Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Mirabelkach - moje wnętrza, wizualizacje i inspiracje


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 31,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • Venus_m

    9186

  • reni1980

    2840

  • Magda_lena85

    1749

  • london23

    1546

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

może być o s.

przy czym szukam jakiegoś fajnego menu na urodziny mojego Karolinka - nie wiem co na ciepło podać a marna ze mnie kuchara:(

 

Magda jakiś czas temu na forum pojawił się przepis na risotto z kurkami Magdy ZZZ . Wypróbowałam i zrobiłam nim furorę na urodzinowej imprezie mężulka:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

RISOTTO Z KURKAMI I KURCZAKIEM

(przepis na 4 porcje)

Składniki:

- 1 połówka piersi z kurczaka

- 200-250 g kurek (oczywiście najlepiej świeżych)

- szklanka ryżu do risotto (ja użyłam Arborio)

- 2-3 łyżki masła

- tymianek

- pół szklanki białego wina

- pół szklanki śmietany kremówki (ja użyłam 30% łaciatą)

- duża cebula

- 750 ml bulionu drobiowego

- 1/4 szklanki startego parmezanu

- sól i pieprz

 

Najpierw kurczak... Pół godziny-godzinę wcześniej przed "całym gotowaniem" warto pierś zamacerować w słodkiej i ostrej papryce z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny oliwy (ja też dodaję sproszkowany czosnek;));)

. Tak przygotowane mięso (w całości) gotujemy na parze przez ok. 20-25 minut - najprostszy sposób to wlać na dno sporego garnka 2-3 cm wody i zagotować. Nastepnie umieścić na nim zwykłe sito a w nim mięsko;) ;)

Uwaga: koniecznie trzeba pamiętać o nakryciu tego wszyskiego przykrywką - inaczej nic się nie ugotuje;)

;)

Aha, i uwaga dla wszystkich sceptyków gotowania drobiu na parze - zaufajcie mi i nie smażcie tego na patelni:no: :no:

Nie przy tym daniu:no:

 

a w tym czasie... W rondlu roztapiamy 1,5-2 łyżki masła i wrzucamy dobrze opłukane kurki (co większe egzemplarze warto pociąć na mniejsze kawałki). Dusimy ok. 5-7 min. wraz z tymiankiem (ok. łyżeczka?). Następnie grzyby zalewamy winem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy kolejne 5 minut aż wino zredukuje się tak o połowę. Kolej na śmietankę - wlewamy i dokładnie mieszamy, i oczywiście dusimy kolejne 5-7 minut;),;)

do momentu aż sos się ujednolici (nie należy czekać aż śmietana się całkiem zredukuje). Łyżką cedzakową wyławiamy kurki, co do jednej;) ;)

i odkładamy na bok do miseczki (ja polecam je wtedy posolić i sporo popieprzyć - dlatego same, a nie w sosie, ponieważ sos juz i tak będzie dobrze doprawiony dzięki bulionowi).

Na małej patelni rozpuszczamy pozostałe 1/2-1 łyżeczkę masła i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Do sosu w rondelku dodajemy nasz ryż i zeszkloną cebulę. Mieszamy, aby ryż przykrył się sosem i smażymy na wolnym ogniu przez parę minut aż ryż się zeszkli. Następnie dolewamy szklankę bulionu i nadal gotujemy od czasu do czasu mieszając do momentu, aż ryż wchłonie całą ciecz. Dolewamy drugą szklankę i postępujemy jak wyżej... i tak aż do momentu aż skończy się bulion;)

...W międzyczasie na pewno zrobił się już nasz kurczaczek - jest mięciutki, aromatyczny i soczysty. Przy pomocy widelca i ostrego noża kroimy go na cieniutkie plasterki, a te na mniejsze kawałki. Następnie wraz z kurkami dodajemy do naszego ryżu. Pod koniec gotowania dodajemy też parmezan i energicznie mieszamy.

Oczekiwany efekt to ryż o kremistej, dość lepkiej konsystencji.

Oczywiście warto też spróbować, bo może jednak danie wymaga dosolenia/dopieprzenia - u mnie już nic nie trzeba było dodawać;)

Najładniejszy sposób podania, to napełnienie ryżem foremki (niska szklanka, miseczka itp.), a następnie wyłożenie na duży talerz. Z wierzchu posypać resztka parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem. Mile widziana też jakaś zieleninka (posiekana pietruszka, łodyżki tymianku itp.)

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Venusia fajowe to lustro :p, ale cena fajowa bardziej :p A już najbardziej fajowo prezentuje się na cegiełkach :p

 

Tylko broń Cię Panie Boże w tym uroczym nie dużym kąciku stawiać jakąś konsole art deco, nie podoba mi się ten pomysł :sick:

 

 

Madziu, ja na Mai urodziny zrobiłam mojego łososia z chrzanowym sosem, bagietkę czosnkową z piekarnika i pomidorki z mozzarellą, listkiem świeżej bazylii na każdym plasterku, polane sosem balsamicznym(gotowym) Goście zlizywali talerze, dzieci też :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do łososia podałam pomidorki z mozzarellą i bagietkę. Każdy dostał na talerzu wydzieloną porcję :lol2: Kawałek łososia , trzy plastry bagietki i cztery plastry pomidorka z mozzarelą, bazylią i sosem balsamicznym :p

Zrobiłam dodatkowo sałatkę warstwową z tuńczykiem (bardzo czasochłonna) , ale ta już tak dodatkowo do pociapania , był tez torcik pomarańczowy i różne inne ciacha :D

Mai urodziny wypadały zaraz po Świętach Wielkanocnych , każdy był przejedzony mięsem i sałatkami , dlatego zrobiłam rybne jedzonko :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do łososia podałam pomidorki z mozzarellą i bagietkę. Każdy dostał na talerzu wydzieloną porcję :lol2: Kawałek łososia , trzy plastry bagietki i cztery plastry pomidorka z mozzarelą, bazylią i sosem balsamicznym :p

Zrobiłam dodatkowo sałatkę warstwową z tuńczykiem (bardzo czasochłonna) , ale ta już tak dodatkowo do pociapania , był tez torcik pomarańczowy i różne inne ciacha :D

Mai urodziny wypadały zaraz po Świętach Wielkanocnych , każdy był przejedzony mięsem i sałatkami , dlatego zrobiłam rybne jedzonko :p

 

A Wy tu znowu o pysznosciach :) mniam...

 

Do mozzareli i pomidora polecam jeszcze plasterek awokado - z bazylia i sosem balsamicznym przepyszna kombinacja :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kamiku widziałam u ciebie piękna kobieto na stole super pysznosci, prosze mówić to czerwone długie to marchewy? a to obok długie co to - pokolei prosze i to białe nabite wykałaczką

 

Hej Pieknooka :)

Tak, to marchewki, obok kabanosy i paluchy wloskie owiniete szynka parmenska albo szynka schwarzwaldzka - teraz nie pamietam :D

To biale z wykalaczka to roladki z tortilli :yes: Generalnie na wielksze spotkania towarzyskie preferuje 'finger food' - wygodnie i nie musze sie martwic jak posadzic ponad dwadziescia osob przy stole :lol2::lol2: Nawet salatki pakuje w takie waflowe mini miseczki :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...