Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Mirabelkach - moje wnętrza, wizualizacje i inspiracje


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 31,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • Venus_m

    9186

  • reni1980

    2840

  • Magda_lena85

    1749

  • london23

    1546

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobra to dam wam jeszcze 2 mięsne przepisy jeden Hop siup, przy drugim trochę więcej pracy ale też warto:

 

I przepis na kurczaka:

 

- pierś z kurczaka rozporządzić :D (umyć, powycinać błony, kostki i inne farfocle)

- pokroić pierś jak na kotlety, lekko rozklepać

- natrzeć przyprawami (do kurczaka po staropolsku, do kurczaka po węgiersku, kurczak złocisty - ale tej bardzo delikatnie bo pieruńsko słona jest) + jakaś z rodziny Masala (ja mam Tandori Masala - czerwona)

- kotlety smażymy na małej ilości oliwy bez panierki i pod koniec dodajemy gałązkę świeżego rozmarynu :rolleyes:

- do tego polecam mrożone półksiężyce z Rydla:yes: tylko je usmażcie albo upieczcie a nie że mrożonkę na talerz :D

 

II przepis schab niespodzianka w mundurku

 

- schab pokrojony jak na kotlety rozklepać na płasko, przyprawić solą, pieprzem i lekko vegetą (lub co kto lubi)

- z jednej strony każdego kotleta posmarować serem feta (Mlekovita w kostce, ja niebieską) i dać pomidor suszony, zawinąć ścisło (nie jak na nalesa tylko w taką kopertę)

- na oliwie z oliwek smażyć łączeniem do dołu aby od razu się ścięło i nie puściło, później równomiernie z każdej strony (oszczędnie z przewracaniem mięsa), dobrze w 3/4 smażenia dać pokrywkę i je poddusić aby przeszły równo

- rozłożyć na blasze z piekarnika plastry szynki parmeńskiej i każdą obsmażoną kopertę zawinąć w jeden plasterek szynki, oczywiście łączeniem do dołu, zapiec do czasu zrumienienia się szynki, podawać np z gotowanymi ziemniakami

 

Do obu dań pasuje własnej roboty sos pesto z bazylii - POLECAM

 

- do miski (jeżeli używamy blendera) lub do pojemnika z rozdrabniaczem (u mnie) wrzucamy listki bazylii z całej doniczki !, dodajemy sporo oliwy z oliwek, 3-4 ząbki czosnku, prażone pestki słonecznika (na suchej patelni podsmażamy) i tarty ser parmezan lub inny podobny i sporo soli i pieprzu świeżo mielonego, wszystko mieszamy na gładką masę - oczekiwana konsystencja to dosyć zbita zielona masa ale tłusta od oliwy wspaniale smakująca :lol2: o wyraźnym smaku soli, pieprzu i czosnku

 

- wrzucamy masę na patelnię bez żadnej oliwy i dodajemy pół szklanki śmietany 30%. Podgotowujemy, ale nie zagotowujemy. Można sos pesto podać oddzielnie a może walnąć kleks na talerz i na to położyć mięso :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

JEDNO I DRUGIE :D :wiggle:

 

Prosz..:

Sernik:

spod to rozgniecione ciasteczka z duza iloscia cynamonu, oraz troche miodu i miekkiego masla, zeby wszystko sie ladnie zlepilo i z tego formuje w tortownicy spod.

Tortownice wczesniej wykladam folia spozywcza - calosc i spod i boki, zeby potem latwiej sciagnac obrecz.

Mascarpone 250 g i smietane 30% 500 ml ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Do masy dodaje rozpuszczona 1 lyzeczke zelatyny. Mieszam.

Mase wykladam do tortownicy na wczesniej przygotowany spod z ciasteczek. Calosc posypuje cynamonem i wkladam na kilka godzin do lodowki :)

 

Ciasteczka fasolowe:

Fasole z puszki odcedzic i wyplukac. Do miski dodac 2-3 jajka, blenderem zrobic z tego gladka mase. Dodac 2 czubate lyzki kakao, ja slodze miodem ale moze byc i cukier puder, czy zwykly cukier, tylko ten ostatni to dodalabym w trakcie blenderowania fasoli. Ilosc uzalezniona od tego jak slodkie ciastka sie lubi.. 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia i nastepnie dodaje platki owsiane, zurawine, rodzynki, suszone morele - co mam pod reka :) Z masy formuje na papierze do pieczenia male ciasteczka, pieke ok. 20-30 min. :yes:

Ciasto fasolowe - wg przepisu jak wyzej, tyle ze bez platkow oraz ew. bez innych dodatkow. Ja do ciasta dodaje jeszcze przyprawe do piernika i wtedy smakuje ono rzeczywiscie jak dobry wilgotny piernik :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja oststnio robiłam takiego prostego kurczaka ...ze świetanką 30 %. Pierś z kurczaka ponacinać i w nacięcia włożyć szuszone pomidory + trochę pesto , moze być to Venuskowe , posypac ziołami prowansalskimi itp , zalać smietanką 30 % wymieszaną z odrobiną pesto...piec do upieczenia :lol2: sos się zagęsći i podawać z tagiatelle....kurczaka można wczesniej włożyc na naoc w maslankę , będzie jeszcze delikatniejszy :yes:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lekki torcik bananowy z pianką straciatella na zimno

 

Ten torcik kusił mnie już od kilku tygodni, aż w końcu nie mogłam sie oprzeć:) Czekoladowo- ciasteczkowy spód, delikatna warstwa serowo- bananowa przykryta kawałkami bananów, następnie pianka a la stracciatella a całość wieńczy masa kajmakowa posypana wiórkami czekolady. Wszystkie smaki wspaniale się dopełniają a torcik jest niezwykle lekki. Doskonale, równiutko się kroi i znika błyskawicznie;) Mój mąż stwierdził, że to taka lżejsza wersja banoffee pie. Przepis, z pewnymi zmianami, pochodzi z blogu Kuchnia Pełna Magii.

 

Torcik bananowy caketime.blox.pl

 

Torcik bananowy 

 

Składniki( na tortownicę 18cm):

 

Ciasteczkowy spód

 

180g ciastek digestive z czekoladą

40g* rozpuszczonej margaryny lub masła

 

Piekarnik nagrzać do 1800C. Ciastka rozdrobnić blenderem, dodać rozpuszczony tłuszcz i wymieszać aż masa będzie przypominać" mokry piasek". Ciasteczkami wyłożyć blaszkę tworząc lekki brzeg, dobrze ugnieść. Piec około 5 minut. Ostudzić.

 

*jeśli masa będzie zbyt sucha można dodać dodatkowo około 10g tłuszczu

 

Masa serowo- bananowa( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

 

2 dojrzałe banany

225g serka homogenizowanego waniliowego( zastąpiłam drobno mielonym twarogiem- jak na sernik- z łyżką cukru pudru, łyżką mleka i łyżeczką pasty z wanilii)

1 łyżka żelatyny plus 3 -4 łyżki mleka

 

Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z serkiem. W niewielkim garnuszku żelatynę zalać mlekiem, połączyć i podgrzewać na niedużym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny( uważać, aby nie zagotować!). Odstawić, aby lekko ostygła. Następnie wlać do masy bananowej i dokładnie wymieszać. Natychmiast przełożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki.

 

Masa a la straciatella

 

1 opakowanie śnieżki**

200ml mleka

50g czekolady

1 łyżka żelatyny plus 3-4 łyżki mleka

 

dodatkowo: 1 banan pokrojony w plasterki

 

Czekoladę zetrzeć na małych oczkach. Żelatynę przygotować jak w poprzedniej masie, zestawić z palnika. Śnieżkę zmiksować z mlekiem według instrukcji na opakowaniu, kiedy będzie już gotowa dodać letnią żelatynę i dokładnie, ale szybko połączyć mikserem. Na koniec wsypać wiórki czekolady i wymieszać. Tortownicę z masą bananową wyjąc z lodówki i ułożyć na niej pokrojonego banana. Następnie dokładnie rozsmarować masę straciatella. Wstawić do lodówki na około 20 minut.

 

**można zastąpić śmietaną kremówką ubitą na sztywno- należy pominąć wówczas oczywiście mleko

 

Dodatkowo:

 

4-5 czubatych łyżek masy kajmakowej( dobrej jakości gotowej lub jeszcze lepiej domowej ze słodzonego mleka skondensowanego gotowanego w puszce przez 3 godziny)

50g czekolady startej na małych oczkach

 

Masę kajmakową rozsmarować równomiernie na schłodzony torcik, obsypać czekoladą. Schłodzić dodatkowo około 15-20 minut. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

 

Przepis jest tutaj: http://caketime.blox.pl/2012/09/Lekki-torcik-bananowy-z-pianka-straciatella-na.html

 

Polecam, pyszny, lekki i pieruńsko łatwy :yes: można zrobić rano i w południe jest gotowy :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

AAAAAAA!!!!!!! do tego tortu bananowego to sama gotuję masę na wierzch (najlepiej zacząć robić ją na początku bo robi się 40 min).

 

Wlewamy śmietanę 30 % (przecież nie 18% :D :lol2: )200 g np Zott na patelnię i 2-3 łyżki miodu, mieszamy na gładko i to ma się gotować aż zrobi się w kolorze toffi, lekko przestudzić i na ciasto :yes:

 

Często trzeba mieszać, ale spokojnie można w kuchni jednocześnie sprzątać :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przypomniał mi się jeszcze

3 BIT :)

 

- ok. 50 dkg herbatników

- 3 śmietany kremówki (30%) - znowu :lol2:

- 3 śmietanfix’y

- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

(trzeba je ugotować w tej puszce zamkniętej w garnku z wodą2 godz. powstanie karmel) albo kupić gotowy

 

Budyń:

- 3/4 l mleka

- 2 łyżki mąki

- 2 łyżki maki ziemniaczanej

- 1 budyń śmietankowy

- 1/2 szkl cukru

 

Wykonanie budyniu:

odlać pół szkl mleka i rozrobić w nim mąkę z budyniem,resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozrobiona wcześniej mąkę.

Do gorącego budyniu włożyć 2/3 kostki Kasi i mocno wymieszaćżeby się połączyło i wylać na herbatniki

 

Składanie ciasta:

herbatniki

budyń

herbatniki

karmel

herbatniki

kremówka ubita z śmietan fixem na sztywno

na wierzch zetrzeć czekolade

 

:) :) :) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...