Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Mirabelkach - moje wnętrza, wizualizacje i inspiracje

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Venus_m

9186

• reni1980

2840

• Magda_lena85

1749

• london23

1546

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moja pszczółka bardzo techniczna i do tego zdolniacha, dlatego prąd i kanalizację zrobił sam.

to będziecie mieli duże oszczędności. U nas trochę czas gra pierwsze skrzypce i praca taka ze nie da sie za dużo urlopu uzyskać.

Cała hydraulika, kanalizacja, ogrzewanie tez we własnym zakresie . Jednak elewacji bym się nie podjęła, brak rusztowania + mój lęk wysokości. Niestety będzie trzeba płacić :bash:

Hejka

Venus jak czytałam ile dałaś i ogólnie dziewczyny za elekryka prawie padłam :bash:

na Sląsku ceny nie są jakieś małe - tak się składa, że mąż ma firmę elektryczną i nas sam materiał wiadomo robota za free ale instalacje mamy podwójną + tzw. inteligentne sterowanie rolety i inne bajery materiał o0 4-5 tyś ... a stawki robią za całość nie od tzw punktu i średnio za dom ok 150 m2 wychodzi ok 8-9 tyś zł...... a przynajmniej wychodziło do niedawna.

My też chcieli byśmy szybko, ale wolę rok dłużej, ale bez długów, no to mamy coś za coś. Mój ma teraz 2 tyg. urlopu to coś podrobimy :)

Do elewacji to nam nawet na dobra sprawę rusztowań nie potrzeba bo u nas tak nisko, że z taboretu można robić :D:D A i tak musimy kupić do środka, bo bez tego lampy w salonie by się nie dało zawiesić, o malowaniu nie wspomnę:D. Ludków sobie weźmiemy do tynku zewnętrznego, bo tego chyba nie damy rady sami zrobić ładnie.

My tez chcemy co się da we własnym zakresie, jednak czas u nas jest ważny..musimy sie w tym roku przeprowadzić :D

u nas trochę wyżej wiec musiało by być rusztowanie, jak policzyłam ile oszczędności było by na operacji - styro sami + wynajęcie rusztowanie na dlugo bo bez urlopu raczej powoli się robi , ludki od tynku zewnetrznego to wyszło mi chyba na sucho ze 2, max 3 tysie różnicy/nie wiem ile materiału byśmy jeszcze zniszczyli/ Wiem ze to dużo ale czas i zero umiejętności spowodowały, że będzie robiła firma.

U kuzyna na śląsku za wyrównanie styro( sami kładli a ze troche krzywo to trzeba wyrownać:cool:) i położenie tynku chcą 20 zł ... u mnie nie znalazłam takiej ceny...inaczej może bym się zastanowiła nad robieniem jakoś we wlasnym zakresie :cool:

Hejka

Venus jak czytałam ile dałaś i ogólnie dziewczyny za elekryka prawie padłam :bash:

na Sląsku ceny nie są jakieś małe - tak się składa, że mąż ma firmę elektryczną i nas sam materiał wiadomo robota za free ale instalacje mamy podwójną + tzw. inteligentne sterowanie rolety i inne bajery materiał o0 4-5 tyś ... a stawki robią za całość nie od tzw punktu i średnio za dom ok 150 m2 wychodzi ok 8-9 tyś zł...... a przynajmniej wychodziło do niedawna.

u mnie po wczorajszej rozmowie za prad wyszło 8 tysi( w tym materiał + rozdzielnia) gniazdek sporo ale bez bajerów :cool:

Ivy chyba raczej w elektryce nie ma mniej jaościowych materiałów,tak mi się wydaje kabel wszędzie w jednej cenie (może groszowe promocje) bezpieczniki i itd.. my smi kupowaliśmy material to trochę orientowaliśmy się co gdzie i po ile.W elektryce zresztą strach dac dziadostwo, lepiej zapłacić normalnie, niż później kuc ściany Edytowane przez london23

Hej :)

Venus nie wiem czy Cię to pocieszy, ale mieliśmy identyczną sytuację z elektrykiem, tez robił nam znajomy teścia, ale nie wiem dokładnie ile w końcu nas ta elektryka kosztowała, bo płaciliśmy stopniowo, po każdym etapie, dodatkowo teść miał jakieś rozliczenia z nim, ale podsumowując to nas sporo to kosztowało, no fakt my rozdzielnie mamy dwie i troszeczkę cudowaliśmy z tą elektryką, kilka przeróbek /bo ja chyba inaczej nie potrafię:lol2:/ no i uzbierało się, fakt jest taki że jak ktoś znajomy Ci robi to niekoniecznie taniej;), tym bardziej jak nie ustali się ceny do razu, tylko stwierdzenie jakoś się przecież policzymy, po znajomości;)

Dziewczyny ja dziś robię ogórki, jakie macie przepisy?

Na szczęście to już 3 lata i tak dobrze nie pamiętam, ale wiem że kable były brane jakieś grubsze i u nas sporo jakiś krzyżowo-schodowych i innych szmerów było branych no i rozdzielnia też jakaś była na wypasie...no ale z tego to się chyba 10 k różnicy nie uzbiera? :lol2: a trudno, co mi teraz pozostało ;)