Justka_krk 17.04.2013 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 wróciłam ale nadrobić Was gaduły nie ma szans - czy Wy zajęć poważnych nie macie :lol2::lol2:... próbowałam nadrabiać, ale utknęłam na planowaniu dziewczynki - temat bliski sercu memu (nie, żeby natychmiast, ale niebawem ) więc wszelkie podpowiedzi mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zizi1978 17.04.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 może być o s. przy czym szukam jakiegoś fajnego menu na urodziny mojego Karolinka - nie wiem co na ciepło podać a marna ze mnie kuchara:( Magda jakiś czas temu na forum pojawił się przepis na risotto z kurkami Magdy ZZZ . Wypróbowałam i zrobiłam nim furorę na urodzinowej imprezie mężulka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anakris 17.04.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 ja też jestem, dzień dobry:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 17.04.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Magda jakiś czas temu na forum pojawił się przepis na risotto z kurkami Magdy ZZZ . Wypróbowałam i zrobiłam nim furorę na urodzinowej imprezie mężulka:) Zizi a można prosić ten przepis - bo zanim ja go znajdę to z głodu padnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zizi1978 17.04.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 RISOTTO Z KURKAMI I KURCZAKIEM (przepis na 4 porcje) Składniki: - 1 połówka piersi z kurczaka - 200-250 g kurek (oczywiście najlepiej świeżych) - szklanka ryżu do risotto (ja użyłam Arborio) - 2-3 łyżki masła - tymianek - pół szklanki białego wina - pół szklanki śmietany kremówki (ja użyłam 30% łaciatą) - duża cebula - 750 ml bulionu drobiowego - 1/4 szklanki startego parmezanu - sól i pieprz Najpierw kurczak... Pół godziny-godzinę wcześniej przed "całym gotowaniem" warto pierś zamacerować w słodkiej i ostrej papryce z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny oliwy (ja też dodaję sproszkowany czosnek;)) . Tak przygotowane mięso (w całości) gotujemy na parze przez ok. 20-25 minut - najprostszy sposób to wlać na dno sporego garnka 2-3 cm wody i zagotować. Nastepnie umieścić na nim zwykłe sito a w nim mięsko;) Uwaga: koniecznie trzeba pamiętać o nakryciu tego wszyskiego przykrywką - inaczej nic się nie ugotuje;) Aha, i uwaga dla wszystkich sceptyków gotowania drobiu na parze - zaufajcie mi i nie smażcie tego na patelni:no: Nie przy tym daniu:no: a w tym czasie... W rondlu roztapiamy 1,5-2 łyżki masła i wrzucamy dobrze opłukane kurki (co większe egzemplarze warto pociąć na mniejsze kawałki). Dusimy ok. 5-7 min. wraz z tymiankiem (ok. łyżeczka?). Następnie grzyby zalewamy winem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy kolejne 5 minut aż wino zredukuje się tak o połowę. Kolej na śmietankę - wlewamy i dokładnie mieszamy, i oczywiście dusimy kolejne 5-7 minut;), do momentu aż sos się ujednolici (nie należy czekać aż śmietana się całkiem zredukuje). Łyżką cedzakową wyławiamy kurki, co do jednej;) i odkładamy na bok do miseczki (ja polecam je wtedy posolić i sporo popieprzyć - dlatego same, a nie w sosie, ponieważ sos juz i tak będzie dobrze doprawiony dzięki bulionowi). Na małej patelni rozpuszczamy pozostałe 1/2-1 łyżeczkę masła i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Do sosu w rondelku dodajemy nasz ryż i zeszkloną cebulę. Mieszamy, aby ryż przykrył się sosem i smażymy na wolnym ogniu przez parę minut aż ryż się zeszkli. Następnie dolewamy szklankę bulionu i nadal gotujemy od czasu do czasu mieszając do momentu, aż ryż wchłonie całą ciecz. Dolewamy drugą szklankę i postępujemy jak wyżej... i tak aż do momentu aż skończy się bulion;) ...W międzyczasie na pewno zrobił się już nasz kurczaczek - jest mięciutki, aromatyczny i soczysty. Przy pomocy widelca i ostrego noża kroimy go na cieniutkie plasterki, a te na mniejsze kawałki. Następnie wraz z kurkami dodajemy do naszego ryżu. Pod koniec gotowania dodajemy też parmezan i energicznie mieszamy. Oczekiwany efekt to ryż o kremistej, dość lepkiej konsystencji. Oczywiście warto też spróbować, bo może jednak danie wymaga dosolenia/dopieprzenia - u mnie już nic nie trzeba było dodawać Najładniejszy sposób podania, to napełnienie ryżem foremki (niska szklanka, miseczka itp.), a następnie wyłożenie na duży talerz. Z wierzchu posypać resztka parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem. Mile widziana też jakaś zieleninka (posiekana pietruszka, łodyżki tymianku itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 17.04.2013 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Magda a co młode może jeść ? i czy to bardziej balonga i jedzenie dla dorosłych czy dzieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zizi1978 17.04.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Venus wkleiłam bez pytania o pozwolenie,daj znać, jak coś to usunę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 17.04.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 to ja spadam bo ja żarełko powinnam ograniczać coby się w letnie ciuszki zmieścić, sex zdrowszy:lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 17.04.2013 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Zizi strasznie się obraziłam, że wkleiłaś najlepsze risotto na świecie (robiłam !! omg aż mi ślinka cieknie) Tosia a jakie ciasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zizi1978 17.04.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Zizi strasznie się obraziłam, że wkleiłaś najlepsze risotto na świecie (robiłam !! omg aż mi ślinka cieknie) podzielam zdanie że najlepsze na świecie, palce lizać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamiku 17.04.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Pieeeekne to lusto Venuska i super wyglada na tej Waszej ceglanej scianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majchrowskadorota 17.04.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Venuska dzięki za wymiary:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anakris 17.04.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Wiesz co Venus ja nie mogę się napatrzeć na to lustro na tej Twojej ścianie, ale ja myślę że ono dużo bardziej zyskuje właśnie przez tą cegłę, dlatego z konsolą ja bym nie szalała i poszła w coś mego prostego, neutralnego, czemu Ci się odwidziała ta wcześniejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 17.04.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Venusia fajowe to lustro , ale cena fajowa bardziej A już najbardziej fajowo prezentuje się na cegiełkach Tylko broń Cię Panie Boże w tym uroczym nie dużym kąciku stawiać jakąś konsole art deco, nie podoba mi się ten pomysł Madziu, ja na Mai urodziny zrobiłam mojego łososia z chrzanowym sosem, bagietkę czosnkową z piekarnika i pomidorki z mozzarellą, listkiem świeżej bazylii na każdym plasterku, polane sosem balsamicznym(gotowym) Goście zlizywali talerze, dzieci też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 17.04.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Do łososia podałam pomidorki z mozzarellą i bagietkę. Każdy dostał na talerzu wydzieloną porcję Kawałek łososia , trzy plastry bagietki i cztery plastry pomidorka z mozzarelą, bazylią i sosem balsamicznym Zrobiłam dodatkowo sałatkę warstwową z tuńczykiem (bardzo czasochłonna) , ale ta już tak dodatkowo do pociapania , był tez torcik pomarańczowy i różne inne ciacha Mai urodziny wypadały zaraz po Świętach Wielkanocnych , każdy był przejedzony mięsem i sałatkami , dlatego zrobiłam rybne jedzonko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 17.04.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 helloł a ja za art deco jestem, sama mam fioła i właśnie będę czyścić , malować i tapicerować na miętowo podnóżek w tym stylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamiku 17.04.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Do łososia podałam pomidorki z mozzarellą i bagietkę. Każdy dostał na talerzu wydzieloną porcję Kawałek łososia , trzy plastry bagietki i cztery plastry pomidorka z mozzarelą, bazylią i sosem balsamicznym Zrobiłam dodatkowo sałatkę warstwową z tuńczykiem (bardzo czasochłonna) , ale ta już tak dodatkowo do pociapania , był tez torcik pomarańczowy i różne inne ciacha Mai urodziny wypadały zaraz po Świętach Wielkanocnych , każdy był przejedzony mięsem i sałatkami , dlatego zrobiłam rybne jedzonko A Wy tu znowu o pysznosciach mniam... Do mozzareli i pomidora polecam jeszcze plasterek awokado - z bazylia i sosem balsamicznym przepyszna kombinacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 17.04.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 kamiku widziałam u ciebie piękna kobieto na stole super pysznosci, prosze mówić to czerwone długie to marchewy? a to obok długie co to - pokolei prosze i to białe nabite wykałaczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 17.04.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 nie mam kinkietów ze spotlinów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamiku 17.04.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 kamiku widziałam u ciebie piękna kobieto na stole super pysznosci, prosze mówić to czerwone długie to marchewy? a to obok długie co to - pokolei prosze i to białe nabite wykałaczką Hej Pieknooka Tak, to marchewki, obok kabanosy i paluchy wloskie owiniete szynka parmenska albo szynka schwarzwaldzka - teraz nie pamietam To biale z wykalaczka to roladki z tortilli Generalnie na wielksze spotkania towarzyskie preferuje 'finger food' - wygodnie i nie musze sie martwic jak posadzic ponad dwadziescia osob przy stole :lol2: Nawet salatki pakuje w takie waflowe mini miseczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.