęścia i słodyczy w nowym roku renia zyczy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 02.01.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 a tu od rana juz o jedzeniu, ja sie odchudzam, właśnie na sylwestra mi powiedziano ze przytyłam:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 02.01.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 reńcia a Ty dzisiaj nie jesteś urodzinowa ?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illusjon 02.01.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 a tu od rana juz o jedzeniu, ja sie odchudzam, właśnie na sylwestra mi powiedziano ze przytyłam:o Nie wierz zazdrośnikom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 02.01.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 anetko - jak w przepisie jest kostka rosołowa lub maggi - to ja od razu takie odrzucam. Nie uznaję tego w kuchni (zresztą podobnie jak wegety). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 02.01.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Dziewczyny spaghetti może być dietetyczne;) ja gotuję zawsze ciemny makaron a składniki duszę na niewielkiej ilości tłuszczu. Chciałam Was tylko ostrzec odnośnie kostek rosołowych...z całym szacunkiem ale to jeden z najgorszych syfów, zawiera rakotwórczy glutaminian sodu ja z nich zrezygnowałam choć obiektywnie przyznaję, że podnoszą walory smakowe potraw;) Wiem, wiem Ja wychodzę z założenia, że glutaminian sodu i tak jest wszędzie, więc jeden rosołek więcej nie zaszkodzi, poza tym nie taki diabeł straszny, jak go malują. Najgorsze są tłuszcze roślinne utwardzane (tzw. tłuszcze trans), które też występują w większości rosołków, dlatego szukam takich, które nie mają tego składnika Wiem jeszcze, że występują w margarynach, zwłaszcza typu miks (masło+margaryna). Podobno za granicą tłuszcze trans nie są dopuszczone do sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 02.01.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 anetko - jak w przepisie jest kostka rosołowa lub maggi - to ja od razu takie odrzucam. Nie uznaję tego w kuchni (zresztą podobnie jak wegety). ja mam to samo;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 02.01.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Reni, mi też ciągle to mówią Najlepsze jest to, że uwagi do mojej zwiększonej masy wygłaszają zazwyczaj panowie z brzuszkami piwnymi lub niezbyt szczupłe kobiety. Jakby się cieszyli, że przyszła kryska na matyska i czekali, aż sama się roztyję Także to zazdrośnicy jacyś, nie daj się zwariować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 02.01.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 reńcia a Ty dzisiaj nie jesteś urodzinowa ?????????? jejku szacun za pamięć ale ja jutro, jezuniu wyobrażacie sobie ze cały czas byłam przekonana że kończę jutro 32 lata, i jak moja córa w aucie pyta które to moje urodziny, ja odpowiadam ze 32 a mój maż chyba 33 kobito:lol2::lol2::lol2: do 40 juz z górki:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 02.01.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Wiem, wiem Ja wychodzę z założenia, że glutaminian sodu i tak jest wszędzie, więc jeden rosołek więcej nie zaszkodzi, poza tym nie taki diabeł straszny, jak go malują. Najgorsze są tłuszcze roślinne utwardzane (tzw. tłuszcze trans), które też występują w większości rosołków, dlatego szukam takich, które nie mają tego składnika Wiem jeszcze, że występują w margarynach, zwłaszcza typu miks (masło+margaryna). Podobno za granicą tłuszcze trans nie są dopuszczone do sprzedaży. Ilonko może i tak;) ja staram się być świadomym konsumentem i mam nawyk wnikliwego czytania etykiet ( z tego też względu nie lubię kupować nowych, niesprawdzonych produktów) ja staram się kupować produkty niezawierające glutaminianu, generalnie nie kupuję gotowego "żarcia" bo dla mnie to totalny syf, wspomagany chemią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 02.01.2013 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Ja bez vegety nie umiem, no może czasem Za to jemy dużo sałatek bez vegety czy kostek rosołowych to chyba bilans jest an zero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 02.01.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Ja bez vegety nie umiem, no może czasem Za to jemy dużo sałatek bez vegety czy kostek rosołowych to chyba bilans jest an zero tez tak kiedys myślałam;) zioła mogą zastapić wszystko;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 02.01.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Ale po co dodajesz tej vegety? Bo tego nigdy nie rozumiałam. Przecież jest sól, przyprawy, składniki dania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 02.01.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Pomijając fakt, że mówienie ciężarnej: "Ale jesteś już gruba" lub: "Taka jakaś potężna jesteś, zmężniałaś" to szczyt chamstwa. Dochodzi do tego, że idę w odwiedziny i słyszę: "A. mówi, że ciągle tyjesz". Dodam, że A. sam ma z 10 kilo nadwagi, a brzuch większy od mojego Reni, ja też nigdy nie pamiętam, ile mam lat Anetko, jasne, ja nie mam tyle silnej woli, chciałabym nie dodawać rosołków i vegety, ale po prostu nie jest ze mnie aż tak dobra kucharka, żebym mogła całkowicie odstawić te przyprawy, zdecydowanie poprawiają smak i czasami nie potrafię ich niczym zastąpić Dlatego uważam na tłuszcze utwardzane w składzie, ale jasne, że lepiej by było w ogóle zrezygnować z żywności w proszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 02.01.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Ilonko, ale vegeta i rosołek to nie przyprawa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 02.01.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Sól, papryka plus zioła (no i podstawa pieprz) - nie wierzę, że nie da sie tym zastąpić wegety. Np rosół - dużo warzyw, sól, ja dla kolorku dodaję kurkumy, pieprz (ziarenka) i nic więcej nie trzeba.Jaka potrawa nie smakuje dobrze bez wegety ?Schabowe tylko solę i pieprzę, smażę na ghee (lub zwykłym maśle) i są boskie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.