Darek G 27.04.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Mam na swoim kominie systemowym (Schiedel) wylaną betonową czapę - wylewana samodzielnie z betoniarki. Pytanie, czy trzeba jakoś ten beton impregnować? Chciał bym to jakoś zabezpieczyć, żeby woda+mróz nie niszczyły betonu. Najchętniej to też bym użył jakiegoś impregnatu który może być w kolorze, bo komin obłożony jest łupkiem w kolorze brązowym i fajnie jak by czapa komina do tego pasowała.Zastanawiałem się nad dwoma rzeczami: impregnaty takie jak do kostki brukowej albo żywiczne tynki mozaikowe.Może macie jakieś propozycje? Jak to było u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 28.04.2010 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Podbijam. Nikt nie impregnował betonowej czapy komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 29.04.2010 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Na to wygląda. Można czapkę obić blachą powlekaną , można dać papę termożgrzewalną w kolorze, można dać tynk jak proponujesz. Ważne aby było coś co spowoduje urwanie kropli wody , czyli mały "kapinos", Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 29.04.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Podbijam. Nikt nie impregnował betonowej czapy komina? To nie jest dobry pomysł - beton nawet zaimpregnowany zawsze po jakimś czasie popęka - potem zimową porą lód , zamarzanie - powiększanie peknięć i przeciekanie ... Zrób obróbkę blacharska czapy - jak radzi Zbigniew - blacha na krawędziach wywinięta , zrobiony kapinos i masz problem z głowy na dłuuuugie lata. Ja tak mam zrobione - wylana czapa betonowa na to izolacja i obróbka blacharska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 29.04.2010 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Zrób obróbkę blacharska czapy - jak radzi Zbigniew - blacha na krawędziach wywinięta , zrobiony kapinos i masz problem z głowy na dłuuuugie lata. Ja tak mam zrobione - wylana czapa betonowa na to izolacja i obróbka blacharska. Z czego masz izolację? Papa czy jakaś masa bitumiczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 15.08.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Ma ktoś jakąś fotkę owej czapy z blachy, albo jakis rysuneczek poglądowy? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek-62 26.06.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Mam na swoim kominie systemowym (Schiedel) wylaną betonową czapę - wylewana samodzielnie z betoniarki. Pytanie, czy trzeba jakoś ten beton impregnować? Chciał bym to jakoś zabezpieczyć, żeby woda+mróz nie niszczyły betonu. Najchętniej to też bym użył jakiegoś impregnatu który może być w kolorze, bo komin obłożony jest łupkiem w kolorze brązowym i fajnie jak by czapa komina do tego pasowała. Zastanawiałem się nad dwoma rzeczami: impregnaty takie jak do kostki brukowej albo żywiczne tynki mozaikowe. Może macie jakieś propozycje? Jak to było u was? Zastanawiam się nad użyciem do "impregnacji" betonowej czapy szkła wodnego. Nie mam jednak pewności czy to dobre rozwiązanie. Kapinosik czapy mam zamiar zrobić wycinając kątówka niewielki rowek przy spodniej krawędzi czapy. Wiem, że najlepszym rozwiązaniem byłaby obróbka blacharska czapy. Niby proste ale nie wiem jak sie do tego zabrać. Czapa jest wypukła (aby umożliwić spływ wody) - i jak tu uformować taka obróbkę. Chciałbym to zrobić sam. Czy ktoś ma jakieś uwagi co do zastosowania szkła wodnego lub propozycje co do obróbki blacharskiej czapy? Pozdrowienia dla uczestników forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek-62 26.06.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 P.S.Szkło wodne jest rozpuszczalne w wodzie. Być może chodzi jedynie o roztwór. Prawdopodobnie wyschnięta warstwa też będzie rozpuszczalna w wodzie. Tak więc chyba nici z tego szkła. Może jakaś dobra farba, np. chlorokauczuk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 26.06.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Ja Mam czapy kominowe pomalowane farbą do betonu śnieżki .3 lata i wygląda jakbym wczoraj malował . Jedyny problem to taki że jest w kolorze siwym i musiałem czarnego pigmentu dodać żeby zrobić grafit . U mnie się sprawdziła w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 26.06.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 http://www.sniezka.pl/produkty/farby-zewnetrzne/gotowe-kolory-1/opis/sniezka-beton-posadzka[ATTACH=CONFIG]322196[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek-62 27.06.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 http://www.sniezka.pl/produkty/farby-zewnetrzne/gotowe-kolory-1/opis/sniezka-beton-posadzka[ATTACH=CONFIG]322196[/ATTACH] Dzięki za podpowiedź. Też zdecyduję się na farbę do betonu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts